2017-01-20

Fava - grecka pasta z grochu

Bardzo lubię strączki i wszystkie pasty z ich wykorzystaniem. Hummus z cieciorki uwielbiam, ale ostatnio zagościła u mnie Fava czyli grecka pasta z grochu, która idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników oraz dodatek do mięs, ryb i warzyw. Pasta jest zdrowa, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Fava jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Uwielbiam ją jeść w połączeniu z pieczonymi warzywami lub słomką ptysiową. Smacznie polecam! :)
Fava - grecka pasta z grochu
 Potrzebne składniki 

- 250 g grochu
- 2 duże cebule
- 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 4 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie 
Groch odstawiamy do namaczania, a następnie gotujemy go do miękkości. Groch gotujemy bez soli, ale z dodatkiem lisków laurowych. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Ugotowany groch i zeszkloną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, mieloną kurkumę i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fava - grecka pasta z grochu

Fava świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
Jest świetnym dodatkiem do dań głównych oraz doskonałą przekąską, którą możemy podać z lekkim pieczywem lub słomką ptysiową.
Fava - grecka pasta z grochu
Mój ulubiony dodatek to słomka ptysiowa z ziarnami od firmy Brześć. Bardzo lubię ich produkty, które świetnie komponują się z rozmaitymi pastami, dipami lub zupami typu krem.

Brześć to rodzinna firma istniejąca od 1984 roku, produkująca tradycyjne oparte na domowych recepturach wyroby cukiernicze. W swojej ofercie ma różnosmakowe słomki ptysiowe, groszek ptysiowy, ciasteczka kruche i francuskie, ciasta drożdżowe, a także babki. Więcej na temat firmy możecie znaleźć na stronie internetowej:

brześć słomka ptysiowa

Fava - grecka pasta z grochu
A jako dodatek do Favy gorąco polecam Wam słomkę ptysiową Fitness z sezamem, czarnuszką, słonecznikiem i siemieniem lnianym. To naprawdę lekka, zdrowa i smakowita przekąska.
brześć słomka ptysiowa

brześć słomka ptysiowa

35 komentarzy:

  1. Nie wątpię, że pasta smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam pojęcia, że coś takiego w ogóle istnieje. Jestem pod wrażeniem. Z chęcią bym ją przetestowała :) Słomki ptysiowe to super pomysł na dodatek do pasty. Pozdrawiam serdecznie, piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasta smacznie wygląda w połączeniu ze słomka, którą bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Ja również bardzo ją lubię :)

      Usuń
  4. Super pomysł! Właśnie znudziły mi się wszelkie hummusy, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię tego typu pasty są bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł na pastę bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że dosmaczony czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super jest ta pasta i ma piękny kolorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis na pastę, nie jadłam jeszcze takiej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis, nie jadłam jeszcze takiej pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. super pasta :) takiej jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię wszystkie pasty. Twoja dodatkowo jeszcze ma bardzo zachęcający kolor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dzięki kurkumie, która nadała jej piękną barwę :)

      Usuń
  12. I tu mnie kochana bardzo zaskoczylas Koniecznie musze ukraść ci ten przepis To taki hummus prawie Mysle ze musi być pyszne Dziekuje ze się podzielilas nim z nami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i gorąco polecam. Favę bardzo polubiłam i już na stałe wpisała się do mojego menu :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  13. Bardzo lubię pasty, a takiej z grochu jeszcze nie jadłam, zapisuję przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasty z grochu jeszcze nie robiłyśmy ale na pewno będzie nam smakować :D Do wypróbowania zapisane :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam pasty kanapkowe, na pewno następnym razem wypróbuję Twój przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny pomysł ... coś idealnego na domowe imprezki :)

    OdpowiedzUsuń