2017-10-25

Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Oprócz smaku, cenię ją za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin  A, D, E i B, a także składników odżywczych tj. potas, selen, cynk czy jod. Dzisiaj zapraszam na łososia pieczonego w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu z kasztanów, który smakiem i intensywnością przypomina miód gryczany. Zdrowych tłuszczy i smaku dodają rybie także ziarna sezamu oraz czarnuszki. Smacznie polecam :)
Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką
 Potrzebne składniki 

- filet z łososia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu z kasztanów
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- ziarna sezamu
- ziarna czarnuszki
- świeży koperek
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy

 Przygotowanie 
KROK 1. Łososia pozbawiamy skóry, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy olej, sos sojowy i mód z kasztanów (możemy użyć innego wyrazistego miodu). Ryby zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej)
KROK 2. Zamarynowane kawałki łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy delikatnie solą i pieprzem cytrynowym, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy ryby ziarnami sezamu i czarnuszki, a przez podaniem posiekanym świeżym koperkiem. Łososia podajemy z plastrami cytryny i ulubionymi dodatkami. 

22 komentarze:

  1. Uwielbiamy miód gryczany a nawet nie wiedziałyśmy, że jest miód kasztanowy <3 Na pewno by nam smakował a z rybką to już w ogóle <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię ten miód - jest zupełnie inny i bardzo wyrazisty. Ja używam tego:
      https://www.fitness-food.pl/miod/97-miod-kasztanowy-bio-400g-alce-nero.html

      Usuń
  2. Wygląda jak z jakieś reklamy :-)) Musi być pyyyyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe zwłaszcza z uwagi na miód kasztanowy! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna rybka i na pewno smakuje wyśmienicie :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi smakować znakomicie! A wygląda fantastycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu Twój łosoś wygląda mega smacznie. Może w końcu skuszę się na tą rybkę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie apetycznie. Pieczony łosoś to super pomysł na szybki i zdrowy obiad. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm takie połączenie smaków musi być naprawdę dobre! Idealna propozycja na pyszne danie! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro kraków

    OdpowiedzUsuń