Dzisiaj zapraszam na danie z niesamowitą grą smaków i aromatów. Całość jest bardzo pożywna, smaki przeplatają się, doskonale rozpieszczając nasze podniebienie, ale co najważniejsze - idealnie się komponują. Tagliolinę czyli tradycyjny włoski makaron tłoczony przez matryce z brązu i suszony w niskiej temperaturze otula wyrazisty sos gorgonzola. Smaku dodają także pieczone, bardzo delikatne kawałki łososia otulone kolorowym pieprzem. Wszystko wieńczy tajska bazylia, która przeplata aromat anyżu, lukrecji i mięty. Smacznie polecam to połączenie, ponieważ ja oraz moje kubki smakowe były oczarowane.
Potrzebne składniki
- filet z łososia
- makaron Tagliolina / Tagliatelle
- 110 g śmietany
- 110 g sera Gorgonzola
- tajska bazylia
- czosnek granulowany
- kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
PrzygotowanieKROK 1. Z łososia odcinamy skórę i smarujemy go oliwą z oliwek, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym i kolorowym pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 15 minut.KROK 2. Śmietanę i ser gorgonzola przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Sos mieszamy podczas gotowania.KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy w sosem gorgonzola oraz świeżą tajską bazylią. Wszystko podajemy z pieczonym, podzielonym na mniejsze kawałki łososiem.
Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który suszony jest w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z łososia i słodkiej papryki. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami - gorąco polecam jego spróbowanie.
Doskonale trafiłaś w moje gusta z tym przepisem! :) No por postu wspaniałości. Bardzo apetycznie podane danie. Nic, tylko brać się do degustacji. Uwielbiam łososia!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie :)
Dziękuję Kochana, bardzo się cieszę :) Ja również ciepło pozdrawiam :* :*
UsuńPięknie podane :) Smacznie wygląda, bardzo lubię wszelkie makarony ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Małgosiu :* <3
UsuńNiezwykle apetyczne i pięknie prezentujące się danie. :-) Mniam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCoś dla mnie! Łosoś - oprócz pstrąga, śledzia i karpia - to moja ulubiona rybka :)
OdpowiedzUsuńCiesze się i smacznie polecam :D
UsuńJuż widzę, że to moje smaki :)
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńFantastyczne danie, na pewno będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńSuper danie no i ten kolor ;) Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) :*
UsuńPychotka! Zjadłabym takie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
Usuńale pyszny makaron!
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :)
UsuńLubię, oj lubię :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAle mi narobiłaś smaka na takie danko, pychotka
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo się cieszę i smacznie polecam :)
UsuńBardzo pozytywna energia bije z tego dania!
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi. Polecam gorąco, ponieważ podniebienie też doświadcza pozytywnych doznań ;) Pozdrawiam :*
UsuńTo musi obłędnie smakować :) te smaki, składniki...mniam !
OdpowiedzUsuńO tak! Potwierdzam :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńCudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :*
UsuńŚwietnie wygląda !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam łososia, a to danie wygląda przepysznie. Muszę w najbliższej przyszłości je wypróbować :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i smacznie polecam to połączenie :D
UsuńRzadko jadam łososia, ale przyznaję, że bym się skusiła na to danie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :* :)
UsuńGreat.
OdpowiedzUsuńThank you :*
UsuńTen wstęp napisałaś tak apetycznie, że normalnie aż ślinka pociekła na samo czytanie a co dopiero po zobaczeniu fotki xD
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Dziewczyny :* :*
UsuńPiękne danie! Świetne składniki i mój ulubiony łosoś :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńKulinarne arcydzieło!
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńMoje smaki takie danie:)
OdpowiedzUsuń:D :*
Usuńo kurczę, ale pyszne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! Bardzo mi miło :* :*
UsuńBardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńMmm... To musi być pyszne! Uwielbiam sos z gorgonzolą, a z tym makaronem, łososiem i tajską bazylią to dopiero musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i potwierdzam - połączenie pycha! :D
UsuńO wiedziałam taki makaron przerobiony przez praskę. A łososia wprost uwielbiam! Z pewnością danie musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńO tak! :) Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWygląda to genialnie! Muszę obowiązkowo wypróbować. Łosoś, to tłusta i wysokoenergetyczna ryba, ale pełna niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i innych.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Łosoś to samo zdrowie i pełnowartościowe kwasy tłuszczowe. Staram się, aby taka tłusta ryba gościła u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Na co dzień wybieram te lżejsze :)
Usuńobłędne...ciekawe czy makaron otrzymam w wersji bez glutenu, bo jeszcze się nie spotkałam...wygląda wykwintnie
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) Do przygotowania dania można użyć zwykłego bezglutenowego tagliatelle :) Pozdrawiam ciepło :*
Usuń