Dzisiaj ryba w roli głównej w towarzystwie warzyw i lekkiego dipu musztardowego. Zapraszam na filety z halibuta owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Połączenie delikatnej ryby z wyrazistością tradycyjnej włoskiej szynki oraz rozpływający się w ustach serowy środek to połączenie, które trzeba wypróbować. Całość świetnie komponuje się z musztardowym dipem na bazie jogurtu oraz zdrową porcją duszonych warzyw.
Potrzebne składniki
ROLADKI RYBNE
- filety z halibuta (po około 200 g)
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 2 plastry mozzarelli
- świeży koperek
- przyprawa do ryb
- oliwa z oliwek
DUSZONE WARZYWA
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
DIP MUSZTARDOWY
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone i pozbawione skóry filety z halibuta układamy na rozłożonych plastrach szynki parmeńskiej, oprószamy je lekko przyprawą do ryb i posiekanym koperkiem. Na brzeg układamy kawałek mozzarelli i zawijamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 25 do 30 minut.KROK 2. Por kroimy w krążki i szklimy go na oliwie z oliwek, następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie dodajemy plastry cukinii, ponownie podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i dusimy jeszcze chwilę, aby marchewka i cukinia były odpowiednio miękkie (najlepiej al dente).KROK 3. Jogurt naturalny mieszamy z dwoma łyżkami musztardy kremskiej (słodka i dość ostra) oraz oliwą z oliwek. W razie konieczności doprawiamy dip solą. Upieczone roladki podajemy z dipem musztardowym i duszonymi warzywami.
Looks good.
OdpowiedzUsuńThank you :)
UsuńZnakomicie wygląda. Zrezygnowałabym jedynie z szynki.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńproste i bardzo apetyczne danie! Super!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNigdy się z nie spotkałam z dokładnie takim daniem.
OdpowiedzUsuńBardzo piękny efekt. Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem podania.
Po prostu rewelacja!
Pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję Kochana :*
UsuńŚwietny pomysł z ta szynka parmenska i roladkami z halibuta. 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńRewelacyjny pomysł na danie z rybą :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRyby w szynce parmeńskiej jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem smaku... :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się komponuje :) Szynka nadaje smaku delikatnym filetom, których nie trzeba już dodatkowo dosalać :)
UsuńAle pysznie zawinięty :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne danie, bardzo wykwintnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńjal tylko zobaczyłam te zdjęcia to już wiedziałam, ze jest pysznie:) gratuluję pomysłu!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)))
UsuńSuper pomysł, lubię połączenie ryb z mięsem, myślę, że szynka sprawdziła się świetnie :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Bardzo dziękuję :)
UsuńWygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCo za pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł na niebanalny obiad. Super wyglądają te roladki i zapewne tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńO tak :) Dziękuję bardzo :)
Usuńwszystko, co kocham na jednym talerzu! - dla mnie - rajskie danie <3
OdpowiedzUsuń:)))))) <3
Usuńfantastyczne danie! :D chętnie wypróbuję na moim stole :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńI besides believe therefore, perfectly pent post!
OdpowiedzUsuń