Dzisiaj zapraszam na moje ulubione, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto w miętowym wydaniu. Zrobiłam mały eksperyment, który z pewnością na stałe zapisze się w moje słodkie menu. Dodatek świeżej mięty do klasycznego brownie nadaje ciastu delikatnej świeżości i niesamowitego smaku. Mięta nie jest mocno wyczuwalna i nie dominuje smaku całości. Prym wciąż wiedzie czekolada, ale w połączeniu ze świeżymi listkami miętowymi smakuje niesamowicie. Gorąco polecam :D
Potrzebne składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła (200 g)
- 6 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 50 g orzechów włoskich
- 300 g cukru
- garść listków świeżej mięty
Przygotowanie
KROK 1. Czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze). Do jeszcze ciepłej masy dodajemy drobno posiekane listki świeżej mięty. Masę studzimy.KROK 2. Jajka miksujemy z cukrem dla dobrego połączenia, a następnie dolewamy ostudzoną masę czekoladową oraz dosypujemy przesianą mąkę. Masę miksujemy dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie.
KROK 3. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (pieczenie klasyczne góra - dół).
Idealne brownie to takie, które ma wilgotny, delikatnie gliniasty, a zarazem puszysty środek oraz kruchą skórkę, która łamie się podczas krojenia. Wersja miętowa dostarczy naszym kubkom smakowym odrobiny świeżości. Będzie słodko, czekoladowo, ale dość intrygująco :)
Lubię od czasu do czasu zjeść coś tak dobrego. Ciasto jest kaloryczne, ale mały kawałeczek jeszcze nikomu nie zaszkodził i ta czekolada... :D Gorąco je polecam, ponieważ smakowało wszystkim tym, którzy zostali nim poczęstowani ;) I to mnie cieszy najbardziej! :)
świetne połączenie :) Musiało smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Potwierdzam :)
UsuńBardzo lubię brownie. Miętowe musi smakować obłędnie, bo czekolada i mięta to dla mnie rewelacyjne połączenie. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i serdecznie polecam to połączenie :)
UsuńAle, że miętowe? A to Ci dopiero. Takiego nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawa propozycja. To coś dla mnie! Bardzo mi się podoba. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :* Pozdrawiam ciepło :)
Usuńtaki niewielki dodatek mięty może zdecydowanie podnieść walory smakowe tego brownie:) mniam!
OdpowiedzUsuńO tak, to prawda :D
UsuńCiekawe połączenie :-) na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńJejku jakie fajne, nigdy nie jadałam brownie a jeszcze miętowe z orzechami pycha
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńPodoba mi się. I jest takie proste do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWspaniała konsystencja ciasta. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam Cię Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i serdecznie polecam :* <3
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak zwykle bardzo pysznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńCzekolada i mięta to przepyszny duet! A w Twoim wykonaniu to w ogóle super, mega, hiper brownie :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo Kochana :* :* <3 Pozdrawiam ciepło :)
UsuńCo prawda browni w moim domu to domena córki i nigdy nie piekę, ale dodatek mięty bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam brownie w tym wydaniu :)
Usuńbrownie uwielbiam, ale nie miętowe...;) nie lubię mięty na słodko ;)
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię intensywnie miętowej czekolady, ale dodatek mięty w tym cieście nie jest dominujący i nadaje całości lekkiej świeżości i zupełnie innego smaku. Prym wciąż wiedzie czekolada :D
UsuńWspaniała propozycja, uwielbiam brownie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńTwoje zdjęcia są zawsze tak piękne - że zjadam te przysmaki oczami! :D
OdpowiedzUsuńbrownie uwielbiam, ale mięta typowo mi nie podchodzi ;) tak czy siak pomysł super!
http://czynnikipierwsze.com/
Serdecznie dziękuję Kochana :*
UsuńBrownie jest super, miętowego jeszcze nie jadłam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńKochana Ale pojechalas! Co za swiezosc slodkosc i kolory Cudownie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :* :*
UsuńWszystko co czekoladowe kochamy ale już za miętą w słodyczach nie przepadamy. Jednak temu ciachu dałybyśmy szansę :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że przypadłoby Wam do gustu. Ja również nie przepadam za miętową czekoladą, ale tu jest inaczej ;) Pozdrawiam:*
UsuńUwielbiam miętę, więc z przyjemnością spróbowałabym tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńPołączenie mięty i czekolady zawsze jest pyszne! Jadłabym codziennie kawałeczek takiego brownie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńNie przepadam za miętą, więc ją odkładam na bok, ale reszta składników bardzo mi tu pasuje :) Przeapetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam ciepło :*
Usuń