2017-02-01

Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na mięciutkie i soczyste kotleciki z indyka w stylu włoskim. Ich smak podkreślają suszone pomidory, świeża bazylia, pieczarki i zarumieniona cebulka. Delikatne mięso z indyka smażone jest na oliwie z oliwek, która dodatkowo podkreśla ich śródziemnomorski smak. Smacznie polecam :)
kotleciki drobiowe
 Potrzebne składniki 

- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g pieczarek
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 cebula biała
- garść listków bazylii
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie 
KROK 1. Cebulkę kroimy w małą kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Grzyby smażymy do momentu odparowania wody i studzimy.

KROK 2. Mięso z indyka mielimy i dodajemy do niego 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, pokrojone pomidory suszone, posiekane listki bazylii, ostudzoną cebulkę i pieczarki, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy kotleciki.

* Podczas formowania kotlecików, warto się nimi "pobawić" czyli podrzucać i ubijać w dłoniach. Dzięki temu zabiegowi kotlety nie będą pękać podczas smażenia, będą zwarte i zachowają ładny kształt.
kotleciki z indyka
KROK 3. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru oliwy.
pulpety drobiowe
Gotowe kotleciki świetnie komponują się ze świeżymi surówkami, parowanymi warzywami oraz pikantnymi sosami.
lekkie pulpety
Możemy wykorzystać je także do przygotowania zdrowego, drobiowego hamburgera.
Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami, bazylią i pieczarkami

48 komentarzy:

  1. O tak, burger z takim kotletem to prawdzie niebo w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :D Takie burgery zrobiłam wczoraj na kolację :)

      Usuń
  2. Super, bardzo apetyczne kotleciki, podoba mi się dodatek suszonych pomidorów i bazylii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Kotleciki wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby je upiec w piekarniku? czy to "czerwone coś"na jednym ze zjdęć to nie papryka?w przepisie nie ma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to skórka z suszonego pomidora ;) I śmiało można je piec :)

      Usuń
  5. Brzmią bardzo fajnie :) przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z suszonymi pomidorami? Czy ktoś tu wspomniał o suszonych pomidorach? :D Z miejsca czuję się zaproszona na te specjały :)
    Pozdrawiam! Miłego wieczorku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już nie będę się rozpisywać na temat smaku bo wiem ze jest pycha ale ta prezentacja i soczystość jaka blyszczy na fotografiach grozi przeszukaniem lodówki w moim przypadku a godzina już mało odpowiednia na jedzenie Pozdrawiam cie cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana i również ciepło pozdrawiam :* <3

      Usuń
  8. Wyglądają przepysznie. Nie mam więc wątpliwości, że tak też smakują. Bardzo ciekawa wariacja smakowa. Będę musiała koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyczne kotleciki mogą się znudzić 😉 Fajna propozycja 😉

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają, aż jeść mi się zachciało :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne kotleciki z włoską nutką...

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszą być przepyszne... Ślinka cieknie na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi się przypomniało jak robiłam kotlety z kaszy jaglanej i też były tak kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wyglądają, już czuję ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze smakowało nam mięso z indyka ;) Fajna propozycja na kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis zapisuję do zrobienia! Wyglądają rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Widzę, że mamy bardzo podobny gust smakowy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię suszone pomidory , fajny przepis. Ostatnio kupiliśmy filtr redox fitaqua, który daje nam wodę zwiększającą odporność organizmu, woda ta zmniejsza zakwaszenie organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszne kotleciki. Świetne aromaty zamknięte w cudownie zrumienionej kulce...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  21. ostatnio mam fazę na suszone pomidory bo dodaję je wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń