Tego ciasta po prostu trzeba spróbować! Perła Carycy to bakaliowo - rumowe kule otulone puszystą masą, ułożone na kruchym cieście z pysznym akcentem dżemu truskawkowego. Każdy kawałek odkrywa tajemniczą perłę, pełną orzechów, rodzynek i migdałów skąpanych w słodkiej i aksamitnej masie pokrytej czekoladą. To prawdziwe niebo dla naszych kubków smakowych! Ciasto jest kaloryczne, ale Caryca Katarzyna sobie nie żałowała... Mały kawałek świetnie poprawiał jej humor :)
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- orzechy włoskie
- rodzynki
- płatki migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PUSZYSTA MASA
- 3 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 180 g drobnego cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 250 g masła
- aromat waniliowy
PONCZ RUMOWY
- 250 ml wody
- 4 łyżki rumu
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- dżem truskawkowy
- tabliczka czekolady
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, a ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Drugą część (białe ciasto) rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wykładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.KROK 2. Na białe ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równo go rozsmarowujemy. Ciasto z dodatkiem kakao rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty (około 28). Na każdy kwadracik układamy posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki, a następnie zagniatamy i formujemy kule.KROK 3. Każdą bakaliową kulę układamy w równych rzędach na białe ciasto posmarowane dżemem truskawkowym i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45 minut.KROK 4. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy puszystą masę. Żółtka ucieramy z drobnym cukrem, a następnie dodajemy je do 0,5 szklanki mleka wraz z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Utarte składniki dodajemy do ciepłego, ale nie wrzącego mleka (1 szklanki) i mieszamy wszystko do momentu zgęstnienia. Gdy masa ostygnie ucieramy ją z kostką masła (ucierając dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy).KROK 5. Następnie przygotowujemy poncz. Zagotowujemy wodę z cukrem, ściągamy z ognia i delikatnie studzimy. Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączamy bakaliowe kule ponczem rumowym.KROK 6. Puszystą masę rozprowadzamy po całym cieście, pamiętając aby otulała każde wolne miejsce pomiędzy bakaliowymi kulami.KROK 7. Na koniec polewamy ciasto czekoladową polewą, przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą wraz z 3 łyżkami mleka. Ciasto schładzamy w lodówce i gotowe!
Perła Carycy jest dość pracochłonna i kaloryczna, ale jaka smaczna!
Raz w roku możemy sobie pozwolić na mały kawałeczek ;)
A już myślałam, że to po prostu moja Caryca. A tu zupełnie inne ciasto, jak dotąd mi nieznane :) Pięknie się prezentuje i wygląda nadzwyczajnie apetycznie. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :D
UsuńPiękne ciasto. Widać po wyglądzie i opisie że bardzo pracochłonne.
UsuńPozdrawiam.
Wygląda cudnie :) Jeszcze takiego ciasta nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńBoszzz jaka rozpusta! Wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) ;*
UsuńŚwietnie wygląda to ciacho. Nigdy nie jadłam, ale wygląda bardzo zachęcająco. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :)
UsuńCiacho wygląda bosko, idealne teraz na sylwestra
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńOjej, ciasto fantastyczne, ale żeby tak po świętach kusić, kiedy nie ma już miejsca na smakołyki :)
OdpowiedzUsuńHehe :D Dziękuję Kochana :)
Usuńile tu pysznych smaków :) super kombinacja
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :*
UsuńKasiu piękne ciacho. Bardzo puszysta masa na zewnątrz. Zabieram kawałeczek i pozdrawiam serdecznie 😆
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu. Ja również serdecznie pozdrawiam :*
UsuńAż chciałoby się spróbować :) Niestety nigdy nie miałam okazji.
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) :*
UsuńSama nazwa już powala, a co dopiero smak... Wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńOhh, jaka pyszna niespodzianka kryje się w kuleczkach, świetne ciasto! :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kochana :*
UsuńRewelacyjne ciasto! Aż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńNo, no, no, ale wykwintne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję i również pozdrawiam *
UsuńO to ciasto to już wyzsza szkola jazdy ale mysle ze warto bo jeśli smakuje jak wygląda to warto na pewno!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Naprawdę warto ;)
UsuńJak trzeba, to trzeba! Z przyjemnością spróbuję tego ciasta ;D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :) :*
UsuńJaka blaszka?
OdpowiedzUsuńPiekłam w blaszce 30 cm x 25 cm :) Pozdrawiam :)
UsuńMniam, bardzo smakowite ciasto :) idealne na uczczenie pewnych okazji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWspaniale wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTrzeba przyznać, że w przekroju ciasto wygląda niezwykle elegancko :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*
Bardzo dziękuję :* Ja również życzę Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :*
Usuńprezentuje się wybornie :) muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńSuper wyszło, na pewno smakuje wspaniale, takiego ciasta to ja jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - smakuje świetnie :) Bardzo dziękuję :*
UsuńJeszcze takiego CUDA, to ja nie jadłam ❤ Wygląda obłłędnie!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńBoskie, nigdy się z nim nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńŚlina do kolan cieknie :) Piękny! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuń