Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem młodego jęczmienia, który zawiera dużo błonnika, chlorofilu, antyoksydantów, witamin i wartości odżywczych. Lekkostrawna i równie cenna w wartości odżywcze cukinia z połączeniu z młodym jęczmieniem to świetny sposób na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Placuszki są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
- 3 małe cukinie
- 2 łyżeczki młodego jęczmienia
- 1 cebula biała
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu light (opcjonalnie)
- około 5 czubatych łyżek mąki
- mały pęczek natki pietruszki
- olej lub oliwa do smażenia
- pieprz czarny
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie oprószamy delikatnie solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę, a następnie odciskamy je z nadmiaru soku.
KROK 2. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, 2 łyżeczki młodego jęczmienia, jajka, mąkę, majonez light*, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.* Dodatek majonezu nada placuszkom jeszcze lepszego smaku.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym.
Bardzo apetyczne placuszki! A młody jęczmień jako dodatek to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBa, zdrowo i dużo, lubię to
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńŚwietne, uwielbiam warzywne placki, a z jęczmieniem jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńPlacki z cukinii jadam zazwyczaj na słodko, podoba mi się Twoja wersja ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. O, ja słodkiej wersji jeszcze nie jadłam - z przyjemnością wypróbuję :)
UsuńTakich placuszków z młodym jęczmieniem jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawa propozycja Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńMłody jeczmien robi się bardzo modny. Nigdy jednak go nie stosowałam. Placuszki z nim mają piękny kolor, ciekawi mnie również ich smak.
OdpowiedzUsuńPolecam to połączenie. Jęczmień nie dominuje, ale nadaje im przyjemnego, bardziej wyrazistego smaku :)
UsuńW takim wydaniu to może byśmy się w końcu przekonały do młodego jęczmienia :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuńciekawy dodatek z tym jęczmieniem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńZ samej cukinii jadłam placuszki :) Ale ten dodatek z młodym jęczmieniem brzmi ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :) Na zdrowie! :)
UsuńWow, ale nieziemsko wyglądają te placuszki - nic tylko wsuwać :P Dziękuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńBoję się tego młodego jęczmienia, ale dla takich placuszków mogę się przełamać :D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam. Powoli przekonałam się do jego smaku. Sam smakuje jak zmielona, suszona trawa, ale jako dodatek do koktajli czy placków jest znakomity - podkreśla smak i nadaje ładny kolorek :) I jest zdrowy... ;)
UsuńAch, po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że naprawdę warto by je przetestować :)
Przepis super, więc biorę w ciemno :D
Pozdrawiam :)
Dziękuję Kochana i życzę smacznego! :) :)
UsuńBardzo smakowite placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietne placki, podobno młody jęczmień jest bardzo zdrowy, więc tym bardziej warto się skusić na takie placki :)
OdpowiedzUsuńO tak - to prawda :) Dziękuję bardzo :)
UsuńPrezentują się znakomicie :) Porwałabym kilka na przekąskę do pracy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńPlacki z cukinii bardzo lubię. Fajnie je urozmaiciłaś. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
Usuńświetny pomysł! pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :)
UsuńUwielbiam takie placki od samego patrzenia pożarłabym cały talerzyk i jeszcze do tego sosik-pycha
OdpowiedzUsuńHihi :) Dziękuję :*
UsuńHmm... "Dodajemy posikaną pietruszkę". Niebanalne.
OdpowiedzUsuńLiterówka ;)
UsuńWidziałam wiele suplementów z zielonym jęczmieniem, ale placków nie jadłam...Ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOjej jakie pyszności, aż nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Bardzo dziękuję :)
Usuń