2017-06-03

Pomidory z guacamole i jajem przepiórczym

Zdrowa, smaczna i pożywna przekąska, która dostarczy nam wiele witamin oraz składników mineralnych. Pomidory nadziewane meksykańską salsą guacamole z dodatkiem wolnych od alergenów przepiórczych jaj, które są o wiele zdrowsze od ich "kurzych koleżanek", będą idealnym rozwiązaniem na zdrowe i pożywne śniadanie, a także piękną przystawkę na wielkanocnym stole. Pomidory, guacamole i przepiórcze jaja to także świetne afrodyzjaki, dlatego to połączenie świetnie sprawdzi się także na lekką, romantyczną kolację.
pomidory z guacamole i jajem przepiórczym
 Potrzebne składniki 

- pomidory (zwykłe lub malinowe)
- jaja przepiórcze
- tajska bazylia

GUACAMOLE
- 2 dojrzałe awokado 
- sok z ½ limonki 
- 1 ząbek czosnku 
- ½ czerwonej cebuli 
- 1 papryczka Jalapeño 
- ¼ papryki czerwonej 
- świeża kolendra 
- sól i pieprz do smaku 

 Przygotowanie 
KROK 1. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Umyte pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy środki.

KROK 2. Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Pomidory faszerujemy guacamole, na którym układamy połówkę przepiórczego jaja. Całość dekorujemy tajską bazylią.
Pomidory z guacamole i jajem przepiórczym

 * Sok z limonki możemy zastąpić sokiem z cytryny.

** Świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki.
Pomidory z guacamole i jajem przepiórczym

52 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie i podejrzewam, że smakowały też pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem bardzo ciekawa tego smaku.
    Lubię awokado i smaki a'la guakamole.
    Na sobotę jak znalazł :)
    Pozdrowieńka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie i w końcu nie jest to faszerowana papryka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kolorowe, bardzo lubię takie przekąski

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolendra, awokado....wszystko co uwielbiam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi sie ten pomysł :) lubię i pomidory i jajka i awokado <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Super apetyczna i pomysłowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na śniadanie mi nie pasuje, ale na przystawkę jak najbardziej. super kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super. Niesamowicie to wygląda. Na imprezkę idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubimy przepiórcze jajeczka tylko ich obieranie jest katastrofą xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego warto dodać do ich gotowania sól, a po ugotowaniu włożyć do zimnej wody - po takim zabiegu obieranie jest o wiele łatwiejsze :D

      Usuń
  12. Niezwykła przekąska :-) Robi wrażenie. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie kolory! Bardzo apetyczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolorowa,smaczna przekąska. Przygotuje na drugie śniadanie do pracy.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale to pięknie wygląda! Te kolory <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo seksi kuszące śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam guacamole, chętnie bym zjadła w takiej wersji. pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepysznie nadziane. Super pomysł na imprezową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Podałam to na moje imieniny. Goście byli zachwyceni! Dzięki wielkie za pomysł! :-*

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie wygląda to połączenie czerwonego z zielonym, podobnie jak najnowsze Twoje danie na blogu!

    OdpowiedzUsuń