Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych potraw kuchni libańskiej w paprykowej odsłonie z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus jest smaczny, pożywny i niezwykle zdrowy. Zawiera dużą dawkę błonnika, białka, żelaza, witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek i naleśników, a także jako dodatek do pity, sałatek oraz warzyw.
Potrzebne składniki
- 300 g ciecierzycy
- 150 g pasty Tahini
- 4 - 5 łyżek soku z cytryny
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 spora łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
- suszone pomidory
- woda (około 150 ml)
- sól do smaku
DODATKI
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (do namaczania i gotowania)
- oliwa z oliwek (do polania)
- ulubiona zielenina
Przygotowanie
KROK 1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawiamy do namaczania na 12 godzin (najlepiej na noc). Drugiego dnia zalewamy ją świeżą wodą (1 część ciecierzycy na 4 części wody), dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania ściągamy powstającą na powierzchni piankę.* Ciecierzycę gotujemy bez soli. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że ziarna ciecierzycy będą miękkie i bardzo delikatne w smakuKROK 2. Ugotowaną ciecierzycę studzimy, dodajemy do niej sok z cytryny, wodę*, pastę tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Do powstałej pasty dodajemy kumin, obie papryki mielone oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
* Wodę dolewamy stopniowo podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.
PRZECHOWYWANIEGotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek z dodatkiem szczypty kuminu i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.
Według tradycyjnej receptury, hummus rozrzedzamy za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawia jego smak, a także dostarcza dodatkowej dawki zdrowych tłuszczów.A wiecie kto wymyślił hummus? Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi w czasach wypraw krzyżowych. Jego pełne imię i nazwisko brzmiało Al-Malik an-Nasir Salah ad-Dunja wa-ad-Din Abu al-Muzzafar Jusuf ibn Ajjub ibn Szazi Al-Kurdi. Niestety nie zapamiętam ;D
Bardzo apetyczna propozycja. Chętnie wypróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńSuper, bardzo lubimy hummus, ale jeszcze nigdy nie odważyłam się zrobić go samodzielnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam - dla zdrowia, smaku i dużej oszczędności :)
UsuńPyszności, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńAbsolutnie cudowne dzieło sztuki kulinarnej! Jestem oczarowana :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :* <3
UsuńZa hummusem nie przepadam, ale taki domowy z moimi ukochanymi suszonymi pomidorami jak najbardziej mnie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Smacznie polecam to połączenie. Domowy hummus jest zupełnie inny od tego kupnego, a przede wszystkim o wiele smaczniejszy :) Pozdrawiam :)
UsuńJa uwielbiam hummus I tak zatapiać w nim warzywka mmmm seler naciowy czy marchewka albo chrupiaca papryka ale przyznam się ze sama robiłam go tylko dwa razy w zyciu Najczesciej wygrywa lenistwo i kupuje gotowy w sklepie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO tak! Ja też uwielbiam łączyć go z warzywami. Mi najbardziej smakuje ten domowy z solidną dawką tahini, bez wypychaczy w postaci oleju rzepakowego. Ale ja też czasami z braku czasu sięgam po ten kupny, jednak to nie to samo. Pozdrawiam ciepło :*
UsuńKocham hummus w każdej postaci, na szczęście mój chłopak nie lubi, więc jak taki przygotuję, to będzie cały dla mnie :D
OdpowiedzUsuńA może domową wersję polubi? Wszystko dla zdrowia :) Jak nie, to życzę Ci smacznego zajadania :D
UsuńMmm pychotka!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Serdecznie dziękuję :)
UsuńDomowego humusu jeszcze nie jadłam 😉
OdpowiedzUsuńO, to koniecznie musisz spróbować :) Nie będziesz chciała wracać do tego sklepowego :D Pozdrawiam :)
UsuńWygląda rewelacyjnie. Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńUwielbiam domowy hummus, Twoja wersja wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
UsuńNa ten hummus nie trzeba mnie namawiać.Pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
Usuńjeszcze nie próbowałam przygotowywać, ale chodzi to za mną. Myślę, że w końcu się zmotywuję, by zakupić wszystkie składniki i działać :)
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam do działania ;) Hummus jest pyszny i zdrowy :)
UsuńWprost kochamy hummus i najbardziej smakuje nam jedzony z pieczonymi ziemniakami <3
OdpowiedzUsuńO tak! Hummus i pieczone ziemniaczki to bardzo zgrany duet :)
Usuńależ apetyczne danie, mniam :)
OdpowiedzUsuńależ apetyczne danie, mniam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńHummusu nie lubię, ale robię podobną pastę na kanapki z cieciorki :)
OdpowiedzUsuń:D Ja uwielbiam i wszystkie cieciorkowe pasty również :D
UsuńJest pyszny ja bardzo go lubię, ale ostatnio nie mam czasu na jego zrobienie :(
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam, dla mnie pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń