2017-01-26

Pasta rybno - jajeczna

Bardzo lubię ryby, które często goszczą na moim stole. Staram się je jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu. Częściej wybieram ryby lekkie, ale lubię także pożywne, tłustsze ryby jak makrela, które idealnie nadają się do past śniadaniowych. Dzisiaj zapraszam na połączenie makreli i jajek, których smak wzbogacają czarne oliwki, koperek oraz czerwona cebulka. Pasta jest doskonałym smarowidłem do świeżego pieczywa, ale możemy ją wykorzystać także jako farsz do jajek, naleśników lub dodatek do lekkich, jaglanych placuszków.
Pasta rybno - jajeczna z cebulką i oliwkami
 Potrzebne składniki 

- makrela wędzona
- 2 jajka
- 1 mała cebula czerwona
- czarne oliwki
- mały pęczek koperku
- 1 spora łyżka majonezu
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie 
KROK 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, przekładamy do blendera, dodajemy ostudzone jajka oraz majonez i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. 
KROK 2. Następnie dodajemy pokrojone drobno oliwki, czerwoną cebulkę i posiekany koperek, doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe! :)
Pasta rybno - jajeczna z cebulką i oliwkami

24 komentarze:

  1. Jaka kolorowa i bardzo zachęcająca

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama wprost uwielbia pasty rybne (zarówno robić, jak i jeść). Dzięki niej przekonałam się do tych pyszności. Z chęcią wypróbuję Twoją propozycję - koniecznie jak wrócę do domu rodzinnego na któryś weekend :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, a Mama wie co dobre :D Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię pasty, najczęściej robię jajeczną z różnymi dodatkami, Twoja pasta z makreli wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam pasty. Jajeczne wręcz ubóstwiam ;) Dziękuję bardzo i pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  4. Wygląda apetycznie.Bardzo chętnie zjadła bym kromeczkę z Twoją pastą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, ostatnio bardzo mi smakują takie rybne pasty do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz co Narobilas mi apetytu na taka paste Przypomniala mi się mama która tak pieczołowicie kroila ta cebulke do takiej pasty Wiem ze czasem robila tez makrele czy szprotke z białym serem i tez mi smakowalo Coz chyba jutro zrobie bo dziś już mi się na zakupy nie chce biec Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy wiedziały co zdrowe, pożywne i smaczne. Takie domowe pasty są najlepsze. Ostatnio zakochałam się w rozmaitych pastach, a rybne uwielbiam. Polecam gorąco - to takie smaki dzieciństwa ;D

      Usuń
  7. Na pewno skorzystam z tego przepisu 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być bardzo dobra :) Uwielbiam różnego rodzaju pasty i robię podobną tylko bez oliwek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, a oliwki nadają jej bardzo ciekawego smaku :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  9. Często robię takie pasty i bardzo je lubię. Są pyszne i bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię pasty rybne, a Twoja prezentuje się fantastycznie :) Jadłabym! <3

    OdpowiedzUsuń