Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, ale smaczne i bardzo pożywne danie. Pieczony łosoś otulony w kremowym sosie na bazie śmietany z brązowymi pieczarkami i lekko korzenną nutą gałki muszkatołowej to cudowne połączenie dla naszych kubków smakowych. Całość dopełnia ryż jaśminowy i świeża surówka. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
- filety z łososia
- 200 g śmietany
- 5 brązowych pieczarek
- 2 cebule szalotki
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
- ryż jaśminowy
+ ulubiona surówka
Przygotowanie
KROK 1. Filet z łososia pozbawiamy skóry, skrapiamy go oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz białym pieprzem. Filety układamy na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut.KROK 2. Pokrojone w kostkę szalotki szklimy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojone w plastry brązowe pieczarki. Grzyby oprószamy delikatnie solą, aby szybciej puściły wodę i zachowały ładny kształt. Gdy woda odparuje, dodajemy śmietanę, biały pieprz, sól i gałkę muszkatołową, zagotowujemy i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty.KROK 3. Na gotowym sosie pieczarkowym układamy upieczone filety z łososia i podajemy z ryżem jaśminowym oraz ulubioną surówką.
Ależ wspaniałe danie tu widzę!
OdpowiedzUsuńNic, tylko się "do przetestowania" przepis.
Super! Zawsze jak widzę tak pięknie podany obiadek - mam na niego ochotę.
Pozdrowionka serdeczne :)
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
UsuńWygląda super, a przygotowanie mało skomplikowane. Jutro robię. Dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego :)
UsuńGrzyby i ryba to nietypowe połączenie, ale ja bardzo je lubię :) danie świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :) Lubię nietypowe połączenia :)
UsuńJadłyśmy kiedyś łososia z pieczarkami i był pyszny a z takim sosem to pewnie prawdziwa bomba :D
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Nasze kubki smakowe były oczarowane ;)
UsuńUwielbiam wszelkie dania z rybą, a Twoja propozycja prezentuje się tak pysznie, że aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo lubię łososie, ale jeszcze z pieczarkami go nie próbowałam. Ciekawie :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńUwielbiam łososia :-) pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo pysznie z pieczarkami Kasiu:) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu i również serdecznie pozdrawiam :)
Usuńsmakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTen sosik musi być przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com/
To prawda :) A jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu :)
UsuńWspaniale wygląda i musi być przepyszne !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJak to danie jest podane - perfekcja! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńAle super ten łosoś się prezentuję :) W dodatku w moim ulubionym, pieczarkowym sosie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :)
UsuńGdybym tylko mogła jeść grzyby. ;c
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda bardzo smakowicie :) Nigdy nie jadłam łososia w sosie pieczarkowym i z przyjemnością spróbuję takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i smacznie polecam :)
Usuńłosoś to moja ulubiona rybka, pysznie ją przyrządziłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńSuper rybka! Do tego pieczareczki... mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń