Kurczak to częsty gość na moim talerzu. Cenię go za smaczne i delikatne mięso oraz sporą zawartość białka. Lubię dodawać mu smaku i wplatać go w rozmaite połączenia składnikowe. Tym razem idealnie połączył się z zielonym pesto, które podczas pieczenia dodało mu aromatu i niezwykłej soczystości. Do tego suszone pomidory i wyrazista szynka parmeńska, które pozwoliły na jeszcze większą grę smaków i aromatów. Roladki podałam z moją ulubioną remuladą duńską. Kocham takie połączenia! :)
Potrzebne składniki
- 1 duża pierś z kurczaka
- plastry szynki parmeńskiej
- pesto z oregano (Przepis)
- suszone pomidory
- oliwa z oliwek
+ remulada duńska
+ remulada duńska
Przygotowanie
Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy je delikatnie przez folię spożywczą (aby zapobiec przerwaniu się mięsa). Rozbite filety układamy na kawałkach szynki parmeńskiej, smarujemy je pesto z oregano (lub innym ulubionym), a na wierzch układamy pokrojone suszone pomidory. Całość zawijamy w roladki, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut.
Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się lekkie sałatki oraz sosy. Ja podałam je z moją ulubioną remuladą duńską, która przybyła do mojego domu niespodziewanie. Kiedy roladki dochodziły w piekarniku do drzwi zapukał kurier z miłą niespodzianką od Folwarku :)
Całość komponowała się idealnie. Remulada duńska jest świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, mięs i ryb, a także jajek, wędlin oraz serów. Wystarczy mały kleks remulady, a posiłek stanie się bardziej wyrazisty i smaczniejszy. Uwielbiam inspiracje z Folwarkiem. Całą ofertę można znaleźć na stronie internetowej:
Zapraszam także na folwarkowego fan page'a na Facebooku:
Super pomysł, same moje ulubione składniki :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńKasiu jak zwykle smaczne danie nam prezentujesz. Moje ulubione suszone pomidorki w takim towarzystwie, na pewno wszystko smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :* O, tak - było pysznie :)
UsuńAleż pyszności!
OdpowiedzUsuńRoladki idealne! To mi się podoba... i to jeszcze jak :)
Pomysłowo.
Pozdrawiam :)
Serdecznie dziękuję :*
UsuńŚwietna propozycja na smaczne jedzonko :) Pysznie wyglądają Kasiu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńWyglądają pysznie! A połączenie kurczak - pesto - suszone pomidory jest bardzo super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakiej remulady chyba nigdy nie próbowałam. Zaciekawiłaś mnie :) No i szynka parmeńska do takich dań jest zawsze strzałem w dziesiątkę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) A remuladę polecam - jest świetna do jajek, kanapek i mięs. Często wykorzystuję ją także do sałatek i surówek :)
UsuńWow, naprawdę świetny przepis - ciężko przejść obojętnie obok takich pyszności
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńWyglądem z lekka przypomniało mi sushi. xD
OdpowiedzUsuńPyyysznie.
Dziękuję :D
UsuńWygląda super! Tylko pytanie czy szynka parmeńska z piekarnika wychodzi ok? Bo ja zawsze jak ją grzałam, to potem była zwyczajnie niedobra...
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wszystko zależy od piekarnika. Szynka delikatnie się podpieka i ma swój specyficzny smak. Zawsze można zamienić ją na inną szynkę długo-dojrzewającą :)
Usuńroladki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńMimo, że mięsko to nie do końca nasze klimaty to te zawijaski wyglądają apetycznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny :*
Usuńjak z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to musiały być pyszne <3
OdpowiedzUsuńO tak - potwierdzam :) :)
UsuńŚwietny pomysł i perfekcyjne wykonanie :) super :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńUwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńPierwszy raz słyszę o remuladzie duńskiej ;) Nie przepadam za szynką parmeńską ale w takim wydaniu bym się na nią skusiła :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze i smacznie polecam :) :)
UsuńWyglądają bardzo smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńAle ten kurczak pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńI have visited your blog and Saw the add, Please also visit my blog and click my add. Thanks, Be happy.
OdpowiedzUsuńhttp://asianfoodandculture.blogspot.com/
;)
UsuńNarobiłaś mi ochoty na pesto,dawno nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńWyglądają przepięknie, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńWspaniała prezencja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKasiu fantastyczne danie! Połączenie smaków genialne - palce lizać!
OdpowiedzUsuńThanks very nice blog!
OdpowiedzUsuńWonderful post however I was wanting to knhow if you could write a litre more on this topic?
OdpowiedzUsuńI'd be very thyankful if you could elaborate a little bit more.
Appreciate it!