Majonez też może być zdrowy, pożywny i dostarczać dobroczynnych dla naszego organizmu witamin, kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Dzisiaj zapraszam na prosty w przygotowaniu, zielony majonez w wersji wege, który będzie idealnym dodatkiem do jajek, makaronów i warzyw, ale także doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa.
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Miąższ z awokado przekładamy do blendera wraz z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę, którą na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.* Sok z cytryny możemy zastąpić także octem jabłkowym lub sokiem z limonki
Gotowy majonez przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce (około 7 dni).
Ma taki wiosenny kolor!
OdpowiedzUsuńTo prawda! Dzisiaj jeszcze wyszło słoneczko i zapachniało wiosną :D
UsuńSuper pomysł! Obawiam się jednak o smak, czy nie jest zbyt awokadowy?
OdpowiedzUsuńWłaśnie nie, musztarda oraz oliwa z oliwek pozwala na świetne połączenie smaków. Warto wybierać to mocno dojrzałe awokado i odpowiednio zaprawić je cytryną lub octem jabłkowym. Smacznie polecam :)
UsuńSuper, na pewno skorzystam z przepisu!
Usuń:D :*
UsuńMajonez z awokado? A to dopiero! Pierwsze słyszę. Z chęcią bym spróbowała. Ciekawe czy to "moje smaki" :) Ale kolorek - bomba!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję Kochana! Spróbuj koniecznie! Mam nadzieję, że zadowoli Twoje kubki smakowe :D
UsuńTo jest takie gładkie że aż w oczy świeci! Coś cudownego. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję bardzo :)
UsuńOooo, jaki wspaniały pomysł! Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńFantastyczny pomysł na lekki majonez :) piękny kolor będzie świetnie wyglądał z warzywami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak! Lekko, zdrowo i kolorowo :D
UsuńGenialny pomysł do świątecznych jajek :-D taki kontrast wygląda bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Na najbliższe Święta zrobię na pewno :) Będzie zdrowiej :D
UsuńWygląda pysznie, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Joasiu :* I polecam oczywiście :D
UsuńRewelacyjny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńPiękny kolor i na pewno smak rewelacyjny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mi bardzo przypadł do gustu :)
UsuńNo proszę, tak niewiele składników, a taki zdrowy i piękny efekt :) Jestem pod wrażeniem :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :* Pozdrawiam ciepło <3
UsuńBardzo zdrowy majonez!!! Przepiękny kolor, już na zdjęciach widać, że to same korzystne witaminy i minerały!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSmacznie wygląda.Jest o wiele zdrowszy od tradycyjnego :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dziękuję Małgosiu :*
UsuńNiesamowity pomysł. Dzisiaj będę go robił :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńWow! Zaczęłam niedawno dietę i szukam inspiracji... majonez z awokado zdecydowanie mnie przekonuje i wpisuje go na na moją listę do przygotowania w najbliższym czasie. Zastanawiam się tylko, gdyby zamienić oliwę z oliwek na olej z pestek dyni, który ma lekko orzechowy smak, jakby to smakowało :)
OdpowiedzUsuńO tak! Olej z pestek dyni będzie świetny, bo nada mu lekko orzechowego smaku. A może zrobić taki majonez orzechowy i dodatkowo dodać kilka orzeszków do miksowania? :)
UsuńPysznie wygląda i pewnie pysznie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :D Dziękuję bardzo :*
UsuńJestem zachwycona ta pastą, wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńKolorek wszelkich past z awokado jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńO tak! To prawda :)
UsuńPychotka ! wygląda ślicznie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńCudny!.
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńObłędnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńJestem bardzo ciekawa smaku takiego majonezu. Z chęcią skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńRobimy podobny "majonez" do sałatki jarzynowej i po prostu poezja :D Nawet nasz tata zwolennik klasycznego majonezu sobie chwalił :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Tylko na zdrowie :D
UsuńŚwietna alternatywa dla tradycyjnego majonezu i jaki ładny kolorek na talerzu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUbóstwiam awokado i często przerabiam je na różne smarowidła, zastosowań mnóstwo. Dobry pomysł z dodatkiem musztardy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo ciekawa propozycja podania awokado :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń