2017-02-21

Wegański majonez z awokado

Majonez też może być zdrowy, pożywny i dostarczać dobroczynnych dla naszego organizmu witamin, kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Dzisiaj zapraszam na prosty w przygotowaniu, zielony majonez w wersji wege, który będzie idealnym dodatkiem do jajek, makaronów i warzyw, ale także doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa.
Wegański majonez z awokado
Potrzebne składniki 

- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie 
Miąższ z awokado przekładamy do blendera wraz z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą oraz gładką masę, którą na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

* Sok z cytryny możemy zastąpić także octem jabłkowym lub sokiem z limonki
Gotowy majonez przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce (około 7 dni).
Wegański majonez z awokado
Majonez z awokado wspaniale smakuje z jajkami lub świeżym pieczywem.
Wegański majonez z awokado

54 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda! Dzisiaj jeszcze wyszło słoneczko i zapachniało wiosną :D

      Usuń
  2. Super pomysł! Obawiam się jednak o smak, czy nie jest zbyt awokadowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie, musztarda oraz oliwa z oliwek pozwala na świetne połączenie smaków. Warto wybierać to mocno dojrzałe awokado i odpowiednio zaprawić je cytryną lub octem jabłkowym. Smacznie polecam :)

      Usuń
    2. Super, na pewno skorzystam z przepisu!

      Usuń
  3. Majonez z awokado? A to dopiero! Pierwsze słyszę. Z chęcią bym spróbowała. Ciekawe czy to "moje smaki" :) Ale kolorek - bomba!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Spróbuj koniecznie! Mam nadzieję, że zadowoli Twoje kubki smakowe :D

      Usuń
  4. To jest takie gładkie że aż w oczy świeci! Coś cudownego. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo, jaki wspaniały pomysł! Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny pomysł na lekki majonez :) piękny kolor będzie świetnie wyglądał z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł do świątecznych jajek :-D taki kontrast wygląda bajecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Na najbliższe Święta zrobię na pewno :) Będzie zdrowiej :D

      Usuń
  8. Wygląda pysznie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolor i na pewno smak rewelacyjny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. No proszę, tak niewiele składników, a taki zdrowy i piękny efekt :) Jestem pod wrażeniem :) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo zdrowy majonez!!! Przepiękny kolor, już na zdjęciach widać, że to same korzystne witaminy i minerały!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie wygląda.Jest o wiele zdrowszy od tradycyjnego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowity pomysł. Dzisiaj będę go robił :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Zaczęłam niedawno dietę i szukam inspiracji... majonez z awokado zdecydowanie mnie przekonuje i wpisuje go na na moją listę do przygotowania w najbliższym czasie. Zastanawiam się tylko, gdyby zamienić oliwę z oliwek na olej z pestek dyni, który ma lekko orzechowy smak, jakby to smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Olej z pestek dyni będzie świetny, bo nada mu lekko orzechowego smaku. A może zrobić taki majonez orzechowy i dodatkowo dodać kilka orzeszków do miksowania? :)

      Usuń
  15. Pysznie wygląda i pewnie pysznie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem zachwycona ta pastą, wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolorek wszelkich past z awokado jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychotka ! wygląda ślicznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem bardzo ciekawa smaku takiego majonezu. Z chęcią skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robimy podobny "majonez" do sałatki jarzynowej i po prostu poezja :D Nawet nasz tata zwolennik klasycznego majonezu sobie chwalił :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetna alternatywa dla tradycyjnego majonezu i jaki ładny kolorek na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ubóstwiam awokado i często przerabiam je na różne smarowidła, zastosowań mnóstwo. Dobry pomysł z dodatkiem musztardy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawa propozycja podania awokado :)

    OdpowiedzUsuń