Uwielbiam grzyby, zarówno te leśne, jak i smakowite pieczarki oraz boczniaki. Najbardziej jednak lubię pospolite, ale szlachetne kurki, bardzo niepowtarzalne i delikatne w smaku. Kurka, lisiczka, pieprznik jadalny to piękne nazwy, którymi określa się ten gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, dlatego dziś zapraszam na smaczne zestawienie makaronu spaghetti z kremowym sosem śmietanowym z dodatkiem kurek oraz świeżej natki pietruszki. Smaku całości dodają prażone ziarna słonecznika. Gorąco polecam :)
- makaron spaghetti
- 200 g kurek
- 200 g śmietany 18 %
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- ziarna słonecznika
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniki papierowym. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na maśle, dodajemy czosnek oraz kurki i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Zawartość patelni zalewamy śmietaną i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec doprawiamy całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.KROK 2. Ugotowany makaron mieszamy z gotowym sosem i posiekaną natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze i posypujemy je uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smak całości możemy jeszcze bardziej podkreślić, posypując makaron startym parmezanem.
pyszne i pięknie podane danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWygląda doskonale!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam kurki, no i dania z makaronem również :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńKiedy ja ostatnio jadłam grzyby? Aż mi się zachciało! Superowe danie! ❤️
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D Dziękuję :)
UsuńJuż gdzieś miałam okazję widzieć podobne spaghetti. Tylko gdzie?
OdpowiedzUsuńTak czy inaczej - chciałabym wypróbować.
To niezła opcja na większy głód.
Pozdrawiam cieplutko! :)
Takie połączenia makaronowo - kurkowe lubią chyba wszyscy ;) Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPycha! Szkoda, że to danie jest takie ciężkie... Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić;)
OdpowiedzUsuńO tak! Ja również staram się jeść lekko, ale kurki w śmietanie - o mniam! Mała porcyjka nie zaszkodzi ;) Najlepiej zjeść to połączenie wcześniej, nie wieczorem, gdyż grzyby są ciężkostrawne. Obiad idealny tuż po południu, a później...dobry trening ;)
UsuńKurki - uwielbiamy. Zwykle do jajecznicy, ale to spaghetti jest świetne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Kurki w jajecznicy również uwielbiam :)
UsuńUwielbiam. Ja robię na śmietanie 30% :)
OdpowiedzUsuń:) Też pysznie :) Ja wybrałam tą mniej kaloryczną, bo jogurt to jednak nie to samo ;)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam jakie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :*
UsuńObiad idealny! Rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmak lata :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziś rano kupiłam kurki i już wiem co z nich zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńKurki w śmietanie smakują pysznie :D Na pewno bosko smakuje takie spaghetti :D
OdpowiedzUsuńOj tak - potwierdzam :D
UsuńNa taki widok ślinka cieknie, jeszcze w tym roku nie jadłam kurek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco zachęcam do nadrobienia zaległości :)
Usuńwiesz, co dobre. uwielbiam wszystkie makarony z dodatkiem kurek - to przepyszne połączenie. i ten sos! mniam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) :*
Usuńwygląda idealnie :) nic bym nie zmieniła...może tyle, że zjadła ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńCudowne smaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJestem wielką fanką grzybów, dlatego ta propozycja idealnie trafia w moje gusta :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń