2017-07-06

Polędwica z mintaja w jaglanej panierce

Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam na zdrowy i pożywny obiad z polędwicą z mintaja w roli głównej. Rybę otacza bezglutenowa panierka z płatków jaglanych, które zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne tj. krzem, wapń, potas, żelazo czy magnez. Panierka jest lekka i chrupiąca, a delikatności oraz unikalnego smaku nadaje jej dodatek mąki kokosowej. Taki obiad jest prosty i szybki w przygotowaniu. Smacznie polecam :)
Polędwica z mintaja w jaglanej panierce
  Potrzebne składniki 

- polędwice z mintaja 
- płatki jaglane
- mąka kokosowa
- 1 jajko
- czosnek granulowany
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku
- olej do smażenia

 Przygotowanie 
KROK 1. Polędwice z mintaja oprószamy solą, pieprzem cytrynowym oraz czosnkiem granulowanym i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. 
KROK 2. Następnie obtaczamy ryby w mące kokosowej, roztrzepanym jajku oraz płatkach jaglanych i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na lekko złocisty kolor. Po usmażeniu układamy polędwice na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Polędwica z mintaja w jaglanej panierce
Rybkę podałam z młodymi ziemniaczkami oraz sałatką z rukoli w sosie francuskim.

Życzę smacznego! :)

🍏🍏🍏🍏
Troszeczkę mnie nie było na blogu, ale powoli nadrabiam zaległości. Jeszcze nie mogę zbyt długo korzystać z komputera i męczyć wzroku ze względu na przebyty ostatnio zabieg, ale postaram się być aktywna częściej. Czuję się coraz lepiej :) Nabieram sił, regeneruję się i odpoczywam :)

34 komentarze:

  1. Taka panierka w tych płatkach jest bardzo chrupiąca! Polecam wszystkim. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie "rybie" inspiracje.
    Świetne danie.
    Pięknie podane i sfotografowane.
    Pozdrowionka wakacyjne z ciepłej Austrii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesmaczna propozycja na pyszne danie :)
    Śliczne zdjęcie :) Szybkiego powrotu do zdrówka i pełni sił. Dbaj o siebie :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu najważniejsze jest zdrowie. Ale w powrocie do niego pomaga również spełnianie swoich pasji życiowych, czyli między innymi blogowania. Pyszna rybka w chrupiącej panierce , mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Bardzo dziękuję Małgosiu! Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  5. Jak zawsze Kasiu u Ciebie pysznie :) Od samego patrzenia jest się głodnym ;)
    życzę dużo zdrówka :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna rybka na obiad, świetny pomysł na panierkę :) życzę dużo zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię tak podaną rybkę :)
    Zdrówka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na panierkę. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł na panierkę! Na pewno spróbuję! <3
    http://jniemiecki.warszawa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś robiłyśmy rybkę w panierce z mąki migdałowej i była przepyszna :D Taką wersję też musimy spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie polecam :) A mąkę migdałową chętnie przetestuję :D

      Usuń
  11. W sumie nigdy nie robiłam panierki z płatków jaglanych, czas wypróbować :) Życzę szybkiego powrotu do zdrowia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :* A płatki jaglane gorąco polecam do panierki :)

      Usuń
  12. Pyszne danie Kasiu :) cieszę się że znowu jesteś :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam mintaja! Zawsze przyrządzam go w jeden sprawdzony sposób, ale czas to zmienić :) Zdrowia życzę ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie się prezentuje taka rybka :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak by mi ktoś taki obiad podał:) Oj byłabym szczęśliwa. Kochana jak wspaniale wyglądasz życzę CI zdrówka po zabiegu

    OdpowiedzUsuń