Moja propozycja na dziś to pikantne i soczyste udka z kurczaka otulone złocistą i chrupiącą skórką o lekko słodkiej nucie. Udka możemy przygotować w piekarniku, a także na grillu, co będzie idealnym rozwiązaniem na wspólnie spędzany czas podczas weekendu majowego.
- udka z kurczaka
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- suszona cebulka
- tymianek
- rozmaryn
- czosnek granulowany
- bazylia
- oregano
- mielona kolendra
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Olej rzepakowy i miód łączymy dla uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy papryki oraz pozostałe przyprawy (ilość wedle upodobań smakowych). Powstałą marynatą nacieramy udka z kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy je do marynowania (najlepiej na całą noc).KROK 2. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy je około 40 - 45 minut, a następnie zostawiamy w nagrzanym piekarniku, aby skórka się mocniej przyrumieniła (jeśli lubimy mniej przypieczone udka, wyciągnijmy je wcześniej). Udka możemy także przygotować na grillu.
Gotowe udka podałam z ziemniaczkami oraz surówką z pora.
Na sezon grillowy wprost idealne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPyszne udka ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :) :*
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie apetyczne propozycje :)
Z chęcią bym się skusiła.
Pozdrawiam! :)
Bardzo dziękuję :D Pozdrawiam :*
UsuńOjej aż mi ślinka leci... :-) Ja na obiad dziś mam karczek i kiełbaski z grilla, ale już się zrobiłam mega głodna czytając Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* O mniam! Ale pysznie u Ciebie :)
UsuńSzybko i smacznie! :) Rewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńO rany, jestem po obiedzie, a ślinka leci na sam widok. I ta marynata - moje smaki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńNasz tato by się na tą przypieczoną skórkę wręcz rzucił :D
OdpowiedzUsuńMój również ;)
UsuńUwielbiam Twoją kuchnię :-) Mam wrazenie, że nią mogłabym nakarmić wszystkich.. :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) Bardzo mi miło :) <3
UsuńPodobny przepis miałam, muszę wypróbować Twojego.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńTakie udka to ja bardzo lubię i zawsze jestem na nie chętna :) Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrzeniosłam bloga i może Ci się nie wyświetlać w aktualnościach, adres pozostał bez zmian.
Dziękuję bardzo :) A nowa odsłona bloga jest świetna! :)
UsuńWyglądają cudownie :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie jedzenie! A Twoje udka wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJak ja lubię kurczę tak apetycznie doprawione :)
OdpowiedzUsuń:D :D :D
UsuńLubię kurczaka w takiej postaci ;)
OdpowiedzUsuńKurczak z miodową nutą, to jest to! Podobne wczoraj trafiły na mojego grilla :) Pycha.
OdpowiedzUsuńwspaniałe udka. pieczony kurczak zawsze smakuje wybornie! pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń