2017-02-04

Guacamole

Guacamole to tradycyjna, meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado. Możemy przygotować ją w klasycznej wersji lub wzbogacić ulubionymi składnikami. Guacamole jest świetnym dodatkiem do tortilli, ryb, mięs, pieczonych warzyw, ale także świeżego pieczywa. A co najważniejsze! Jest zdrowe i bardzo pożywne. Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną wersję meksykańskiej pasty z awokado, które ma także drugą, uroczą nazwę. Jaką? Otóż awokado to po prostu smaczliwka wdzięczna. I jak tu go nie kochać? ;)
pasta z awokado
Potrzebne składniki

- 2 dojrzałe awokado
- sok z ½ limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli
- 1 papryczka Jalapeño
- ¼ papryki czerwonej
- natka pietruszki lub kolendra
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, pietruszkę lub kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
pasta z awokado
*** Do przygotowania guacamole wybierajmy tylko dojrzałe i odpowiednio miękkie awokado.  
*** Sok z limonki możemy zastąpić także sokiem z cytryny. Sok z tych owoców nadaje paście świetnego smaku, ale także zapobiega ciemnieniu awokado.  
*** Klasyczna wersja serwowana jest najczęściej ze świeżą kolendrą. Ja nie przepadam za jej smakiem, dlatego do swojego guacamole dodałam natkę pietruszki, ale pastę możemy wzbogacić także świeżą bazylią.

46 komentarzy:

  1. Po prostu uwielbiam, do tego bagietka i nic więcej nie potrzeba :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię guacamole i chętnie skorzystam z Twojego przepisu. No i zdrowo i kolorowo, czyli to co lubię najbardziej :) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam. Wszyscy kuszą, a ja nawet nie wiem jak to smakuje! Za to już wiem jak wykorzystam moje awokado, które dojrzewa w kuchni ;) Dzięki za przepis! Pozdrawiam, miłego sobotniego wieczorku życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Musisz koniecznie spróbować guacamole. Można się w nim zakochać :D Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  4. Jaka pyszność. :-) Smakowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis.Chętnie sprubuje.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam! :) i na kanapki i jako dip :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczliwka wdzięczna? Naprawdę? :D Oj tak, awokado nie da się nie kochać! Chyba, że ktoś jest bardzo zamknięty na nowe smaki lub spróbował niedojrzałego owocu ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG ! Nawet nie wiesz jak ja kocham guacamole ! A tak dawno nie robiłam, czas przyrządzić ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Dla zdrowia i urody :) Ja też je kocham <3

      Usuń
  9. Guacamole kojarzy mi się głównie z Meksykiem i nachosami :) Ale tak naprawdę pasuje ono do wszystkiego, chociaż nie pogardzę guacamole z domowymi nachosami ;) Zdrowe i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) U mnie gości nawet jako dodatek do polskiej kuchni :) Świetnie komponuje się z różnego rodzajami mięs, a także ryb :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  10. fantastyczne guacamole! ja robię nieco inne ale Twoje podoba mi się :)mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam, pięknie i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam Co tu dużo pisać Pyszne zawsze i wszędzie A domowe najlepsze Okropne sa te kupne w słoiku Jakas totalna pomylka Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Raz próbowałam kupnego i nigdy więcej ;) Swoje, przygotowane na świeżo jest najsmaczniejsze :)

      Usuń
  13. Uwielbiam guacamole. Właśnie tak nauczyłam się jeść awokado. Pełne niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszelkie pasty z awokado robię często. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze ten cudny kolorek :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham guacamole, a twoje wygląda cudownie. Ja niestety nie mogę ostatnio trafić na ładną smaczliwkę, co kupię to ciemna w środku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Ja rzadko trafiam na brzydkie okazy... Może warto kupić twarde awokado i poczekać, aby spokojnie dojrzało sobie w domu? Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  16. Uwielbiam guacamole i właśnie zajadam na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale kolorowo :) smacznie i różnorodnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiele słyszałem o guacamole. Musze kiedyś je zrobić, bo wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. fenomenalnie wygląda :D sama nigdy nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń

  20. Wygląda bardzo smacznie, soczyście i zachęcająco :) Chcę go natychmiast skosztować

    OdpowiedzUsuń