2017-08-24

Filety z karmazyna

Dzisiaj zapraszam Was na drapieżną rybkę, która jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Karmazyn ma białe, niezwykle delikatne i kruche mięsko. Bardzo lubię bawić się smakami, dlatego dzisiejszą propozycję można określić jako delikatność otuloną wyrazistością. Wszystko za sprawą dodatku harissy - ostrej pasty z papryczek chilli, czosnku i ziół. Całość podałam z ryżem jaśminowym z orzechami włoskimi i roszponką, z których wydobywa się wyraźna kokosowa nuta. Karmazyn lubi także kwaśne dodatki. Tu niezastąpiony będzie sok z limonki:) Bawmy się smakami, bo jedzenie to czysta przyjemność! :)
Filety z karmazyna
Potrzebne składniki 

- filety z karmazyna
- ryż jaśminowy
- roszponka
- orzechy włoskie
- harissa
- sól ziołowa
- pieprz czarny i biały
- olej kokosowy
- oliwa z oliwek

DODATKI
- limonka
- pomidorki koktajlowe
- ulubione zioła

 Przygotowanie 
KROK 1. Ryż jaśminowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Ugotowany ryż mieszamy z olejem kokosowym (tłoczonym na zimno), orzechami włoskimi i roszponką. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
KROK 2. Filety z karmazyna oczyszczamy, delikatnie odcinamy skórę i oprószamy je z obu stron solą ziołową oraz białym pieprzem. Filety smażymy na oliwie z oliwek z obu stron przez około 2 minuty. 
Rybę podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego z orzechami i roszponką, harissą, limonką, pomidorkami koktajlowymi oraz ulubionymi ziołami. Jeśli nie lubimy ostrych smaków, to zamiast harissy wybierzmy delikatniejszy ajvar lub pindżur.
Filety z karmazyna

26 komentarzy:

  1. Kasiu Twoje dania są wspaniałe :)miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię karmazyna, a w Twojej wersji wygląda niezwykle kusząco :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie apetycznie wygląda :) Zjadłabym z przyjemnością taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam już wiele ryb ale karmazyna jeszcze nie... muszę nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja akurat jestem ostatnio nasycona jeśli chodzi dania z ryżem.
    To jednak wygląda tak dobrze, że i tak bym się skusiła.
    Mniam, mniam. Propozycja idealna.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się. Fajnie, smacznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie również bardzo się podoba, chętnie sprawdzę ten przepisik, bo wygląda cudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmazyn... pierwszy raz w ogóle słyszymy o takie rybie :D Ale podana jest wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam karmazyna. Przepyszna rybka i super sałatka, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię Twoje przepisy na ryby :) Wszystkie zawsze wyglądają na perfekcyjnie przygotowane i niesamowicie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń