2017-10-27

Placki z cukinii z młodym jęczmieniem

Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem młodego jęczmienia, który zawiera dużo błonnika, chlorofilu, antyoksydantów, witamin i wartości odżywczych. Lekkostrawna i równie cenna w wartości odżywcze cukinia z połączeniu z młodym jęczmieniem to świetny sposób na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Placuszki są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego. Smacznie polecam :)
placuszki z cukinii z młodym jęczmieniem
Potrzebne składniki 

- 3 małe cukinie
- 2 łyżeczki młodego jęczmienia
- 1 cebula biała 
- 1 - 2 ząbki czosnku 
- 2 jajka 
- 1 łyżka majonezu light (opcjonalnie) 
- około 5 czubatych łyżek mąki 
- mały pęczek natki pietruszki 
- olej lub oliwa do smażenia 
- pieprz czarny
- sól do smaku 

 Przygotowanie 
KROK 1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie oprószamy delikatnie solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę, a następnie odciskamy je z nadmiaru soku. 

KROK 2. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, 2 łyżeczki młodego jęczmienia, jajka, mąkę, majonez light*, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. 

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
* Dodatek majonezu nada placuszkom jeszcze lepszego smaku.
Placki z cukinii z młodym jęczmieniem
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym.
jęczmień zielony

42 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne placuszki! A młody jęczmień jako dodatek to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, uwielbiam warzywne placki, a z jęczmieniem jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki z cukinii jadam zazwyczaj na słodko, podoba mi się Twoja wersja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. O, ja słodkiej wersji jeszcze nie jadłam - z przyjemnością wypróbuję :)

      Usuń
  4. Takich placuszków z młodym jęczmieniem jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawa propozycja Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Młody jeczmien robi się bardzo modny. Nigdy jednak go nie stosowałam. Placuszki z nim mają piękny kolor, ciekawi mnie również ich smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to połączenie. Jęczmień nie dominuje, ale nadaje im przyjemnego, bardziej wyrazistego smaku :)

      Usuń
  6. W takim wydaniu to może byśmy się w końcu przekonały do młodego jęczmienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy dodatek z tym jęczmieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z samej cukinii jadłam placuszki :) Ale ten dodatek z młodym jęczmieniem brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, ale nieziemsko wyglądają te placuszki - nic tylko wsuwać :P Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. Boję się tego młodego jęczmienia, ale dla takich placuszków mogę się przełamać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Powoli przekonałam się do jego smaku. Sam smakuje jak zmielona, suszona trawa, ale jako dodatek do koktajli czy placków jest znakomity - podkreśla smak i nadaje ładny kolorek :) I jest zdrowy... ;)

      Usuń
  11. Ach, po prostu rewelacja!
    Wydaje mi się, że naprawdę warto by je przetestować :)
    Przepis super, więc biorę w ciemno :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne placki, podobno młody jęczmień jest bardzo zdrowy, więc tym bardziej warto się skusić na takie placki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentują się znakomicie :) Porwałabym kilka na przekąskę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Placki z cukinii bardzo lubię. Fajnie je urozmaiciłaś. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie placki od samego patrzenia pożarłabym cały talerzyk i jeszcze do tego sosik-pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm... "Dodajemy posikaną pietruszkę". Niebanalne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Widziałam wiele suplementów z zielonym jęczmieniem, ale placków nie jadłam...Ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej jakie pyszności, aż nie mogę się napatrzeć :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń