Uwielbiam aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe, które obowiązkowo musi znaleźć się na moim świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam na ciasto pachnące cynamonem, wypełnione bakaliami oraz wykończone polewą przygotowaną z karmelowej czekolady oraz cukrowej posypki. Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, który pięknie pachnie nadchodzącymi Świętami :)
CIASTO
- 500 g startej marchewki
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA
- 1 tabliczka czekolady karmelowej
- 3 łyżki mleka
+ posypka cukrowa
Przygotowanie
KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.KROK 2. Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.KROK 3. Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).KROK 4. Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała.
Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy.
Ta posypka idealnie komponuje się z ciastem! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) :*
UsuńAż szkoda, że u nas na stole w święta tego ciasta nie będzie <3
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCudo! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńGdy byłam w liceum miałam hopla na punkcie takiego właśnie dekorowania ciast :) Każdy mój wypiek miał podobną górę :D A ciasto super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńKażda odsłona ciasta marchewkowego jest cudowna! Twoją na pewno muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńNigdy nie przepadałam za tymi cukrowymi posypkami, ale trzeba przyznać, że ciacho wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńWygląda świetnie i pewnie jest bardzo smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Dziękuję bardzo :*
UsuńSkorzystam z przepisu .Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku.Serdecznie .
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :* <3
Usuńależ to ciasto wygląda! cudnie. a jak musiało smakować! pozdrawiam ciepło! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również ciepło pozdrawiam :)
UsuńPysznie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
Usuń