To danie to gra smaków i aromatów w iście włoskim wydaniu. Borowikową tagliolinę otula świeży szpinak oraz wyraziste i intensywne w smaku brązowe pieczarki, skąpane w lekkim sosie śmietanowym. Pieczarki portobello dostarczą nam sporej dawki potasu, a szpinak żelaza, wapnia oraz witamin. Całość kusi aromatem, a smak dostarcza niesamowitej przyjemności naszym kubkom smakowym. Danie jest bardzo pożywne i przenosi nas w cudowne smaki włoskiej kuchni. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
- Tagliolina z ekstraktem z borowików lub makaron tagliatelle
- 6 pieczarek portobello
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietany 18%
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki portobello i chwilę smażymy. Następnie dodajemy szpinak i dusimy wszystko, aż ten zmniejszy swoją objętość. Zawartość patelni zalewamy śmietaną, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową i dusimy wszystko około 5 minut.KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie podajemy ze świeżą zieleniną.
Aby jeszcze bardziej wyostrzyć smak dania, możemy posypać je odrobiną startego parmezanu.
Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który jest suszony w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z borowików. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami. Uwielbiam te makarony. Najczęściej sięgam po ten z ekstraktem z łososia i słodkiej papryki, ale smak grzybowej wersji mnie oczarował. Gorąco polecam :)
* Artykuł nie jest sponsorowany
Och, jak pięknie i smacznie! Już czuję ten aromat... :) <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńPrezentuje się niesamowicie apetycznie :) Takie danie pobudzające kubki smakowe uwielbiam :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) :*
UsuńDanie oczy cieszy. Dobrze Kasiu, ze pokazałaś opakowanie makaronu, będe wiedziała czego szukać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :* A makaron gorąco polecam :) Buziaki :*
UsuńBardzo fajne danie. Na pewno smak rewelacyjny! :)
OdpowiedzUsuńLubię tego typu pyszności! Zwłaszcza, że borowiki to mój przysmak :D
Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo dziękuję :) Pozdrawiam :) :*
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńhttp://www.cleangoodfood.pl/
Serdecznie dziękuję :)
UsuńDanie prezentuje się wyśmienicie. Szpinak, śmietana i gałka muszkatołowa to bardzo udane połączenie.
OdpowiedzUsuńTo prawda - gałka muszkatołowa nadaje szpinakowi cudownego smaku. Bardzo dziękuję :)
UsuńA jaka do tego wszystkiego cudna nazwa tego dania! Na każdym zrobi wrażenie ❤️
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :* :*
UsuńFajny ten makaron. Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie i wierzę, że takie też jest w rzeczywistości :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Bardzo dziękuję :*
UsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam! Wygląda pysznie, uwielbiam makarony z grzybami <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAleż to obłędnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńUwielbiam Grzyby z makaronem!
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńZjadłabym taki obiad :) Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJuż dawno nie jadłyśmy nic grzybowego a to danie tak pysznie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńWygląda przepysznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrzmi i wygląda bardzo wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńI ten makaron bardzo mi się podoba ;))
Dziękuję i smacznie polecam :)
UsuńJestem typową makaroniarą, więc Twoja propozycja idealnie trafiła w moje gusta :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńGóra grzybów, pyszny sos i niepowtarzalny makaron - to jest dopiero bomba! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
Usuń