Potrawy, które oprócz smaku i idealnej konsystencji, dostarczają nam także wspaniałych aromatów są najlepsze. Moja dzisiejsza propozycja jest takim wspaniałym dla naszych zmysłów połączeniem. Nieskomplikowane, ale bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne risotto z dodatkiem pieczarek i świeżego tymianku pozwoli nam dostarczyć sobie dużej dawki przyjemności :) Jeść tylko ze smakiem! :)
Potrzebne składniki
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 5 pieczarek
- 2 cebule szalotki
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 2 łyżki startego sera Cheddar
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- bulion
- plaster masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta szafranu
- szczypta suszonej marchewki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczane i pokrojone w plastry pieczarki smażymy na rozgrzanym maśle, posypujemy je szczyptą soli, aby szybko pozbyć się z nich nadmiaru wody, a następnie odkładamy na talerzyk.
KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Przy ostatniej partii bulionu dodajemy szczyptę szafranu, pieczarki oraz suszoną marchewkę (opcjonalnie).
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i pieprzem, dodajemy starty Cheddar, posiekany drobno świeży tymianek dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy je z gałązkami tymianku
Nie ominęłabym tego dania...jak ja kocham risotto!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy! :D
UsuńWow, dawno takiego nie jadłam, a bardzo je uwielbiam! W tym tygodniu na pewno przygotuję
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :) Smacznego! :)
UsuńZapowiada się bardzo apetycznie :) Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepyszna kompozycja smaków :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPo prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to risotto.
Trzeba by przetestować ten smak.
Chciałabym zobaczyć jak się u mnie sprawdzi to danie.
Pozdrawiam serdecznie, poniedziałkowo :)
Dziękuję Kochana i polecam :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńPyszne risotto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWieki nie jadła risotto i aż nabrałam ochoty:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńBardzo smakowite, piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńNawet nie mogę sobie wyobrazić jak bardzo musi być to pyszne <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie dania, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńO tak! :) :)
UsuńJak zawsze u Ciebie Kasiu danie rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńBardzo lubię Twoje przepisy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńMniam jakie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRisotto uwielbiam, a to z pieczarkami jeszcze bardziej. Choć tymianek pewnie bym zastąpiła innym zielonym. :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :) Risotto uwielbiam w każdej postaci :)
UsuńSmakowity przepis! Risotto z tymiankiem jeszcze nie jadłam- czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńTakiego jeszcze nie jadłam. Wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam risotto ale zachęca i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :D
Usuń