2017-03-07

Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem

Dzisiaj zapraszam na danie z niesamowitą grą smaków i aromatów. Całość jest bardzo pożywna, smaki przeplatają się, doskonale rozpieszczając nasze podniebienie, ale co najważniejsze - idealnie się komponują. Tagliolinę czyli tradycyjny włoski makaron tłoczony przez matryce z brązu i suszony w niskiej temperaturze otula wyrazisty sos gorgonzola. Smaku dodają także pieczone, bardzo delikatne kawałki łososia otulone kolorowym pieprzem. Wszystko wieńczy tajska bazylia, która przeplata aromat anyżu, lukrecji i mięty. Smacznie polecam to połączenie, ponieważ ja oraz moje kubki smakowe były oczarowane.
Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem i tajską bazylią
 Potrzebne składniki 

- filet z łososia
- makaron Tagliolina / Tagliatelle
- 110 g śmietany
- 110 g sera Gorgonzola
- tajska bazylia
- czosnek granulowany
- kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
 Przygotowanie 

KROK 1. Z łososia odcinamy skórę i smarujemy go oliwą z oliwek, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym i kolorowym pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 15 minut. 

KROK 2. Śmietanę i ser gorgonzola przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Sos mieszamy podczas gotowania.

KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy w sosem gorgonzola oraz świeżą tajską bazylią. Wszystko podajemy z pieczonym, podzielonym na mniejsze kawałki łososiem.
Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem i tajską bazylią
Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który suszony jest w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z łososia i słodkiej papryki. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami - gorąco polecam jego spróbowanie.
tagliolina in bronzo

Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem i tajską bazylią

58 komentarzy:

  1. Doskonale trafiłaś w moje gusta z tym przepisem! :) No por postu wspaniałości. Bardzo apetycznie podane danie. Nic, tylko brać się do degustacji. Uwielbiam łososia!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana, bardzo się cieszę :) Ja również ciepło pozdrawiam :* :*

      Usuń
  2. Pięknie podane :) Smacznie wygląda, bardzo lubię wszelkie makarony ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle apetyczne i pięknie prezentujące się danie. :-) Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie! Łosoś - oprócz pstrąga, śledzia i karpia - to moja ulubiona rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już widzę, że to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne danie, na pewno będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super danie no i ten kolor ;) Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka! Zjadłabym takie pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłaś smaka na takie danko, pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo się cieszę i smacznie polecam :)

      Usuń
  10. Bardzo pozytywna energia bije z tego dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi. Polecam gorąco, ponieważ podniebienie też doświadcza pozytywnych doznań ;) Pozdrawiam :*

      Usuń
  11. To musi obłędnie smakować :) te smaki, składniki...mniam !

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam łososia, a to danie wygląda przepysznie. Muszę w najbliższej przyszłości je wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i smacznie polecam to połączenie :D

      Usuń
  13. Rzadko jadam łososia, ale przyznaję, że bym się skusiła na to danie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten wstęp napisałaś tak apetycznie, że normalnie aż ślinka pociekła na samo czytanie a co dopiero po zobaczeniu fotki xD

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne danie! Świetne składniki i mój ulubiony łosoś :) <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm... To musi być pyszne! Uwielbiam sos z gorgonzolą, a z tym makaronem, łososiem i tajską bazylią to dopiero musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O wiedziałam taki makaron przerobiony przez praskę. A łososia wprost uwielbiam! Z pewnością danie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda to genialnie! Muszę obowiązkowo wypróbować. Łosoś, to tłusta i wysokoenergetyczna ryba, ale pełna niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i innych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Łosoś to samo zdrowie i pełnowartościowe kwasy tłuszczowe. Staram się, aby taka tłusta ryba gościła u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Na co dzień wybieram te lżejsze :)

      Usuń
  20. obłędne...ciekawe czy makaron otrzymam w wersji bez glutenu, bo jeszcze się nie spotkałam...wygląda wykwintnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję :) Do przygotowania dania można użyć zwykłego bezglutenowego tagliatelle :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń