Uwielbiam buraczki w każdej postaci, bo są zdrowe, smaczne i dodają mnóstwo energii. Te na ciepło, podawane do obiadu przypominają mi smaki dzieciństwa. Dzisiaj zapraszam na moją wersję tego dania, przygotowaną z pieczonych buraczków, jabłka i cebulki. Smacznie polecam :)
- 5 buraków
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju
- szczypta mielonego kminku
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Buraki dokładnie myjemy, odcinamy grube końce, skrapiamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 1 godzinę*. Po tym czasie, delikatnie je studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.* najlepiej sprawdzić widelcem czy buraki są miękkie i odpowiednio upieczone.KROK 2. Pokrojone w kostkę cebule szklimy na dwóch łyżkach oleju, a następnie dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i wszystko przez chwilę smażymy. Do podsmażonej cebulki i jabłka dodajemy starte buraczki, łyżeczkę miodu, dodatkową łyżkę oleju, zakwaszamy octem jabłkowym oraz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Buraczki podajemy jako dodatek do obiadu lub serwujemy jako samodzielną przekąskę :)
Takie właśnie są najlepsze. Mmm, uwielbiam nieziemsko. Pyszności! :) Buraczki na ciepło są doskonałe. Zresztą pod każdą postacią mi smakują. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie! :)
Uwielbiam buraczki na cieplo Pamietam jak moja mama je robila i zawsze dodawala pol lyzeczki smalcu Nienawidzilam tego ale smak był zawsze cudny W moim domu tylko ja lubie buraczki na cieplo reszta domownikow kreci nosem Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMi buraczki również przypominają smaki dzieciństwa. Uwielbiam je w każdej postaci - pieczone, gotowane, na ciepło, na zimno... Taka buraczkowa dziewczyna ;) Pozdrawiam ciepło :*
Usuńuwielbiam takie buraczki <3<3<3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie, zdrowo i kolorowo! <3 Uwielbiam buraczki na ciepło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również :D
UsuńBardzo lubię takie buraczki. :-) Są super smaczne:-)
OdpowiedzUsuńTo prawda ;)
UsuńTeż kocham buraczki! Bardzo mnie kusi Twoja wersja :) Zgrałyśmy się wyśmienicie, bo u mnie też dzisiaj były, tylko że wekowane w słoiki :)
OdpowiedzUsuńDzień buraczkowy :) Bardzo dziękuję Kochana :) <3
UsuńOstatnio połączyłam buraczki, kaszę pęczak i cebulkę podając jako dodatek do obiadu :) Bardzo smaczne danie z tego wyszło :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja. Chętnie wypróbuję :D
UsuńKochana, mogę zamieszkać w Twojej spiżarni? :) Nie dość, że prezentujesz takie smaczne dania, to jeszcze tak pięknie wygląda ich otoczenie...
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję :) Miło mi i zapraszam :D :*
UsuńBardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu, lubię takie warzywka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam takie buraczki:)
OdpowiedzUsuńJak i ja :D
UsuńJa bardzo lubię takie buraczki:)
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńMuszę kiedyś spróbować, bo robiłam tylko z buraczków gotowanych. Pieczone pewnie maja fajny smak :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Pieczone są bardziej wyraziste :D Pozdrawiam :*
UsuńUwielbiam buraczki na ciepło, dodaję jeszcze nieco słodkiej smietanki :)
OdpowiedzUsuńJa kocham wszystkie. Ze śmietanką również :D Pozdrawiam :*
UsuńKochamy buraczki całym sercem <3 Tylko, że my nie możemy takich z doprawianych octem, więc jemy bez żadnych dodatków :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń