2017-05-05

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą

Młodą kapustą zajadam się od najmłodszych lat, zarówno tą w wersji wegetariańskiej, jak i tą z dodatkiem mięsa. Kapusta wiosną jest najsmaczniejsza, dlatego warto korzystać z tego, co daje nam natura. Moja dzisiejsza propozycja to młoda kapusta z dodatkiem brązowych pieczarek i lekkiej kiełbasy z piersi kurczaka. Smacznie polecam ją jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu :)
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą
 Potrzebne składniki 

- 1 główka młodej kapusty 
- 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
- 5 brązowych pieczarek 
- 1 cebula biała 
- 2 łyżki śmietany
- 1 ząbek czosnku 
- 1 pęczek koperku 
- 1 plaster masła 
- 2 łyżki soku z cytryny 
- 2 łyżeczki cukru 
- pieprz czarny 
- szczypta ostrej papryki 
- szczypta majeranku
- 2 listki laurowe
- sól do smaku 

 Przygotowanie 
KROK 1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli, około 2 łyżeczek cukru oraz listki laurowe i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania. 

KROK 2. W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją na maśle. Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów. 

KROK 3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz ze szczyptą ostrej papryki oraz majeranku. Wszystko dusimy przez kolejne 10 minut.

KROK 4. Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą

40 komentarzy:

  1. Ja młoda kapustę to uwielbiam ❤ pyszna nawet tak samo już ugotowana, ale taka mieszanka to też niebo w gębie, piękna Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie, aczkolwiek mój układ trawienny (że tak to ujmę) by pewnie tego dania nie przyjął. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Listek laurowy i majeranek są tu bardzo pomocne ;)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda! Wszystkie Twoje dania wyglądają tak cudnie, że szkoda byłoby mi je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetycznie wygląda ta kapustka :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię młodą kapustę. Po dzisiejszej wyprawie na targ, właśnie ją kupiłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się- młoda kapusta jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam tak przyrządzić młodej kapusty. Brzmi naprawdę ciekawie. Z chęcią bym spróbowała. A może akurat stałaby się moim wielkim ulubieńcem w takiej odsłonie?
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie polecam to połączenie. Mam nadzieję, że kapusta w takim wydaniu trafi w Twoje kubki smakowe. Pozdrawiam serdecznie :) :*

      Usuń
  8. Ciekawy przepis. Muszę wypróbować bo uwielbiam młodą kapustę ale do tej pory nie robiłam jej w takiej wersji. Na pewno jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To zdecydowanie moje smaki! Muszę wykonać ten przepis póki jestem w rodzinnym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, młoda kapustka jest pyszna a szczególnie lekki bigos na takiej kapustce :D Twoja propozycja jest mega apetyczna :D

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam młodą kapuchę pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Młoda kapusta jest pyszna, w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię wszystko... oprócz czerniny, ale fanką kapusty jestem już naprawdę wielką :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. właśnie sobie uświadomiłam, że w tym sezonie nie jadłam jeszcze młodej kapustki, dzięki, muszę nadrobić dopóki jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - koniecznie! Młoda kapustka jest najsmaczniejsza :D

      Usuń
  15. Uwielbiam takie dania :-) chyba jutro idę po kapustę :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Młoda kapusta mniam uwielbiam mogłabym jeść jeść jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam młodą kapustkę w Twoim wydaniu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne to żarełko! Pan Mąż mi ostatnio głowę myje o spożytkowanie w kuchni młodej kapusty. Jak mu przyrządzę coś takiego to chyba będzie zaspokojony ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Smacznie polecam :) Mam nadzieję, że Panu Mężowi kapusta w takim wydaniu bardzo zasmakuje :D

      Usuń