2017-06-01

Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną i rabarbarem

Dzisiaj postanowiłam pobawić się smakami. Poniosła mnie kulinarna fantazja i przyznam, że to połączenie cudownie rozpieściło nasze kubki smakowe. Soczyste kawałki kurczaka pieczone w rękawie, wcześniej marynowane w słodkiej marynacie z syropem klonowym i aromatycznym kardamonem, podałam na kaszy gryczanej z szafranem oraz cynamonowym rabarbarem. Smaku całości dodaje lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Gorąco polecam to danie! Smak tradycyjnej polskiej kaszy, rabarbaru i kurczaka w połączeniu z orientalnymi przyprawami to wspaniała gra smaków i aromatów. Warto zafundować sobie taką przyjemność :)
 Potrzebne składniki 

KURCZAK + MARYNATA
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki ziarenek kardamonu
- sól i pieprz do smaku

KASZA Z RABARBAREM
- 100 g kaszy gryczanej
- 1,5 laski rabarbaru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta szafranu
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka masła
- sól do smaku

JOGURTOWY SOS CZOSNKOWY
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- cukier puder
- sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie 
KROK 1. W miseczce łączymy syrop klonowy, olej i sos sojowy, dodajemy odrobinę soli, pieprz i rozbite w moździerzu nasiona kardamonu. Marynatą nacieramy podzieloną na kawałki pierś z kurczaka i odstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka wkładamy do rękawa, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

KROK 2. Do jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem (może być z ksylitolu).

KROK 3. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szafranu. Rabarbar obieramy z włókiem, kroimy na małe (około 1 cm) kawałki, przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy cynamon oraz syrop klonowy i dusimy przez chwilę, aż rabarbar puści sok i delikatnie zmięknie.

KROK 4. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżeczkę masła oraz cynamonowy rabarbar i dokładnie mieszamy. Na kleksie z jogurtowego sosu czosnkowego wykładamy kaszę gryczaną z rabarbarem, a na nią układamy kawałki upieczonego kurczaka. Całość podałam z lekką sałatką z rukoli i rzodkiewki, otuloną sosem winegret.

22 komentarze:

  1. Już samą kaszę z rabarbarem byśmy chętnie spróbowały :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie :) Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kardamon i kurczak? Bardzo fajna nowość. Całe mnóstwo ciekawych różności ostatnio prezentujesz.
    Ekstra!
    Piękne danie i na pewno bardzo smaczne.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaszy z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł! Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to Pani wymyśliła. Nigdy nie jadłem rabarbaru w takiej wersji. Jutro zamierzam zrobić ten przepis, ale kurczaka zastąpię polędwicą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie :) Bardzo lubię mięso z kardamonem i jestem ciekawa jak by mi smakowało połączenie kaszy z rabarbarem. Brawo za oryginalny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Superancki pomysł na wkomponowanie w obiad rabarbaru! :)

    OdpowiedzUsuń