Dzisiaj zapraszam na finezyjne, ale bardzo smakowite, wyraziste i aromatyczne połączenie łososia, szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i niebieskiego sera pleśniowego. Tych roladek po prostu trzeba spróbować, gdyż każdy kęs dostarczy nam niesamowitej gry smaków i aromatów. Wnętrze jest idealne, ponieważ łosoś jest bardzo soczysty i wprost rozpływa się w ustach.
Potrzebne składniki
- filet z łososia
- plastry szynki parmeńskiej
- suszone pomidory
- ser pleśniowy blue
- czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
KROK 1. Filet z łososia pozbawiamy skóry i dzielimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószamy czosnkiem granulowanym i układamy na nim drobno pokrojone suszone pomidory*.
* jeśli pomidory są zbyt słone, można je wcześniej sparzyć delikatnie wrzątkiem. Samej ryby nie solimy, gdyż sól z pomidorów, sera i szynki w zupełności wystarczy.KROK 2. Na każdym kawałku układamy także plaster niebieskiego sera pleśniowego, a następnie zawijamy ryby w plastry szynki parmeńskiej.
KROK 3. Tak przygotowane roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek. Wierch każdej z nich również skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut.
Jak apetycznie wygląda i pewnie jest bardzo smaczny. :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i bardzo dziękuję :)
UsuńFantastyczne danie, bardzo apetyczne i wykwintne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńPrzepyszny obiad! Pięknie wygląda i na pewno bosko smakuje :) <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) O tak - bardzo zasmakowało mi to połączenie :D :*
UsuńNa łososia to ja się zawsze piszę. Moja ulubiona rybka (jedna z ulubionych). W połączeniu z szynką parmeńską jeszcze go nie jadłam - musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńPrześwietna propozycja.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję bardzo :* Ja również serdecznie pozdrawiam :*
UsuńWpisz komentarz...
OdpowiedzUsuńJa tu wchodzę wieczorem, w lodówce brak łososia,... a ja ślinię się na monitor? Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D :*
UsuńKiedyś usłyszałem, jak nasza słynna restauratorka mówiła, że nie wolno łączyć ryb i mięsa. Osobiście uwielbiam takie połączenia i nie zamierzam trzymać się tej zasady. Szynka parmeńska i łosoś idealnie komponują się także z makaronami. Mniam!
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze :D Ja również nie widzę nic złego w takim połączeniu. Duża i smakowita porcja białka, a łosoś i szynka parmeńska to naprawdę zgrany duet. Miałam małe obawy, ale zakochałam się w tym połączeniu :) Pozdrawiam serdecznie :*
UsuńSuper sposób na łososia. Jeszcze nigdy nie jadłam go w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńAle oryginalne połączenie! Aż ciekawa jestem jak smakuje łosoś z szynką parmeńską :)
OdpowiedzUsuńPolecam Kochana wypróbowanie przepisu. Duet jest naprawdę bardzo zgrany :D
UsuńSuper przepis! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUwielbiam łososia. Super pomysł, aby go zawinąć w szynkę. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńUwielbiam łososia. Super pomysł, aby go zawinąć w szynkę. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie teraz szczególnie będziemy miały ochotę na ser pleśniowy z rybką <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny :*
UsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOj wygląda nieziemsko i jestem przekonana, że na pewno tak samo smakuje. Ja także jestem wielką fanką łososia i jak tylko mogę to oczywiście go przygotowuję. Bardzo mi się podobają sprawdzone przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i chyba całkiem niedługo również coś nowego przygotuję.
OdpowiedzUsuń