Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a kurki to grzyby, które lubię najbardziej, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć oba moje "podniebienne rozpieszczacze". Danie ma piękny złoty kolor, dzięki dodatkowi kurkumy i szafranu, a smak całości podkreśla parmezan i prażone ziarna sezamu. To wydanie risotto bardzo przypadło do gustu moim kubkom smakowym i Wam także polecam skosztowanie tego połączenia.
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 szalotki
- 120 g kurek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- bulion
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta szafranu
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (z dodatkiem kurkumy i szafranu), pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 2. Na drugiej patelni smażymy kurki na maśle. W trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk.KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażone kurki. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto podajemy z uprażonymi ziarnami sezamu.
kurki i sezam..hmm... razem muszą świetnie współgrać
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zastosowałam to połączenie i bardzo przypadło mi do gustu. Sezam tylko do smaku :) Nie można przesadzić, aby nie zdominował kurek :D
UsuńRisotto uwielbiam, a to wygląda wyjątkowo smacznie :) Pysznie Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńChętnie bym zjadła ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńObłędny pomysł, koniecznie muszę wypróbować, idę do lasu po kurki :D
OdpowiedzUsuńhttp://smilingshrimp.blogspot.com
Hihi :) Dziękuję bardzo :*
UsuńOstatnio zasmakowałyśmy w kurkach i takie danie chętnie byśmy zjadły :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Dziękuję Dziewczyny :)
UsuńWszystko mam. Dzisiaj robię :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :) Pozdrawiam :)
UsuńSuper wygląda. Ja tez lubię kurki i risotto. Muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńBardzo fajne risotto.
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić, bo po prostu wygląda tak apetycznie, że nie sposób się nie skusić.
Oj przydałoby się na obiadek.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :*
UsuńJAK CZYŚCIĆ KURKI? W prywatnych wiadomościach pojawiło się kilka pytań o przygotowanie kurek. Ja robię to tak: Kurki myję delikatnie w zimnej wodzie na sitku, a następnie przekładam je na ręcznik papierowy. Jeśli po umyciu została jakaś igiełka lub piasek, usuwam je ręcznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń