2017-01-16

Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej

Dzisiaj zapraszam na finezyjne, ale bardzo smakowite, wyraziste i aromatyczne połączenie łososia, szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i niebieskiego sera pleśniowego. Tych roladek po prostu trzeba spróbować, gdyż każdy kęs dostarczy nam niesamowitej gry smaków i aromatów. Wnętrze jest idealne, ponieważ łosoś jest bardzo soczysty i wprost rozpływa się w ustach. 
Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej
Potrzebne składniki 

- filet z łososia 
- plastry szynki parmeńskiej 
- suszone pomidory 
- ser pleśniowy blue 
- czosnek granulowany 
- oliwa z oliwek 

Przygotowanie
KROK 1. Filet z łososia pozbawiamy skóry i dzielimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószamy czosnkiem granulowanym i układamy na nim drobno pokrojone suszone pomidory*.
* jeśli pomidory są zbyt słone, można je wcześniej sparzyć delikatnie wrzątkiem. Samej ryby nie solimy, gdyż sól z pomidorów, sera i szynki w zupełności wystarczy.

KROK 2. Na każdym kawałku układamy także plaster niebieskiego sera pleśniowego, a następnie zawijamy ryby w plastry szynki parmeńskiej.
KROK 3. Tak przygotowane roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek. Wierch każdej z nich również skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 15 minut.
Gotowe roladki podajemy z pieczonymi warzywami lub świeżą surówką. Z tak przygotowaną rybą świetnie łączę się także lekkie dipy owocowe.
Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej

29 komentarzy:

  1. Jak apetycznie wygląda i pewnie jest bardzo smaczny. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne danie, bardzo apetyczne i wykwintne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny obiad! Pięknie wygląda i na pewno bosko smakuje :) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję :) O tak - bardzo zasmakowało mi to połączenie :D :*

      Usuń
  4. Na łososia to ja się zawsze piszę. Moja ulubiona rybka (jedna z ulubionych). W połączeniu z szynką parmeńską jeszcze go nie jadłam - musi być pyszny!
    Prześwietna propozycja.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :* Ja również serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  5. Ja tu wchodzę wieczorem, w lodówce brak łososia,... a ja ślinię się na monitor? Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś usłyszałem, jak nasza słynna restauratorka mówiła, że nie wolno łączyć ryb i mięsa. Osobiście uwielbiam takie połączenia i nie zamierzam trzymać się tej zasady. Szynka parmeńska i łosoś idealnie komponują się także z makaronami. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze :D Ja również nie widzę nic złego w takim połączeniu. Duża i smakowita porcja białka, a łosoś i szynka parmeńska to naprawdę zgrany duet. Miałam małe obawy, ale zakochałam się w tym połączeniu :) Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  7. Super sposób na łososia. Jeszcze nigdy nie jadłam go w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale oryginalne połączenie! Aż ciekawa jestem jak smakuje łosoś z szynką parmeńską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Kochana wypróbowanie przepisu. Duet jest naprawdę bardzo zgrany :D

      Usuń
  9. Uwielbiam łososia. Super pomysł, aby go zawinąć w szynkę. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam łososia. Super pomysł, aby go zawinąć w szynkę. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki Tobie teraz szczególnie będziemy miały ochotę na ser pleśniowy z rybką <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj wygląda nieziemsko i jestem przekonana, że na pewno tak samo smakuje. Ja także jestem wielką fanką łososia i jak tylko mogę to oczywiście go przygotowuję. Bardzo mi się podobają sprawdzone przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i chyba całkiem niedługo również coś nowego przygotuję.

    OdpowiedzUsuń