2017-05-02

Halibut w sosie porowym

Uwielbiam ryby i staram się, aby w mojej diecie pojawiały się jak najczęściej. Dzisiaj zapraszam na pieczonego halibuta, który jest jedną z najmniej kalorycznych ryb, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Jego zaletą jest także wysoka zawartość białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, selen i fosfor. Smak halibuta podkreśla sos porowy na bazie śmietany i żółtek. Smacznie polecam to połączenie :)
Halibut w sosie porowym
 Potrzebne składniki 

- filet z halibuta
- plaster masła
- czosnek granulowany
- imbir mielony
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz

SOS POROWY
- 1 duży por
- 1/3 szklanki bulionu
- 3 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku

 Przygotowanie 
KROK 1. Por kroimy  w półkrążki i szklimy je na maśle, a następnie zalewamy bulionem i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i zagotowujemy. Sos ściągamy z ognia, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.

KROK 2. Oczyszczoną rybę oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem oraz ziołami prowansalskimi i układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na wierzch ryby również układamy kawałek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy od 15 do maksymalnie 20 minut. Gotową rybę układamy na sosie porowym i podajemy np. z puree ziemniaczanym.
Halibut w sosie porowym

35 komentarzy:

  1. Uwielbiam halibuta, w takiej odsłonie jeszcze go u mnie nie było. A por jako warzywo, często zapominane, w tej opcji będzie na pewno dobrze uzupełniał się z rybą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Halibut i por idealnie się ze sobą komponują :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne danie, halibut to jedna z moich ulubionych ryb, a sosem z porów musi świetnie komponować się w jedną całość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadzwyczajnie pysznie wygląda! Biorę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię halibuta - pyszna rybka, a Twoja propozycja brzmi tak kusząco, że zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie wstrzeliłaś się z tym przepisem w moje potrzeby! Ostatnio mogłabym jeść ryby niemal codziennie. Wspaniałości.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się :) Ja również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Świetny przepis na rybkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoja rybka wygląda bardzo smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe przyrządzenie ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ryby! A w takiej formie jeszcze nie jadłam! Mniam, mniam! 🐟

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności! Chętnie bym zjadła taką rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham halibuta i kocham pory. wspaniały obiad. zjadłabym z ogromną chęcią <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja dawno nie jadłam ryby! Pomysł na sos porowy bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubimy takie rybki :) Jednak za często ich nie robimy, bo mamy kuchnię połączoną z pokojem xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi :) Ja staram się robić je często. Kocham ryby :)

      Usuń
  14. niezwykle delikatny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooo coś dla mnie! Ja rybkę w każdej postaci kocham!) Na delikatnym sosie porowym musi być wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :) A ja rybki także kocham w każdej postaci <3 :) :)

      Usuń
  16. Thanks very nice blog!

    OdpowiedzUsuń