2017-02-28

Pulpeciki w sosie pomidorowo - paprykowym

Uwielbiam delikatne i mięciutkie pulpeciki skąpane w smakowitych sosach, które można podać na rozmaite sposoby: z ryżem, makaronem, ulubioną kaszą, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem. Dzisiaj zapraszam na pulpeciki z indyka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. 

mini pulpety

 Potrzebne składniki 

PULPETY 
- 500 g mięsa mielonego z indyka 
- 1 cebula biała 
- 1 jajko 
- 3 łyżki bułki tartej 
- 1 łyżeczka oregano 
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 
- oliwa z oliwek (do smażenia) 
- mąka (do obtoczenia) 
- sól i pieprz 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI 
- 1 litr bulionu drobiowego 
- 500 g gęstego przecieru pomidorowego 
- 1 cebula biała 
- 1 papryka czerwona 
- 1 papryka Jalapeno 
- 1 ząbek czosnku 
- mały pęczek natki pietruszki 
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej 
- 1 łyżka syropu z agawy 
- 1 łyżka sosu sojowego 
- oliwa z oliwek (do smażenia) 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 
- sól i pieprz do smaku 

 Przygotowanie 
KROK 1. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebulkę, bułkę tartą, jako, oregano, czosnek granulowany i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy z niej małe pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Pulpeciki wrzucamy do gorącego bulionu drobiowego i gotujemy je przez około 20 minut.

* Ważne, aby dobrze i ściśle uformować pulpety, tak aby nie popękały, ani nie rozpadły się podczas gotowania. Warto podrzucać w dłoniach każda porcję masy mięsnej.

KROK 2. Na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę oraz pozbawione pestek papryki (czerwoną i Jalapeno). Na koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku.

KROK 3. Pulpeciki wyciągamy z bulionu, odlewamy 500 ml i mieszamy go z przecierem pomidorowym, dodajemy syrop z agawy, sos sojowy, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, ostrą oraz słodką paprykę mieloną i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy do niego pulpeciki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. 

pulpety drobiowe

Jeśli lubimy bardzo gęste sosy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną.

Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - 
makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem.
pulpeciki drobiowe

42 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne danie. Takie lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pulpaty. Szczególnie te, które przygotowuje moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pulpety.Zrobię kiedyś z Twojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pulpeciki to ja się zawsze piszę! :) Wow, ależ apetyczne. Pięknie je podałaś. Mam na to ochotę :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :* Ja również przesyłam pozdrowienia :* :*

      Usuń
  5. Pyszne klasyczne danie. Niby z dzieciństwa, ale takie pulpeciki kocha się do grobowej deski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! To prawda. Mi się chyba nigdy nie znudzą :) Serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  6. jedno z moich ukochanych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pulpety z sosem, więc to zdecydowanie przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiamy :d idealny przpis a obiadek <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Po zdjęciach byśmy zasypały te pulpety natką pietruszki <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie odmówię. Lubię za bogactwo smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj tak taki obiadek to lubimy:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podobnie robię, też wrzucam na wrzątek. Drugą wersję lubię też w sosie koperkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowniście wygląda :) oczami jeść mozna ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię takie pulpeciki i często robię też w sosie koperkowym. mniam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Ja lubię obie wersje pulpecików. Te w koperkowym też ubóstwiam :)

      Usuń
  15. Od dłuższego czasu przymierzam się do pulpecików i zastanawiałam się nad ich przygotowaniem. Świetny przepis, właśnie takiego szukałam. Postaram się zrobić je w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i smacznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  16. Sosik - poezja! A przy oglądaniu zdjęć to już w ogóle dostałam ślinotoku ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale smacznie wyglądają, aż chce się je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie obiady :) Twoje wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń