Oczarowana opowieściami o pięknej Francji oraz jej smakowitą kuchnią, postanowiłam wykorzystać pyszne francuskie produkty, które ze swojej podróżny przywiózł mi przyjaciel. Nigdy nie przepadałam za anchois i zastanawiałam się jak podać te nieduże, słone sardelki. Obok nich dumnie stała jednak moja ukochana, bardzo ostra w smaku musztarda diżońska i tak wpadłam na pomysł :) Bardzo lubię nietypowe połączenia, a takie dziś przygotowałam. Zapraszam na kolorowy makaron penne otulony wyrazistym sosem śmietanowym z dodatkiem anchois, musztardy Dijon oraz kawałkami kurczaka i świeżą rukolą.
Potrzebne składniki
- makaron penne
- pierś z kurczaka
- świeża rukola
- ząbek czosnku
- 250 g śmietany
- 3 filety Anchois
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją delikatnie solą (nie za dużo, ponieważ sos będzie dość słony) oraz białym pieprzem. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni i rumienimy kawałki kurczaka.KROK 2. Z filetów anchois wyjmujemy kręgosłupy i miksujemy je w rozdrabniaczu ze śmietaną oraz musztardą Dijon. Gdy powstanie jednolity i kremowy sos, wlewamy go do podsmażonych kawałków kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz biały oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dusimy około 5 minut* Sosu nie trzeba dosalać, gdyż anchois i musztarda są wystarczająco słoneKROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Sos z kurczakiem mieszamy z ugotowanym penne oraz świeżą rukolą, wykładamy na talerze i gotowe! :)
Drogi Mariuszu! Bardzo dziękuję Ci za tą inspirację :* Było pysznie :D
Dania z makaronem uwielbiam, a to wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNie pomyślałybyśmy aby do kurczaka dodać anchois :) Ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny :) :)
UsuńPrezentuje się wybornie! A zdjęcia pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńUwielbiam makaron, z takimi dodatkami na pewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :D
UsuńPyszne danie Kasiu -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :* :*
UsuńŚliczne zdjęcie, coś dla mojej mięsożernej rodzinki :)
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com
Dziękuję bardzo :)
UsuńChętnie bym spróbowała. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle fajny pomysł na penne.
OdpowiedzUsuńJuż gdzieś podobne danie widziałam.
Bardzo lubię tego typu inspiracje kulinarne.
Smak przede wszystkim.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńMega pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKoniecznie muszę spróbować Twojego przepisu :) Ja dodaję anchois do makaronu z oliwkami i sosem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńMmm... Równie pysznie:) A to połączanie polecam :)
UsuńUwielbiam takie smaki! Pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńPrzez Ciebie, a raczej dzięki Tobie... ogromnie zgłodniałam :-D
OdpowiedzUsuńMiło mi :)))) Serdecznie pozdrawiam :*
UsuńNaprawdę świetnie się prezentuję ten przepis, jutro robię!
OdpowiedzUsuńDziękuję i mam nadzieję, że smaki trafią w Twoje gusta :))
UsuńJejku, jak to pysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro będę mieć na obiad! ;)
Pozdrawiam :))
Dziękuję :)) I smacznego :)
Usuń,,Makaron penne otulony wyrazistym sosem śmietanowym". Teraz wiem, że nie tylko można pysznie przygotowywać potrawy ale i o nich pisać! <3
OdpowiedzUsuńHihi :) Dziękuję :*
UsuńOjej, jakie ciekawe połączenie smaków, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam :D
UsuńWspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńSuper danie, bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuń