Guacamole to tradycyjna, meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado. Możemy przygotować ją w klasycznej wersji lub wzbogacić ulubionymi składnikami. Guacamole jest świetnym dodatkiem do tortilli, ryb, mięs, pieczonych warzyw, ale także świeżego pieczywa. A co najważniejsze! Jest zdrowe i bardzo pożywne. Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną wersję meksykańskiej pasty z awokado, które ma także drugą, uroczą nazwę. Jaką? Otóż awokado to po prostu smaczliwka wdzięczna. I jak tu go nie kochać? ;)
- 2 dojrzałe awokado
- sok z ½ limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli
- 1 papryczka Jalapeño
- ¼ papryki czerwonej
- natka pietruszki lub kolendra
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, pietruszkę lub kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
*** Do przygotowania guacamole wybierajmy tylko dojrzałe i odpowiednio miękkie awokado.
*** Sok z limonki możemy zastąpić także sokiem z cytryny. Sok z tych owoców nadaje paście świetnego smaku, ale także zapobiega ciemnieniu awokado.
*** Klasyczna wersja serwowana jest najczęściej ze świeżą kolendrą. Ja nie przepadam za jej smakiem, dlatego do swojego guacamole dodałam natkę pietruszki, ale pastę możemy wzbogacić także świeżą bazylią.
Po prostu uwielbiam, do tego bagietka i nic więcej nie potrzeba :-)
OdpowiedzUsuńO tak! :D Mi również ;)
UsuńBardzo lubię guacamole i chętnie skorzystam z Twojego przepisu. No i zdrowo i kolorowo, czyli to co lubię najbardziej :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńNigdy nie robiłam. Wszyscy kuszą, a ja nawet nie wiem jak to smakuje! Za to już wiem jak wykorzystam moje awokado, które dojrzewa w kuchni ;) Dzięki za przepis! Pozdrawiam, miłego sobotniego wieczorku życzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! Musisz koniecznie spróbować guacamole. Można się w nim zakochać :D Pozdrawiam serdecznie :*
UsuńJaka pyszność. :-) Smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńCiekawy przepis.Chętnie sprubuje.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
Usuńuwielbiam! :) i na kanapki i jako dip :D
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńNasze smaki :D Uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńSmaczliwka wdzięczna? Naprawdę? :D Oj tak, awokado nie da się nie kochać! Chyba, że ktoś jest bardzo zamknięty na nowe smaki lub spróbował niedojrzałego owocu ;D
OdpowiedzUsuńNaprawdę :D Piękna nazwa ;) Buziaki :*
UsuńOMG ! Nawet nie wiesz jak ja kocham guacamole ! A tak dawno nie robiłam, czas przyrządzić ! :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Dla zdrowia i urody :) Ja też je kocham <3
UsuńGuacamole kojarzy mi się głównie z Meksykiem i nachosami :) Ale tak naprawdę pasuje ono do wszystkiego, chociaż nie pogardzę guacamole z domowymi nachosami ;) Zdrowe i smaczne!
OdpowiedzUsuńTo prawda :) U mnie gości nawet jako dodatek do polskiej kuchni :) Świetnie komponuje się z różnego rodzajami mięs, a także ryb :) Pozdrawiam :*
Usuńfantastyczne guacamole! ja robię nieco inne ale Twoje podoba mi się :)mniam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńPrzepysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, pięknie i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam Co tu dużo pisać Pyszne zawsze i wszędzie A domowe najlepsze Okropne sa te kupne w słoiku Jakas totalna pomylka Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDokładnie. Raz próbowałam kupnego i nigdy więcej ;) Swoje, przygotowane na świeżo jest najsmaczniejsze :)
UsuńUwielbiam guacamole. Właśnie tak nauczyłam się jeść awokado. Pełne niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Pychota!
OdpowiedzUsuńO tak! Samo zdrowie :D
UsuńWszelkie pasty z awokado robię często. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze ten cudny kolorek :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :D
UsuńKocham guacamole, a twoje wygląda cudownie. Ja niestety nie mogę ostatnio trafić na ładną smaczliwkę, co kupię to ciemna w środku :(
OdpowiedzUsuńNaprawdę? Ja rzadko trafiam na brzydkie okazy... Może warto kupić twarde awokado i poczekać, aby spokojnie dojrzało sobie w domu? Pozdrawiam ciepło :*
UsuńUwielbiam guacamole i właśnie zajadam na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSuper! :D
Usuńale kolorowo :) smacznie i różnorodnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWiele słyszałem o guacamole. Musze kiedyś je zrobić, bo wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :D
UsuńPiękne, soczyste i zachęcające :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
Usuńfenomenalnie wygląda :D sama nigdy nie robiłam!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Dla smaku, zdrowia i urody :D
Usuń
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, soczyście i zachęcająco :) Chcę go natychmiast skosztować
:D
Usuń