Uwielbiam placuszki warzywne, a najbardziej te zdrowe, lekkie i pożywne. Lekkostrawna cukinia to świetna porcja zdrowia, ponieważ zawiera mnóstwo witamin tj. A, C, PP, B, K, beta - karoten, a także żelazo, potas i magnez. Placuszki cukiniowe dzięki dodatkowi jarmużu dostarczą nam także sporej dawki błonnika, kwasu foliowego, wapnia oraz witamin A, C i K. Placuszki są smaczne, bardzo aromatyczne oraz szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują z jogurtem greckim, kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.
Potrzebne składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 garści jarmużu
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka otrębów orkiszowych
- 1 łyżeczka koperku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kawałki oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut i odciskamy z nadmiaru wody. Jarmuż siekamy na mniejsze kawałkiKROK 2. Do odciśniętych kawałków cukinii dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany jarmuż, 2 łyżki jogurtu greckiego, jajka, otręby, koperek, kurkumę i chili oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.KROK 3. Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim lub sosem pomidorowym.
Cukinię uwielbiam :) Placuszki wyglądają mega smacznie, porywam jednego ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńPysznie wyglądają Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
Usuńnarobiłaś mi smaka! chyba sobie też takie placuszki sprawię :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńSuper zdrowe danie! a takie jem tylko. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Dziękuję :)
UsuńPlacki z cukinii są pyszne. Fajny pomysł na dodanie jarmużu :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Dziękuję bardzo :)
UsuńChcę te placuszki domowe! Tak, tak, tak! :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna chciałam podobne zrobić, ale jakoś tak schodziło.
Miałam inne warianty takich placuszków na talerzu np. ze szpinakiem. Ale jarmuż kusi, kusi.
Pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę i smacznie polecam to połączenie :) Buziaki :*
UsuńPyszniutkie placuszki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwspaniałe placki, aż chce się jeść - cudny mają kolor <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D
UsuńWspaniale placuszki! Super pomysł - na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńPrzydałby się taki obiadek :D
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńExtra pomysł z tym jarmużem :D My byśmy jeszcze dodały suszone pomidory :D
OdpowiedzUsuńTaką wersję również robiłam :) Placuszki cukiniowe kocham w każdej postaci <3
UsuńTakie połączenie bardzo mi pasuje!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA właśnie się zastanawiałam co zrobić z tym jarmużem z zamrażalki ;)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuń