Dzisiaj zapraszam na mięciutkie i soczyste kotleciki z indyka w stylu włoskim. Ich smak podkreślają suszone pomidory, świeża bazylia, pieczarki i zarumieniona cebulka. Delikatne mięso z indyka smażone jest na oliwie z oliwek, która dodatkowo podkreśla ich śródziemnomorski smak. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g pieczarek
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 cebula biała
- garść listków bazylii
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Cebulkę kroimy w małą kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Grzyby smażymy do momentu odparowania wody i studzimy.KROK 2. Mięso z indyka mielimy i dodajemy do niego 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, pokrojone pomidory suszone, posiekane listki bazylii, ostudzoną cebulkę i pieczarki, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy kotleciki.* Podczas formowania kotlecików, warto się nimi "pobawić" czyli podrzucać i ubijać w dłoniach. Dzięki temu zabiegowi kotlety nie będą pękać podczas smażenia, będą zwarte i zachowają ładny kształt.
KROK 3. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru oliwy.
Gotowe kotleciki świetnie komponują się ze świeżymi surówkami, parowanymi warzywami oraz pikantnymi sosami.
Możemy wykorzystać je także do przygotowania zdrowego, drobiowego hamburgera.
O tak, burger z takim kotletem to prawdzie niebo w ustach :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :D Takie burgery zrobiłam wczoraj na kolację :)
UsuńAle pychotki. Aż ślinka leci. :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńSuper, bardzo apetyczne kotleciki, podoba mi się dodatek suszonych pomidorów i bazylii :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńSuper przepis! Kotleciki wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńA gdyby je upiec w piekarniku? czy to "czerwone coś"na jednym ze zjdęć to nie papryka?w przepisie nie ma.
OdpowiedzUsuńNie, to skórka z suszonego pomidora ;) I śmiało można je piec :)
UsuńBrzmią bardzo fajnie :) przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńZ suszonymi pomidorami? Czy ktoś tu wspomniał o suszonych pomidorach? :D Z miejsca czuję się zaproszona na te specjały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! Miłego wieczorku :)
Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :* :*
UsuńJuż nie będę się rozpisywać na temat smaku bo wiem ze jest pycha ale ta prezentacja i soczystość jaka blyszczy na fotografiach grozi przeszukaniem lodówki w moim przypadku a godzina już mało odpowiednia na jedzenie Pozdrawiam cie cieplo
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana i również ciepło pozdrawiam :* <3
UsuńWyglądają przepysznie. Nie mam więc wątpliwości, że tak też smakują. Bardzo ciekawa wariacja smakowa. Będę musiała koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam to połączenie :D
Usuńpewnie są przepyszne <3
OdpowiedzUsuńJustynaPolskaFashion&MakeupArtist
Dziękuję :)
UsuńKlasyczne kotleciki mogą się znudzić 😉 Fajna propozycja 😉
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPysznie wyglądają, aż jeść mi się zachciało :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńŚwietne kotleciki z włoską nutką...
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuszą być przepyszne... Ślinka cieknie na sam widok! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńMi się przypomniało jak robiłam kotlety z kaszy jaglanej i też były tak kolorowe:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotleciki z jaglanki :) Mniam :D
UsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń;) Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają, już czuję ten aromat :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńWspaniałe kotleciki Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńZawsze smakowało nam mięso z indyka ;) Fajna propozycja na kotleciki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPrzepis zapisuję do zrobienia! Wyglądają rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńWidzę, że mamy bardzo podobny gust smakowy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńLubię suszone pomidory , fajny przepis. Ostatnio kupiliśmy filtr redox fitaqua, który daje nam wodę zwiększającą odporność organizmu, woda ta zmniejsza zakwaszenie organizmu.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAleż one muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) :*
UsuńPrzepyszne kotleciki. Świetne aromaty zamknięte w cudownie zrumienionej kulce...mniam!
OdpowiedzUsuńostatnio mam fazę na suszone pomidory bo dodaję je wszędzie :)
OdpowiedzUsuń