Dzisiaj zapraszam na wegańską wersję jajecznicy czyli smażone tofu. Takie śniadanie jest idealne dla wszystkich będących na diecie białkowo - tłuszczowej, wegan, ale także "wszystko jedzących", którzy chcą szybko zjeść smaczny i pożywny posiłek. Tofu jest świetnym wyborem na śniadanie, ponieważ jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz E, a także składników mineralnych tj. fosfor, potas, magnez, żelazo czy wapń. Ten sojowy twarożek ma także niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawne. Tofucznica to idealny wybór na dzień dobry :)
Potrzebne składniki
- 200 g tofu
- 2 szalotki
- 1 garść suszonych pomidorów
- pęczek szczypiorku
- oliwa z oliwek
- kurkuma
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwek z oliwek szklimy pokrojone drobno szalotki, dodajemy rozgniecione widelcem tofu oraz pokrojone suszone pomidory i smażymy wszystko przez chwilę, aż tofu delikatnie zmięknie. Całość doprawiamy do smaku solą, kurkumą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.
Weganie polecają, aby do tofucznicy dodawać płatki drożdżowe oraz czarną sól.Wtedy jej smak będzie jeszcze bardziej podobny do zwykłej jajecznicy.
Great.
OdpowiedzUsuńThank you :*
UsuńKasiu pysznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
Usuńwspaniałe kolory, aż chce się jeść taką tofucznicę! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńOoo! Ciekawa propozycja. Nie wiedziałam, że tofucznica jest taka prosta w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią bym przetestowała. Lubię poznawać nowe smaki.
Pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję i smacznie polecam :*
UsuńSuper pomysł! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak ja dawno nie jadłam tofu. :o
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiamy tofu dodawać do past kanapkowych czy deserów ale jednak tofucznica choć jest bardzo dobra to jajecznica u nas wygrywa :D
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)
U mnie również wygrywa jajecznica, ale tofucznica od czasu do czasu to smaczne urozmaicenie ;)
Usuńa wygląda jak prawdziwa jajecznica, ciekawe jak smakuje, nigdy jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam jej spróbowanie. Z dodatkiem płatków drożdżowych i czarnego pieprzu, bardzo przypomina klasyczną jajecznicę :)
UsuńTofu nie dla mnie, ale nie zaprzeczając danie prezentuje się mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńFantastyczna alternatywa!
OdpowiedzUsuńI jak pieknie wygląda :)
Dziękuję :*
UsuńCiekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPomidorki w jajecznicy znam i kocham, choć zwykle dodaję te świeże :) Musze wypróbować Twoja wersję z suszonymi. Jak zwykle zapodajesz przeapetyczne kolory na talerzu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! Taka wegańska "jajecznica" jest naprawdę smaczna i pożywna - smacznie polecam jej spróbowanie :D
UsuńMuszę sobie taką usmażyć!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń