2016-12-13

Buraczki na ciepło

Uwielbiam buraczki w każdej postaci, bo są zdrowe, smaczne i dodają mnóstwo energii. Te na ciepło, podawane do obiadu przypominają mi smaki dzieciństwa. Dzisiaj zapraszam na moją wersję tego dania, przygotowaną z pieczonych buraczków, jabłka i cebulki. Smacznie polecam :)
Buraczki na ciepło
 Potrzebne składniki 

- 5 buraków 
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju
- szczypta mielonego kminku
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie 
KROK 1. Buraki dokładnie myjemy, odcinamy grube końce, skrapiamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 1 godzinę*. Po tym czasie, delikatnie je studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

* najlepiej sprawdzić widelcem czy buraki są miękkie i odpowiednio upieczone.

KROK 2. Pokrojone w kostkę cebule szklimy na dwóch łyżkach oleju, a następnie dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i wszystko przez chwilę smażymy. Do podsmażonej cebulki i jabłka dodajemy starte buraczki, łyżeczkę miodu, dodatkową łyżkę oleju, zakwaszamy octem jabłkowym oraz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Buraczki na ciepło
Buraczki podajemy jako dodatek do obiadu lub serwujemy jako samodzielną przekąskę :)
Buraczki na ciepło

27 komentarzy:

  1. Takie właśnie są najlepsze. Mmm, uwielbiam nieziemsko. Pyszności! :) Buraczki na ciepło są doskonałe. Zresztą pod każdą postacią mi smakują. Mniam.
    Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraczki na cieplo Pamietam jak moja mama je robila i zawsze dodawala pol lyzeczki smalcu Nienawidzilam tego ale smak był zawsze cudny W moim domu tylko ja lubie buraczki na cieplo reszta domownikow kreci nosem Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi buraczki również przypominają smaki dzieciństwa. Uwielbiam je w każdej postaci - pieczone, gotowane, na ciepło, na zimno... Taka buraczkowa dziewczyna ;) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  3. uwielbiam takie buraczki <3<3<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, zdrowo i kolorowo! <3 Uwielbiam buraczki na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie buraczki. :-) Są super smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też kocham buraczki! Bardzo mnie kusi Twoja wersja :) Zgrałyśmy się wyśmienicie, bo u mnie też dzisiaj były, tylko że wekowane w słoiki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień buraczkowy :) Bardzo dziękuję Kochana :) <3

      Usuń
  7. Ostatnio połączyłam buraczki, kaszę pęczak i cebulkę podając jako dodatek do obiadu :) Bardzo smaczne danie z tego wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana, mogę zamieszkać w Twojej spiżarni? :) Nie dość, że prezentujesz takie smaczne dania, to jeszcze tak pięknie wygląda ich otoczenie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu, lubię takie warzywka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bardzo lubię takie buraczki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę kiedyś spróbować, bo robiłam tylko z buraczków gotowanych. Pieczone pewnie maja fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam. Pieczone są bardziej wyraziste :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  12. Uwielbiam buraczki na ciepło, dodaję jeszcze nieco słodkiej smietanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kocham wszystkie. Ze śmietanką również :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  13. Kochamy buraczki całym sercem <3 Tylko, że my nie możemy takich z doprawianych octem, więc jemy bez żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń