Święta coraz bliżej, dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam moją propozycję na jajka wypełnione pastą z awokado. Smakowite, pożywne i kontrastowe połączenie będzie idealną dekoracją świątecznego stołu. Taka śniadaniowa kompozycja, będzie także doskonałym wyborem dla wszystkich będących na diecie białkowo - tłuszczowej.
- 6 jajek
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- szczypta kminu rzymskiego
- świeży koper
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- majonez lub remulada duńska
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Obrane awokado przekładamy do rozdrabniacza wraz z żółtkami, ząbkiem czosnku, miodem i sokiem z cytryny. Wszystko miksujemy na jednolitą i gładką masę, którą doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą kminu rzymskiego. Powstałą pastą faszerujemy białka, a na wierzch układamy małą gałązkę świeżego kopru.
Smak jajek dodatkowo podkreśli majonez lub remulada duńska. Polecam sosy od Folwarku jako dodatek do świątecznych jajek, przekąsek oraz sałatek. Wypróbowałam je niejednokrotnie i zawsze świetnie podkreślają smak moich potraw.Folwarkowe sosy można zakupić w sklepie internetowym:
Jajka z pastą z awokado polecam nie tylko od święta. To zestawienie będzie idealnym wyborem dla osób będących na redukcji. Kulturyści i osoby trenujące sporty siłowe spokojnie mogą przygotować takie śniadanie, które świetnie wpisuje się w menu diety białko - tłuszczowej (wtedy jednak zrezygnujmy z dodatku miodu).
Niestety nie przekonują mnie te jajka z awokado, nie lubię zbytnio jajek na twardo.. :)
OdpowiedzUsuńHehe :) Szkoda... Ja uwielbiam jajka w każdej postaci :)
UsuńPyszna propozycja :) Takie jajka to może być smaczna i piękna ozdoba świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Bardzo dziękuję :)
UsuńJaja są super! Ja dodaję jeszcze trochę cebuli dla ostrości!
UsuńZielono mi!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka faszerowane, a takich jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawe. Muszą być pyszne. Idealnie ozdobią wielkanocny stół.
Pozdrowionka cieplutkie! :)
Dziękuję Kochana :* Ja również ciepło pozdrawiam :)
UsuńOjej uwielbiam tego rodzaju jajka. Dlatego czekam na Wielkanoc, bo wtedy w szczególności u nas się je jada. Ja robię nieco inaczej, jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić z awokado, coś można by spróbować!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam jajka oraz Wielkanoc, bo to jajka królują na stołach :) Serdecznie polecam tą propozycję - pozdrawiam ciepło :)
UsuńPięknie będą się prezentowały na świątecznym stole :) Smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPolecam również jajka z nadzieniem z pieczarek lub szpinaku 😉
OdpowiedzUsuńO tak! To też pyszne rozwiązanie :)
UsuńAle apetyczne jajka! Super się prezentują :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJak pięknie i wiosenne, od razu ma się ochotę na takie jajeczka :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Dziękuję :*
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia są zawsze takie śliczne, a te są wyjątkowo wiosenne :)
Pozdrawiam :)
Dziękuję Kochana :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńJakbyśmy się dosiadły do takiego talerza pełnego jajek to chyba wszystkie byśmy zjadły <3 To są nasze smaki :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pozdrawiam serdecznie :*
UsuńŚwietny pomysł! Ciekawa jestem, czy awokado nie ciemnieje...?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie ciemnieje, dzięki dodatkowi soku z cytryny :)
UsuńWyglądają przepysznie i na pewno też takie są :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńUwielbiam jajka pod każdą postacią. I właśnie teraz kiedy święta zbliżają się wielkimi krokami poszukuję inspiracji, aby zaskoczyć swoich bliskich w niedzielny świąteczny poranek i myślę, że Twoim przepisem uda mi się to! Jajka prezentują się bardzo apetycznie już nie mogę się doczekać tych pytań, a czemu są zielone :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Mam nadzieję, że domownicy będą pozytywnie zaskoczeni widokiem oraz smakiem jajek :) Pozdrawiam serdecznie :*
Usuńuwielbiam pastę jajeczną z awokado, jest pyszna <3
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam tego typu jajeczka zawsze u mnie gościły podczas jakichś okazji na stole
OdpowiedzUsuńJa również :) Świetnie smakują i wyglądają na stole :)
UsuńBrzmi rewelacyjnie i przepysznie! :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńW sumie jadłam, ale na odwrót- jajka w awokado ;) Teraz spróbuję Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Smacznie polecam :)
UsuńUwielbiam takie jajka:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńuwielbiam awokado! wszystko mi tu pasuje...zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńJuż je lubię :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne jajeczka, takie wiosenne :-)
OdpowiedzUsuńJajka i awokado bardzo lubimy :) Pycha!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe. U mnie były podobne w zeszłym roku :) tym razem próbuję innych wersji :)
OdpowiedzUsuń