Dzisiaj postanowiłam pobawić się smakami. Poniosła mnie kulinarna fantazja i przyznam, że to połączenie cudownie rozpieściło nasze kubki smakowe. Soczyste kawałki kurczaka pieczone w rękawie, wcześniej marynowane w słodkiej marynacie z syropem klonowym i aromatycznym kardamonem, podałam na kaszy gryczanej z szafranem oraz cynamonowym rabarbarem. Smaku całości dodaje lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Gorąco polecam to danie! Smak tradycyjnej polskiej kaszy, rabarbaru i kurczaka w połączeniu z orientalnymi przyprawami to wspaniała gra smaków i aromatów. Warto zafundować sobie taką przyjemność :)
Potrzebne składniki
KURCZAK + MARYNATA
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki ziarenek kardamonu
- sól i pieprz do smaku
KASZA Z RABARBAREM
- 100 g kaszy gryczanej
- 1,5 laski rabarbaru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta szafranu
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka masła
- sól do smaku
JOGURTOWY SOS CZOSNKOWY
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- cukier puder
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. W miseczce łączymy syrop klonowy, olej i sos sojowy, dodajemy odrobinę soli, pieprz i rozbite w moździerzu nasiona kardamonu. Marynatą nacieramy podzieloną na kawałki pierś z kurczaka i odstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka wkładamy do rękawa, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.KROK 2. Do jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem (może być z ksylitolu).KROK 3. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szafranu. Rabarbar obieramy z włókiem, kroimy na małe (około 1 cm) kawałki, przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy cynamon oraz syrop klonowy i dusimy przez chwilę, aż rabarbar puści sok i delikatnie zmięknie.KROK 4. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżeczkę masła oraz cynamonowy rabarbar i dokładnie mieszamy. Na kleksie z jogurtowego sosu czosnkowego wykładamy kaszę gryczaną z rabarbarem, a na nią układamy kawałki upieczonego kurczaka. Całość podałam z lekką sałatką z rukoli i rzodkiewki, otuloną sosem winegret.
Już samą kaszę z rabarbarem byśmy chętnie spróbowały :D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, bo jest pyszna :)
UsuńBardzo apetyczne danie :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWyśmienite połączenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKardamon i kurczak? Bardzo fajna nowość. Całe mnóstwo ciekawych różności ostatnio prezentujesz.
OdpowiedzUsuńEkstra!
Piękne danie i na pewno bardzo smaczne.
Pozdrowionka! :)
Dziękuję Kochana :* Pozdrawiam ciepło :*
UsuńPoproszę połowę porcji :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;)
UsuńKaszy z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł! Na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńNiezwykle ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam Kochana :)
UsuńAle to Pani wymyśliła. Nigdy nie jadłem rabarbaru w takiej wersji. Jutro zamierzam zrobić ten przepis, ale kurczaka zastąpię polędwicą.
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Świetny pomysł! Życzę smacznego :D
UsuńFantastyczny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie :) Bardzo lubię mięso z kardamonem i jestem ciekawa jak by mi smakowało połączenie kaszy z rabarbarem. Brawo za oryginalny pomysł!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) :*
UsuńSuperancki pomysł na wkomponowanie w obiad rabarbaru! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń