Kocham pesto w każdej postaci. Uwielbiam tworzyć nowe i wyzywające smakiem połączenia. Tym razem zapraszam na makaron z pesto z rukoli i bazylii z dodatkiem prażonych migdałów i koziego sera. Smaku całości dodają przyrumienione kawałki szynki, a świeżości pomidory śliwkowe. Smacznie polecam :)
- 200 g makaronu Tagliatelle (użyłam wersji z dodatkiem szpinaku)
- 100 g szynki wieprzowej
- 3 pomidory daktylowe
PESTO
- 1 drzewko bazylii
- 1 garść świeżej rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 40 g prażonych migdałów
- 40 g twardego koziego sera
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Migdały mielimy w młynku lub rozdrabniamy je w moździerzu. Do rozdrabniacza dodajemy czosnek, bazylię, rukolę i część oliwy z oliwek - wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy straty kozi ser i zmielone migdały, pozostałą część oliwy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników (niezbyt długo, aby nie powstała jednolita papka). Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Szynkę kroimy w pasy i rumienimy je na odrobinie oliwy. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, dodajemy szynkę oraz pokrojone pomidory śliwkowe. Całość posypujemy dodatkową porcją koziego sera.
Jeśli zostało nam pesto, możemy przechowywać je w lodówce do około tygodnia w dobrze zamkniętym słoiczku. Pesto świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu, mięs, ryb lub jako smarowidło do pieczywa.
A ja właśnie nie miałam dziś pomysłu na obiad - a tu proszę - jakie pyszności! Z chęcią bym spróbowała. Zielone kolorki na talerzu ostatnio często u mnie goszczą i je bardzo polubiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
To bardzo dobrze. Ja też kocham zdrowe i zielone kolorki, które również często goszczą u mnie na talerzu :) Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńMniam...Niesamowicie apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńKasiu Twój pomysł na tagliatelle jest bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
UsuńWygląda naprawdę smacznie :) Makaron ze szpinakiem wygląda niezwykle wiosennie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWspaniałe danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo smacznie i kolorowo ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJuż samo połączenie kolorów jest przepiękne :D Szczególnie ten kozi ser musiał tam fantastycznie pasować :D
OdpowiedzUsuńO tak, to prawda :) Dziękuję Dziewczyny :*
UsuńBardzo smacznie :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPesto z migdałami bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPochłonęłabym całe! pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńPięknie, kolorowo i smacznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo mi się podoba to danko, chętnie bym zjadła chociażby na obaidek
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBrzmi pysznie. Trafiłaś w moje smaki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się :D
Usuńsamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękne kolory!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJakie piękne kolory! Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń