Bardzo lubię proste, smakowite i szybkie w przygotowaniu dania obiadowe. Jednym z nich są placki ziemniaczane, które uwielbiam od najmłodszych lat. Klasyczne placki ze śmietaną są pyszne, ale ich smak może stać się jeszcze lepszy - oryginalny i wyrazisty. Kiedy dodamy im odrobiny charakteru w postaci ostrej papryki oraz wyjątkowego smaku suszonych pomidorów, to zupełnie je odmienimy. W tym połączeniu składników, placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub gęstym sosem pomidorowym. Gorąco polecam :)
Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany (zapobiegnie ciemnieniu placków)
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki świeżego koperku
- ostra papryka mielona
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, startą cebulę, posiekany koperek oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej wraz 1 łyżką śmietany, ostrą papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki po usmażeniu odsączmy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Do ich przygotowania polecam Polski Olej rzepakowy, który jest świetny do smażenia - placki nie przypalają się i ładnie rumienią. Od pewnego czasu ten olej oraz mąka Szymanowska są moimi stałymi pomocnikami w kuchni :)
Piękne i smaczne placki! Suszone pomidory nadają im charakteru :) <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńBardzo pysznie wyglądają, koniecznie muszę takie zrobić :)
UsuńDziękuję i gorąco polecam Małgosiu ! :*
UsuńTakich jeszcze nie jadłam. Skusiłabym się na jednego. Tak apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAle mi teraz narobiłaś ochoty na placki ziemniaczane. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz je jadłam. Twoja wersja bardzo mnie kusi. Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana i serdecznie polecam :) :*
UsuńBardzo lubimy warzywne placki na obiad, zwłaszcza ziemniaczane, choć do tej pory robiłam je tylko w wersji tradycyjnej. Ojj, trzeba będzie pokusić się o modyfikacje :D
OdpowiedzUsuńO tak - serdecznie polecam to połączenie :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńTakich jeszcze nie robiłam, a placki uwielbiam. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) :*
UsuńUwielbiam placki ziemniaczane :-)
OdpowiedzUsuńJa również :D Witam w klubie :D
UsuńTakie placuszki to coś dla mnie :)mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńW pikantnej wersji placków nie znałam 😉
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńWyglądają pięknie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTe Twoje placuszki kuszą mnie nie od dziś! Gdybym tylko mogła sobie na takie pozwolić... :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję Kochana :) :*
UsuńU mnie wczoraj na kolację też były placuszki ziemniaczane, tyle, że w wersji klasycznej. Pyszotka! :) Dawno nie jadałam. Takie też bym z chęcią zjadła. Wyglądają super apetycznie. Lubię suszone pomidory. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam placki ziemniaczane praktycznie w każdej wersji, z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam ale mam przeczucie ze by mi sie podobało
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam to połączenie :)
UsuńZ kurkumą, koprem i suszonymi pomidorkami jeszcze nie próbowałam :) Jak zwykle narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńTakie placki to ja bym jadł bez opamiętania :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńO tak, z jakimś gęstym sosem muszą naprawdę super smakować :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMnóstwo aromatu w tych placuszkach! Świetne :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszna propozycja! :-)
OdpowiedzUsuń