Wątróbka to samo zdrowie oraz skarbnica składników odżywczych. W jej 100 g znajduje się aż 10 mg żelaza czyli aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarczy nam sporej ilości białka (prawie 19 g w 100 g porcji), cynku, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, niacyny oraz kwasu pantotenowego. I co bardzo ważne, wątroba zawiera bardzo mało tłuszczu, bo zaledwie 3 % oraz małą ilość węglowodanów - około 3 - 4 %. W wątróbce znajdziemy również bardzo dużą ilość dobrze przyswajalnej witaminy A, ale z tego względu musimy ograniczyć jej spożywanie (1 raz w tygodniu), gdyż większa ilość mogłaby okazać się toksyczna. Jeśli uprawiacie sport oraz chcecie mieć piękną cerę - jedzcie wątróbkę, nie za często, ale pamiętajcie o tym tanim, ale jakże zdrowym smakołyku. A dzisiaj zapraszam na smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu wątróbkę w towarzystwie jabłek i cebulki :)
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 2 kwaśne jabłka
- majeranek
- olej rzepakowy
- pieprz i sól do smaku
🍴 Przygotowanie 🍴
KROK 1. Obie cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju rzepakowym. Gdy zaczną się rumienić ściągamy je z patelni.
KROK 2. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki (najlepiej ósemki). Kawałki smażymy na oleju ze smażenia cebuli po 1 minucie z każdej strony, a następnie ściągamy je z patelni.
KROK 3. Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy cebulę i jabłka dodajemy oczyszczoną wątróbkę, którą doprawiamy majerankiem - smażymy ją około 4 minut.
KROK 4. Po tym czasie dodajemy podsmażone jabłka i cebulkę, doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzem, przykrywamy i dusimy wszystko jeszcze przez około 1 - 2 minuty.
Tak przygotowana wątróbka jest miękka i soczysta. Jej smak idealnie podkreśla nuta słodyczy.
Życzę smacznego! :)
Wątróbka z jabłkami i cebulą jest pyszna! Robię taką, ale w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Będę też musiała spróbować tej pieczonej :)
UsuńNie przepadam za watróbka, ale bardzo korzystnie się prezentuje w tym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńJa bardzo lubię wątróbkę, chociaż jak ją już zjem to nie mogę na nią patrzeć przez parę miesięcy ;D Ta wątróbka wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńU mnie w domu jada się klasyczną, z cebulką. Jednak bardzo mnie kusi ta opcja. Przy najbliższej okazji - spróbuję! :) Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam to połączenie :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńBardzo lubię wątróbkę. :-) Pysznie ją przygotowałaś :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńBardzo często gdy jestem w pracy zamawiam sobie watrobke z jabłkiem. Sama jeszcze nie robiłam, ale potwierdzam jest pyszna ❤💟💙
OdpowiedzUsuńŚwietny wybór :D Pozdrawiam Małgosiu :*
UsuńMy chyba jesteśmy kulinarnie spokrewnione :) Bardzo lubię wątróbkę i robię podobną :)
OdpowiedzUsuńByć może - hehe :D Pozdrawiam ciepło :* <3
UsuńJak ja lubię połączenie jabłka i cebulki. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobisz pyszne dania, dlatego mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie :)
Dziękuje Kochana i z przyjemnością zaglądnę do Ciebie :*
UsuńPyszny produkt, jak dla mnie w nowej odsłonie :) Jabłko bardzo tutaj pasuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńJa nie lubię wątróbki w każdej postaci ale mój małż owszem, więc mogłabym mu taki obiadek zrobić
OdpowiedzUsuńTo smacznie polecam to połączenie dla Męża :) Pozdrawiam serdecznie :*
UsuńMoja ulubiona!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńRewelacyjne danie,ja bardzo lubie indycza,lub krolicza watrobke bo jest najdelikatniejsza,a jablko+cebulka na masle to marzenie [jadam coraz rzadziej,bo dolegliwosci nie pozwalaja czesciej, ale co tam !!!!!sa tabletki!!!!!]
OdpowiedzUsuńHehe :D Od czasu do czasu warto dla wartości odżywczych jakie niesie za sobą wątróbka ;) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTeraz nam się zamarzyła taka delikatna, rozpływająca się w ustach wątróbka <3 Z jabłkami kiedyś zrobiła nasza mama i już same te jabłka były przepyszne :D
OdpowiedzUsuńO tak! Tak przygotowanie jabłka są bardzo delikatne i smaczne :)
UsuńNigdy nie jadłem wątróbki z jabłkiem, tylko z cebulą. To musi być pyszne danie.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i smacznie polecam :)
UsuńWątróbka z Twojego przepisu wychodzi genialna! Jest bardzo smaczna i co najważniejsze nie jest twarda jak podeszwa!
OdpowiedzUsuń