2017-01-31

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbka to samo zdrowie oraz skarbnica składników odżywczych. W jej 100 g znajduje się aż 10 mg żelaza czyli aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarczy nam sporej ilości białka (prawie 19 g w 100 g porcji), cynku, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, niacyny oraz kwasu pantotenowego. I co bardzo ważne, wątroba zawiera bardzo mało tłuszczu, bo zaledwie 3 % oraz małą ilość węglowodanów - około 3 - 4 %. W wątróbce znajdziemy również bardzo dużą ilość dobrze przyswajalnej witaminy A, ale z tego względu musimy ograniczyć jej spożywanie (1 raz w tygodniu), gdyż większa ilość mogłaby okazać się toksyczna. Jeśli uprawiacie sport oraz chcecie mieć piękną cerę - jedzcie wątróbkę, nie za często, ale pamiętajcie o tym tanim, ale jakże zdrowym smakołyku. A dzisiaj zapraszam na smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu wątróbkę w towarzystwie jabłek i cebulki :)

🍴 Potrzebne składniki 🍴

- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 2 kwaśne jabłka
- majeranek
- olej rzepakowy
- pieprz i sól do smaku

🍴 Przygotowanie 🍴





KROK 1. Obie cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju rzepakowym. Gdy zaczną się rumienić ściągamy je z patelni.










KROK 2. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki (najlepiej ósemki). Kawałki smażymy na oleju ze smażenia cebuli po 1 minucie z każdej strony, a następnie ściągamy je z patelni.







KROK 3. Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy cebulę i jabłka dodajemy oczyszczoną wątróbkę, którą doprawiamy majerankiem - smażymy ją około 4 minut.








KROK 4. Po tym czasie dodajemy podsmażone jabłka i cebulkę, doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzem, przykrywamy i dusimy wszystko jeszcze przez około 1 - 2 minuty.






Tak przygotowana wątróbka jest miękka i soczysta. Jej smak idealnie podkreśla nuta słodyczy.


Życzę smacznego! :)

29 komentarzy:

  1. Wątróbka z jabłkami i cebulą jest pyszna! Robię taką, ale w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Będę też musiała spróbować tej pieczonej :)

      Usuń
  2. Nie przepadam za watróbka, ale bardzo korzystnie się prezentuje w tym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bardzo lubię wątróbkę, chociaż jak ją już zjem to nie mogę na nią patrzeć przez parę miesięcy ;D Ta wątróbka wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu jada się klasyczną, z cebulką. Jednak bardzo mnie kusi ta opcja. Przy najbliższej okazji - spróbuję! :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznie polecam to połączenie :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  5. Bardzo lubię wątróbkę. :-) Pysznie ją przygotowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo często gdy jestem w pracy zamawiam sobie watrobke z jabłkiem. Sama jeszcze nie robiłam, ale potwierdzam jest pyszna ❤💟💙

    OdpowiedzUsuń
  7. My chyba jesteśmy kulinarnie spokrewnione :) Bardzo lubię wątróbkę i robię podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja lubię połączenie jabłka i cebulki. Pysznie :)
    Robisz pyszne dania, dlatego mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kochana i z przyjemnością zaglądnę do Ciebie :*

      Usuń
  9. Pyszny produkt, jak dla mnie w nowej odsłonie :) Jabłko bardzo tutaj pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nie lubię wątróbki w każdej postaci ale mój małż owszem, więc mogłabym mu taki obiadek zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To smacznie polecam to połączenie dla Męża :) Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  11. Rewelacyjne danie,ja bardzo lubie indycza,lub krolicza watrobke bo jest najdelikatniejsza,a jablko+cebulka na masle to marzenie [jadam coraz rzadziej,bo dolegliwosci nie pozwalaja czesciej, ale co tam !!!!!sa tabletki!!!!!]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe :D Od czasu do czasu warto dla wartości odżywczych jakie niesie za sobą wątróbka ;) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Teraz nam się zamarzyła taka delikatna, rozpływająca się w ustach wątróbka <3 Z jabłkami kiedyś zrobiła nasza mama i już same te jabłka były przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Tak przygotowanie jabłka są bardzo delikatne i smaczne :)

      Usuń
  13. Nigdy nie jadłem wątróbki z jabłkiem, tylko z cebulą. To musi być pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wątróbka z Twojego przepisu wychodzi genialna! Jest bardzo smaczna i co najważniejsze nie jest twarda jak podeszwa!

    OdpowiedzUsuń