2017-03-28

Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami

Kocham pesto w każdej postaci. Uwielbiam tworzyć nowe i wyzywające smakiem połączenia. Tym razem zapraszam na makaron z pesto z rukoli i bazylii z dodatkiem prażonych migdałów i koziego sera. Smaku całości dodają przyrumienione kawałki szynki, a świeżości pomidory śliwkowe. Smacznie polecam :)
Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami
 Potrzebne składniki 

- 200 g makaronu Tagliatelle (użyłam wersji z dodatkiem szpinaku)
- 100 g szynki wieprzowej
- 3 pomidory daktylowe

PESTO
- 1 drzewko bazylii
- 1 garść świeżej rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 40 g prażonych migdałów
- 40 g twardego koziego sera
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie 
KROK 1. Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, bazylię, rukolę i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty kozi ser i zmielone migdały, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Szynkę kroimy w pasy i rumienimy je na odrobinie oliwy. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, dodajemy szynkę oraz pokrojone pomidory śliwkowe. Całość posypujemy dodatkową porcją koziego sera.
Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami
Jeśli zostało nam pesto, możemy przechowywać je w lodówce do około tygodnia w dobrze zamkniętym słoiczku. Pesto świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu, mięs, ryb lub jako smarowidło do pieczywa.
Tagliatelle z pesto, szynką i pomidorami

32 komentarze:

  1. A ja właśnie nie miałam dziś pomysłu na obiad - a tu proszę - jakie pyszności! Z chęcią bym spróbowała. Zielone kolorki na talerzu ostatnio często u mnie goszczą i je bardzo polubiłam :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobrze. Ja też kocham zdrowe i zielone kolorki, które również często goszczą u mnie na talerzu :) Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  2. Mniam...Niesamowicie apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu Twój pomysł na tagliatelle jest bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę smacznie :) Makaron ze szpinakiem wygląda niezwykle wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie i kolorowo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już samo połączenie kolorów jest przepiękne :D Szczególnie ten kozi ser musiał tam fantastycznie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pesto z migdałami bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pochłonęłabym całe! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podoba to danko, chętnie bym zjadła chociażby na obaidek

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi pysznie. Trafiłaś w moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne kolory! Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń