Uwielbiam delikatne i mięciutkie pulpeciki skąpane w smakowitych sosach, które można podać na rozmaite sposoby: z ryżem, makaronem, ulubioną kaszą, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem. Dzisiaj zapraszam na pulpeciki z indyka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. Całość jest bardzo pożywna i sycąca.
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- mąka (do obtoczenia)
- sól i pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu drobiowego
- 500 g gęstego przecieru pomidorowego
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka Jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka sosu sojowego
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebulkę, bułkę tartą, jako, oregano, czosnek granulowany i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy z niej małe pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Pulpeciki wrzucamy do gorącego bulionu drobiowego i gotujemy je przez około 20 minut.* Ważne, aby dobrze i ściśle uformować pulpety, tak aby nie popękały, ani nie rozpadły się podczas gotowania. Warto podrzucać w dłoniach każda porcję masy mięsnej.KROK 2. Na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę oraz pozbawione pestek papryki (czerwoną i Jalapeno). Na koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku.KROK 3. Pulpeciki wyciągamy z bulionu, odlewamy 500 ml i mieszamy go z przecierem pomidorowym, dodajemy syrop z agawy, sos sojowy, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, ostrą oraz słodką paprykę mieloną i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy do niego pulpeciki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut.
Jeśli lubimy bardzo gęste sosy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną.Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami -makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Bardzo apetyczne danie. Takie lubię. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńLubię pulpaty. Szczególnie te, które przygotowuje moja mama :)
OdpowiedzUsuńO tak! Smaki dzieciństwa :D
UsuńUwielbiam pulpety.Zrobię kiedyś z Twojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :D :*
UsuńNa pulpeciki to ja się zawsze piszę! :) Wow, ależ apetyczne. Pięknie je podałaś. Mam na to ochotę :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie :)
Dziękuję Kochana :* Ja również przesyłam pozdrowienia :* :*
UsuńPyszne klasyczne danie. Niby z dzieciństwa, ale takie pulpeciki kocha się do grobowej deski :)
OdpowiedzUsuńO tak! To prawda. Mi się chyba nigdy nie znudzą :) Serdecznie pozdrawiam :*
Usuńjedno z moich ukochanych dań:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam pulpety z sosem, więc to zdecydowanie przepis dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D :*
Usuńuwielbiamy :d idealny przpis a obiadek <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńWspaniałe, uwielbiam takie obiadki☺
UsuńDziękuję :)
UsuńPo zdjęciach byśmy zasypały te pulpety natką pietruszki <3
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMoje ulubione :D
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńNigdy nie odmówię. Lubię za bogactwo smaków :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :*
Usuńoj tak taki obiadek to lubimy:) mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo podobnie robię, też wrzucam na wrzątek. Drugą wersję lubię też w sosie koperkowym :)
OdpowiedzUsuńO tak! W koperkowym też uwielbiam :D <3
Usuńcudowniście wygląda :) oczami jeść mozna ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
Usuńbardzo lubię takie pulpeciki i często robię też w sosie koperkowym. mniam <3
OdpowiedzUsuń:D Ja lubię obie wersje pulpecików. Te w koperkowym też ubóstwiam :)
UsuńOd dłuższego czasu przymierzam się do pulpecików i zastanawiałam się nad ich przygotowaniem. Świetny przepis, właśnie takiego szukałam. Postaram się zrobić je w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i smacznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńSosik - poezja! A przy oglądaniu zdjęć to już w ogóle dostałam ślinotoku ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńAle smacznie wyglądają, aż chce się je zjeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie obiady :) Twoje wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń