Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Kremowa i kleista konsystencja oraz wyrazisty smak każdego ziarenka, cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na szafranowe risotto z dodatkiem pistacji oraz świeżej rukoli. Całość jest finezyjna i bardzo aromatyczna, przeplata słodycz z subtelną nutką kwaskowości. Smacznie polecam :)
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 50 g świeżej rukoli
- 2 cebule szalotki
- 1 garść pistacji
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 kieliszek białego wina
- bulion
- plaster masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta szafranu
- pieprz kolorowy
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (około 3 szklanki na 1 szklankę ryżu), pamiętając o mieszaniu.KROK 2. W międzyczasie dodajemy szczyptę szafranu, a pod sam koniec rukolę zmiksowaną z oliwą z oliwek. Gdy ryż będzie miał już odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i kolorowym pieprzem, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy z listkiem rukoli oraz pistacjami.
Smak dania możemy także wzbogacić wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską, ale wersja wege jest naprawdę niesamowita.
Mmm... apetyczne zielone danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo przydatny przepis!
OdpowiedzUsuńNie słyszałam jeszcze o nim, a risotta kocham.
Super - przetestowałabym ;)
Pozdrawiam!
Dziękuję Kochana i smacznie polecam :D
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję :) :)
UsuńCiekawa propozycja i zastosowanie pistacji, aż się prosi,by wypróbować ! :))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJak zwykle pysznie i bardzo kolorowo u Ciebie :) Danie wygląda tak pysznie, że ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPyszne połączenie i piękne zdjęcia 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
UsuńBardzo pomysłowe risotto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZa risotto dam się pokroić. A Twoja wersja - bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
Usuńbardzo ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż się chcę spróbować takie danie apetycznie wygląda.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
UsuńAle narobiłaś mi apetytu! Bardzo podoba mi się Twój pomysł na risotto :) Dodaję go do zakładek, żeby mi nie zaginął i w chwili wolnej koniecznie muszę zrobić to risotto, bo coś czuję że będzie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i smacznie polecam to połączenie :) Pozdrawiam serdecznie :*
UsuńCzujemy, że kupiłabyś nas tym daniem w 100% <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńRisotto to ja mogę jesć codziennie a jeszcze w takim wydaniu!
OdpowiedzUsuńJa również :) Dziękuję :*
UsuńKoniecznie musze zrobić :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńBardzo apetyczne i pięknie podane danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń:) :*
UsuńMmmm brzmi ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow, wygląda niesamowicie! Od razu złapała mnie chęć na przyrządzenia takiego dania. Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :) Pozdrawiam :*
Usuńpięknie wygląda i te pistacje mniam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Już jestem głodna
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoje smaki! :) Kocham wszystko co pistacjowe :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńBardzo lubie risotto i w takiej wersji na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńŚwietne dodatki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń