2017-05-09

Tofucznica z suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na wegańską wersję jajecznicy czyli smażone tofu. Takie śniadanie jest idealne dla wszystkich będących na diecie białkowo - tłuszczowej, wegan, ale także "wszystko jedzących", którzy chcą szybko zjeść smaczny i pożywny posiłek. Tofu jest świetnym wyborem na śniadanie, ponieważ jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz E, a także składników mineralnych tj. fosfor, potas, magnez, żelazo czy wapń. Ten sojowy twarożek ma także niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawne. Tofucznica to idealny wybór na dzień dobry :) 

jajecznica z tofu

 Potrzebne składniki 

- 200 g tofu
- 2 szalotki
- 1 garść suszonych pomidorów
- pęczek szczypiorku
- oliwa z oliwek
- kurkuma
- sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie 
Na rozgrzanej oliwek z oliwek szklimy pokrojone drobno szalotki, dodajemy rozgniecione widelcem tofu oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy wszystko przez chwilę, aż tofu delikatnie zmięknie. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem. 
Tofucznica z suszonymi pomidorami
Weganie polecają, aby do tofucznicy dodawać płatki drożdżowe oraz czarną sól. 
Wtedy jej smak będzie jeszcze bardziej podobny do zwykłej jajecznicy.
Tofucznica z suszonymi pomidorami

28 komentarzy:

  1. wspaniałe kolory, aż chce się jeść taką tofucznicę! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo! Ciekawa propozycja. Nie wiedziałam, że tofucznica jest taka prosta w przygotowaniu.
    Z wielką chęcią bym przetestowała. Lubię poznawać nowe smaki.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam tofu. :o

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy tofu dodawać do past kanapkowych czy deserów ale jednak tofucznica choć jest bardzo dobra to jajecznica u nas wygrywa :D

    Zapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również wygrywa jajecznica, ale tofucznica od czasu do czasu to smaczne urozmaicenie ;)

      Usuń
  7. a wygląda jak prawdziwa jajecznica, ciekawe jak smakuje, nigdy jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam jej spróbowanie. Z dodatkiem płatków drożdżowych i czarnego pieprzu, bardzo przypomina klasyczną jajecznicę :)

      Usuń
  8. Tofu nie dla mnie, ale nie zaprzeczając danie prezentuje się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczna alternatywa!
    I jak pieknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomidorki w jajecznicy znam i kocham, choć zwykle dodaję te świeże :) Musze wypróbować Twoja wersję z suszonymi. Jak zwykle zapodajesz przeapetyczne kolory na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Taka wegańska "jajecznica" jest naprawdę smaczna i pożywna - smacznie polecam jej spróbowanie :D

      Usuń
  11. Muszę sobie taką usmażyć!

    OdpowiedzUsuń