Zdrowa, smaczna i pożywna przekąska, która dostarczy nam wiele witamin oraz składników mineralnych. Pomidory nadziewane meksykańską salsą guacamole z dodatkiem wolnych od alergenów przepiórczych jaj, które są o wiele zdrowsze od ich "kurzych koleżanek", będą idealnym rozwiązaniem na zdrowe i pożywne śniadanie, a także piękną przystawkę na wielkanocnym stole. Pomidory, guacamole i przepiórcze jaja to także świetne afrodyzjaki, dlatego to połączenie świetnie sprawdzi się także na lekką, romantyczną kolację.
Potrzebne składniki
- pomidory (zwykłe lub malinowe)
- jaja przepiórcze
- tajska bazylia
GUACAMOLE
- 2 dojrzałe awokado
- sok z ½ limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli
- 1 papryczka Jalapeño
- ¼ papryki czerwonej
- świeża kolendra
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Umyte pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy środki.KROK 2. Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.KROK 3. Pomidory faszerujemy guacamole, na którym układamy połówkę przepiórczego jaja. Całość dekorujemy tajską bazylią.
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
UsuńWyglądają przepięknie i podejrzewam, że smakowały też pysznie :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Potwierdzam :) Dziękuję bardzo :)
UsuńPyszna propozycja i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDanie wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJestem bardzo ciekawa tego smaku.
OdpowiedzUsuńLubię awokado i smaki a'la guakamole.
Na sobotę jak znalazł :)
Pozdrowieńka serdeczne! :)
Dziękuję i smacznie polecam :)
UsuńWyglądają apetycznie i w końcu nie jest to faszerowana papryka :D
OdpowiedzUsuńHehe :) Bardzo dziękuję :)
UsuńAle kolorowe, bardzo lubię takie przekąski
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również :)
UsuńKolendra, awokado....wszystko co uwielbiam. Pycha!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuńpodoba mi sie ten pomysł :) lubię i pomidory i jajka i awokado <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper apetyczna i pomysłowa przekąska :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńna śniadanie mi nie pasuje, ale na przystawkę jak najbardziej. super kolory :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKolorowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper. Niesamowicie to wygląda. Na imprezkę idealne :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Dziękuję bardzo :)
UsuńBardzo lubimy przepiórcze jajeczka tylko ich obieranie jest katastrofą xD
OdpowiedzUsuńDlatego warto dodać do ich gotowania sól, a po ugotowaniu włożyć do zimnej wody - po takim zabiegu obieranie jest o wiele łatwiejsze :D
UsuńNiezwykła przekąska :-) Robi wrażenie. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńJakie kolory! Bardzo apetyczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPrzeurocze! Aż szkoda nadgryzać ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :)
UsuńKolorowa,smaczna przekąska. Przygotuje na drugie śniadanie do pracy.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńAle to pięknie wygląda! Te kolory <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńpysznie podana przekąska ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo seksi kuszące śniadanko! :)
OdpowiedzUsuń;) :*
Usuńuwielbiam guacamole, chętnie bym zjadła w takiej wersji. pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepysznie nadziane. Super pomysł na imprezową przekąskę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPodałam to na moje imieniny. Goście byli zachwyceni! Dzięki wielkie za pomysł! :-*
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPysznie wygląda to połączenie czerwonego z zielonym, podobnie jak najnowsze Twoje danie na blogu!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
Usuń