Młodą kapustą zajadam się od najmłodszych lat, zarówno tą w wersji wegetariańskiej, jak i tą z dodatkiem mięsa. Kapusta wiosną jest najsmaczniejsza, dlatego warto korzystać z tego, co daje nam natura. Moja dzisiejsza propozycja to młoda kapusta z dodatkiem brązowych pieczarek i lekkiej kiełbasy z piersi kurczaka. Smacznie polecam ją jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu :)
- 1 główka młodej kapusty
- 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
- 5 brązowych pieczarek
- 1 cebula biała
- 2 łyżki śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 plaster masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- szczypta ostrej papryki
- szczypta majeranku
- 2 listki laurowe
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli, około 2 łyżeczek cukru oraz listki laurowe i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.KROK 2. W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją na maśle. Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.KROK 3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz ze szczyptą ostrej papryki oraz majeranku. Wszystko dusimy przez kolejne 10 minut.KROK 4. Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Ja młoda kapustę to uwielbiam ❤ pyszna nawet tak samo już ugotowana, ale taka mieszanka to też niebo w gębie, piękna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńWygląda smacznie, aczkolwiek mój układ trawienny (że tak to ujmę) by pewnie tego dania nie przyjął. :(
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Listek laurowy i majeranek są tu bardzo pomocne ;)
UsuńPysznie wygląda! Wszystkie Twoje dania wyglądają tak cudnie, że szkoda byłoby mi je zjeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kochana :) Miło mi :*
UsuńNiesamowicie apetycznie wygląda ta kapustka :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPychotka 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubię młodą kapustę. Po dzisiejszej wyprawie na targ, właśnie ją kupiłam 😊
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Ja też ją uwielbiam :)
UsuńZgadzam się- młoda kapusta jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńNigdy nie próbowałam tak przyrządzić młodej kapusty. Brzmi naprawdę ciekawie. Z chęcią bym spróbowała. A może akurat stałaby się moim wielkim ulubieńcem w takiej odsłonie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło! :)
Smacznie polecam to połączenie. Mam nadzieję, że kapusta w takim wydaniu trafi w Twoje kubki smakowe. Pozdrawiam serdecznie :) :*
UsuńCiekawy przepis. Muszę wypróbować bo uwielbiam młodą kapustę ale do tej pory nie robiłam jej w takiej wersji. Na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńTo zdecydowanie moje smaki! Muszę wykonać ten przepis póki jestem w rodzinnym domu :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńUwielbiam taką kapustkę :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńO tak, młoda kapustka jest pyszna a szczególnie lekki bigos na takiej kapustce :D Twoja propozycja jest mega apetyczna :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję Dziewczyny :) :*
Usuńuwielbiam młodą kapuchę pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńMłoda kapusta jest pyszna, w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam spróbowanie tego połączenia :)
UsuńLubię wszystko... oprócz czerniny, ale fanką kapusty jestem już naprawdę wielką :-)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :D
Usuńwłaśnie sobie uświadomiłam, że w tym sezonie nie jadłam jeszcze młodej kapustki, dzięki, muszę nadrobić dopóki jest :)
OdpowiedzUsuńO tak - koniecznie! Młoda kapustka jest najsmaczniejsza :D
UsuńUwielbiam takie dania :-) chyba jutro idę po kapustę :-)
OdpowiedzUsuńCiesze się :D
UsuńMłoda kapusta mniam uwielbiam mogłabym jeść jeść jeść :)
OdpowiedzUsuńJa również :D :D
UsuńUwielbiam młodą kapustkę w Twoim wydaniu, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńFajne to żarełko! Pan Mąż mi ostatnio głowę myje o spożytkowanie w kuchni młodej kapusty. Jak mu przyrządzę coś takiego to chyba będzie zaspokojony ;)
OdpowiedzUsuńO tak! Smacznie polecam :) Mam nadzieję, że Panu Mężowi kapusta w takim wydaniu bardzo zasmakuje :D
Usuń