Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa z kiszonej kapusty często gości na moim stole. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może być także samodzielną, lekko kwaskową przekąską, która doskonale poprawi nasze trawienie ;)
Potrzebne składniki
- 250 g kiszonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 mała cebula biała
- mały pęczek natki pietruszki
- pieprz czarny
- szczypta mielonego kminku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, doprawiamy szczyptą mielonego kminku oraz czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy olej rzepakowy i dokładnie mieszamy.
👉 Olej rzepakowy w surówce doda jej smaku, ale także świetnie wpłynie na nasze zdrowie, ponieważ witaminy A,D,E i K zawarte w warzywach są rozpuszczalne w tłuszczach.
Jak jeszcze jadłam ryby i mieszkałam z rodzicami, to była u nas taka co piątek na obiad:)
OdpowiedzUsuńSuper! Pysznie i zdrowo :)
UsuńJuż czuję jej zapach i smak... Rewelacyjna surówka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKiszona kapustka! Krolowa na naszych stolach Swietna jest ta twoja wersja i na pewno ja zrobie Generalnie robie bardzo podobna ale bez kminku a za to ze swiezym selerem naciowym Polecam! POZDRAWIAM!
OdpowiedzUsuńTo prawda - królowa :D Wersję z dodatkiem selera chętnie wypróbuję - świetny pomysł :)
UsuńPyszna suróweczka - świetnie wygląda i pewnie super smakuje. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam taką surówkę. Do drugiego dania jest idealna. Zdrowa, pyszna, smaczna :) No i kolorowa :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :) Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńProsta, a jaka pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTakie surówki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńJest pyszna,ja dodaję jeszcze czerwoną paprykę:)
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł z dodatkiem papryki :)
UsuńDo ryby jak znalazł. Zresztą ja mogę jeść kiszoną kapustę solo ;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) Uwielbiam kiszonki :)
UsuńWłaśnie zajadam się kiszoną kapustą i zastanawiam się jaka to jestem leniwa, że nie zrobiłam takiej surówki! Jutro obiecuję poprawę :D
OdpowiedzUsuńHehe :) Ciesze się :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńUwielbiam taką surówkę:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPorcja zimowych witamin, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńO tak :) Ja również :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńBardzo ciekawe wydanie kapusty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna, zdrowa, kolorowa, idealna surówka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMoja ulubiona surówka :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTak bardzo ją lubimy a tak bardzo jeść nie możemy :( Ale przyjemnie popatrzeć :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńuwielbiam! :) kiszona kapusta zawsze mi smakuje najlepiej zimą :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńRobię identyczną. Uwielbiam szczególnie do smażonej ryby!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam kiszoną kapustę. Nie wiem co w tym jest, ale najbardziej smakuje mi taka... zimna, tylko lekko odciśnięta prosto z beczki! ;) Bardzo fajna surówka, zwłaszcza dodatek natki i kminku bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuń