Wszystko co lubię na jednym talerzu - zdrowo, smacznie i pożywnie. Kurczak zapewni nam solidną porcję białka, kasza bulgur energii z węglowodanów, a pesto zdrowych tłuszczów, witamin i wartości odżywczych. Dzisiejsze danie przeplata smaki, niezwykle syci i dodaje zdrowej energii. Zapraszam na pożywną zieloną kompozycję, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale zapewni nam bardzo smakowity posiłek :)
Potrzebne składniki
- kasza bulgur
- pierś z kurczaka
- 1/2 pora (zielona część)
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PESTO
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g sera Dziugas
- 40 g orzechów nerkowca
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki pietruszki przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone nerkowce, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty drobno ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją solą oraz pieprzem. Por kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kawałki kurczaka, chwilę smażymy, a na koniec przykrywamy i dusimy przez chwilę, aby nadać mięsu soczystości.KROK 3. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie mieszamy ją z pietruszkowym pesto, wykładamy na talerze i podajemy z kurczakiem duszonym z kawałkami pora.
* Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczka, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Pesto możemy wykorzystać do dań z makaronu, kaszy, ryżu, mięsa, ryb, a także stosować jako dodatek do warzyw lub świeżego pieczywa.
ale zielono <3
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńBardzo fajna propozycja. To danie je się oczami i aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńJak zwykle pysznie i bardzo ładnie podane :) Na takie danie skuszę się z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWspaniała propozycja Kasiu.❤
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńOjej, jakie wspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zielone dania.
Ta potrawa musi smakować naprawdę rewelacyjnie.
Pozdrawiam :)
Dziękuję :) O tak - bardzo nam smakowała :)
UsuńJa wczoraj miałam podobny obiad. Kurczak w sosie serowym z porami i pieczarkami. A pesto pietruszkowe uwielbiam!
OdpowiedzUsuńRównie pysznie :)
UsuńTe kolory...i pietruszkowe pesto :)
OdpowiedzUsuń:* <3
UsuńWyśmienicie wygląda ten kurczaczek, nic tylko się delektować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKurczak przypomina mi nieco łososia :) W mojej kuchni na ten czas brakuje mi tylko jednego produktu z tego przepisu - sera, a tak mogłabym zacząć robić danie od zaraz :D
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Bardzo smakowało nam to połączenie :)
UsuńMy tak bardzo lubimy por a nasze żołądki tak bardzo nie potrafią sobie z nim poradzić :/ Niemniej obiadek pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńOj, szkoda, ale dziękuje Dziewczyny :)
UsuńBardzo apetyczne danie, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńO jak to apetycznie wygląda, mniam :), a czy ten ser w pesto można zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak, warto wybrać twardy, ostrzejszy w smaku ser np. Cheddar lub Parmezan :)
UsuńAle dawno nie jadłam pora i kaszy bulgur! Zrobiłaś mi na nie wielką ochotę :D
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńDanie wygląda perfekcyjnie! Chętnie bym wciągnęła bo wszystkie składniki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWspaniałe danie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawe i zdrowe połączenie!
OdpowiedzUsuń