2017-06-20

Paprykowe naleśniki

Dzisiaj zapraszam na puszyste, delikatne i bardzo elastyczne naleśniki z pastą paprykową i kurkumą. Naleśniki z dodatkiem maślanki świetnie nadają się do zawijania, gdyż ciasto jest bardzo jędrne. Wersja paprykowa idealnie komponuje się z delikatnym serkiem twarogowym, hummusem oraz dodatkiem świeżych ziół lub rukoli. Smacznie polecam :)
paprykowe naleśniki
Potrzebne składniki 

- 1,5 szklanki mąki 
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki pasty paprykowej
- 1 duża szczypta kurkumy
- 1 szczypta soli

 Przygotowanie 
KROK 1. Do miksera dodajemy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej, szczyptę soli i kurkumy oraz 1 łyżkę cukru pudru. 
KROK 2. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia oraz napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". 
KROK 3. Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej, wysmarowanej olejem przed pierwszą partią smażenia.
paprykowe naleśniki
Naleśniki podałam z hummusem pomidorowym oraz świeżą rukolą
kolorowe naleśniki

57 komentarzy:

  1. Różne naleśniczki już robiłam, ale paprykowe to dla mnie totalna nowość.
    Przyznam, że kolorek mają obłędny.
    Na pewno smak także idzie w parze :)
    Pozdrowionka cieplutkie, wtorkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) Ja również ciepło pozdrawiam :*

      Usuń
  2. Jakie cudne naleśniczki :) Na pewno smakują rewelacyjnie :) Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowo i smacznie. Bardzo lubię kurkumę, muszę wypróbować Twój przepis Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na moją naleśnikową fazę, z chęcią bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie jadłam, bardzo apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny kolorek. Do wytrawnych farszy idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie wypróbuję gdy będę robiła naleśniki na ostro! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłyśmy już przeróżne naleśniki ale paprykowych jeszcze nie! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy jeszcze takich nie próbowałam i nie robiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie, muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam naleśniki batatowe, szpinakowe, cynamonowe, zebra...no i nabralam ochoty na paprykowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Polecam wypróbowanie tej wersji :D

      Usuń
  12. Wow nigdy takich nie jadłam. Interesująco wyglądają. Muszę przetestowac Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolor wow :) z hummusem musi być przepyszne, bardzo fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam paprykowych naleśników. Wygladają naprawdę wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  15. paprykowych jeszcze nie jadłam, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłem wczoraj. To najlepsze nalesniki jakie jadłem do tej pory, bardzo dobrze się je smaży. Są pyszne i bardzo puszyste. Dodałem jeszcze ostrej papryki. Bardzo dziękuję :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że naleśniki smakowały :) Wersja na ostro jest świetna :)

      Usuń
  17. Pysznie :) Co do tej maślanki, już kilka razy postanawiałam sobie dodać ją do ciasta naleśnikowego, a jak przychodzi co do czego to o tym zapominam. Muszę gdzieś zapisać, że mam ją kupić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam naleśniki na maślance. Ja je uwielbiam :D

      Usuń
  18. Ale żółciutkie :) I do tego jakieś pyszne owoce i mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjny pomysł na wytrawne naleśniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. what an amazing post, great :)
    kisses :)

    https://www.instagram.com/tijamomcilovic/
    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń