Dzisiaj zapraszam na dość finezyjne kuleczki z makreli z warzywami i orzechową panierką. Takie kuleczki będą świetną i pożywną przekąską w ciągu dnia, ale także dobrą przystawką lub przekąską imprezową, którą możemy przekształcić w rybne koreczki lub podawać z rozmaitymi dipami. Serdecznie polecam ten sposób podania ryby, szczególnie teraz - w ostatki ;)
- 1 makrela wędzona
- 1 mała cebulka czerwona
- 1 papryczka Jalapeno
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka delikatnego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- zmielone orzechy włoskie
- sól i pieprz
Przygotowanie
Makrelę oczyszczamy ze skóry oraz ości i mieszamy ją dokładnie z majonezem i musztardą. Do masy dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i papryczkę Jalapeno (bez pestek), posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy. Z masy rybnej formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w zmielonych orzechach włoskich.
Kuleczki rybne serwujemy z dodatkiem świeżego pieczywa oraz ulubionych dipów.
Możemy je podać także w formie koreczków z dodatkiem np. pomidorków cherry, oliwek i żółtego sera.
Smacznie i zdrowo :-) Świetna przekąska.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńA ja właśnie dziś mam ochotę na rybkę, a tu proszę - jaki fajny przepis. Bomba :) Kuleczki super. Pozdrawiam :) Miłego weekendu życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana i również życzę miłego weekendu :D :*
UsuńBardzo ciekawie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
UsuńWędzona rybka z orzechami włoskimi to dopiero musi być raj :D Ostatnio jadłyśmy pstrąga w migdałach i to połączenie bardzo przypadło nam do gustu :D
OdpowiedzUsuńO mniam! Koniecznie muszę spróbować tego połączenia. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb :)
UsuńBardzo smacznie wyglądają. Mogę jedną kuleczkę? ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo proszę ;)
UsuńWzięłam dwie ;-)
Usuń;) :*
UsuńFutku, wspaniałe kuleczki! Bardzo mnie zaintrygowały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńPomysł fajny. Trudno się domyślić co to jest. Można zaskoczyć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietne kuleczki! Uwielbiam wędzoną makrelę, więc z pewnością przypadłyby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPetarda! Super pomysł na przekąskę. Muszę koniecznie wypróbować, bo po składnikach widzę, że będzie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam ;)
UsuńPerfekcyjne i pyszne! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńPrzeapetycznie się prezentują! Faktycznie rewelka na wszelkie domowe posiadówy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
Usuńbardzo smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow! Ale kolorystyka Cudownie! Mysle ze smakują oblednie Zawsze u ciebie się zachwycam Rewelacja Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! :) Pozdrawiam :* :*
UsuńPyszna propozycja:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNigdy nie jadłam. Chętnie sprobowalabym takiej kombinacji.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :D
UsuńBardzo fajny przepis i pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZnakomita przystawka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale, ale ja nie cierpię ryb, mimo że jestem znad morza :)
OdpowiedzUsuńHehe :) Ale dziękuję bardzo :*
UsuńBardzo lubię wędzona makrele, ale nigdy nie wpadłam na takie jej zastosowanie :) bardzo smakowita i pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) U mnie to też był mały eksperyment ;)
Usuńo...:) nie spotkałam się wcześniej z taką propozycją :) super
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPyszna i bardzo efektowna przekąska :) dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuńuwielbiam takie dania! pyszności, zdecydowanie moje smaki:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń