2017-09-13

Halibut w szynce parmeńskiej

Dzisiaj ryba w roli głównej w towarzystwie warzyw i lekkiego dipu musztardowego. Zapraszam na filety z halibuta owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Połączenie delikatnej ryby z wyrazistością tradycyjnej włoskiej szynki oraz rozpływający się w ustach serowy środek to połączenie, które trzeba wypróbować. Całość świetnie komponuje się z musztardowym dipem na bazie jogurtu oraz zdrową porcją duszonych warzyw.
Halibut w szynce parmeńskiej
Potrzebne składniki

ROLADKI RYBNE
- filety z halibuta (po około 200 g)
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 2 plastry mozzarelli
- świeży koperek
- przyprawa do ryb
- oliwa z oliwek

DUSZONE WARZYWA
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

DIP MUSZTARDOWY
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone i pozbawione skóry filety z halibuta układamy na rozłożonych plastrach szynki parmeńskiej, oprószamy je lekko przyprawą do ryb i posiekanym koperkiem. Na brzeg układamy kawałek mozzarelli i zawijamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 25 do 30 minut. 
KROK 2. Por kroimy w krążki i szklimy go na oliwie z oliwek, następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie dodajemy plastry cukinii, ponownie podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i dusimy jeszcze chwilę, aby marchewka i cukinia były odpowiednio miękkie (najlepiej al dente)
KROK 3. Jogurt naturalny mieszamy z dwoma łyżkami musztardy kremskiej (słodka i dość ostra) oraz oliwą z oliwek. W razie konieczności doprawiamy dip solą. Upieczone roladki podajemy z dipem musztardowym i duszonymi warzywami.
Halibut w szynce parmeńskiej

35 komentarzy:

  1. Znakomicie wygląda. Zrezygnowałabym jedynie z szynki.

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i bardzo apetyczne danie! Super!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy się z nie spotkałam z dokładnie takim daniem.
    Bardzo piękny efekt. Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem podania.
    Po prostu rewelacja!
    Pozdrawiam cieplutko :)


    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z ta szynka parmenska i roladkami z halibuta. 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł na danie z rybą :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryby w szynce parmeńskiej jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem smaku... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie się komponuje :) Szynka nadaje smaku delikatnym filetom, których nie trzeba już dodatkowo dosalać :)

      Usuń
  7. Piękne danie, bardzo wykwintnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jal tylko zobaczyłam te zdjęcia to już wiedziałam, ze jest pysznie:) gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł, lubię połączenie ryb z mięsem, myślę, że szynka sprawdziła się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na niebanalny obiad. Super wyglądają te roladki i zapewne tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystko, co kocham na jednym talerzu! - dla mnie - rajskie danie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. fantastyczne danie! :D chętnie wypróbuję na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie! :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. I besides believe therefore, perfectly pent post!

    OdpowiedzUsuń