Dzisiaj zapraszam na smakowitą i pożywną pastę pieczarkowo - jajeczną, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, ale także jako farsz do jajek i warzyw oraz dodatek do wędlin. Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
- 250 g pieczarek
- 1 cebula biała
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- plaster masła
- szczypta mielonego kuminu
- pieprz czarny
- sól do smaku
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy oczyszczone oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażymy je do momentu odparowania wody. Zawartość patelni studzimy, a następnie przekładamy do blendera wraz z ugotowanymi jajkami, majonezem i ząbkiem czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą i gładką masę, a na koniec doprawiamy kuminem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową pastę schładzamy w lodówce.
Do przygotowania pasty użyłam majonezu kremowego Folwark, który idealnie podkreślił smak całości.
Nigdy nie próbowałam łączyć jaka z pieczarami. Jak robię pastę to przede wszystkim z jajek i nawet nie tak bardzo rozdrobionych jak u Ciebie. Warto wykorzystać Twój pomysł, bo pieczarki również mają dość duża wartość odżywczą.
OdpowiedzUsuńTo prawda - pieczarki są niedocenione ;) Zrobiłam mały eksperyment, ale pasta bardzo przypadła nam do gustu i z pewnością na stałe zapisze się w naszym kulinarnym menu. Serdecznie polecam :)
UsuńMniam, to ja poproszę kanapeczkę z takim smarowidłem :D
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D
UsuńKiedy po raz pierwszy połączyłam ze sobą jajka i pieczarki w sałatce byłam zaskoczona jak zgrany duet tworzą. Chętnie wypróbuję także Twój pomysł na pastę pieczarkowo-jajeczną :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - duet jest bardzo zgrany :) Pastę serdecznie polecam :)
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, ale takiej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZatem gorąco polecam to połączenie :D
UsuńNie przepadam za majonezem, ale pasta prezentuje się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo pysznie wygląda,.Często robię pasty, tą muszę kiedyś zrobić 😆
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Dziękuję Małgosiu :*
Usuńkoniecznie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam :) :*
UsuńSuper smaczna pasta! Fajne połączenie składników. Palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńPodoba mi się ta pasta ze względu na cebulkę podsmażoną z pieczarkami. Lubię ten smak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam to połączenie :)
UsuńUwielbiam pieczarki.Napewno bardzo dobre.Chętnie spróbuje.Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :) Ja również pozdrawiam :*
UsuńUwielbiam pasty jajeczne ze wszelkimi dodatkami. Ta wydaje się być idealna. Pieczarkowy dodatek z pewnością sprawia, że jej walory smakowe są nieocenione. Chcę spróbować. Muszę zrobić niebawem. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam to połączenie :) Prosto, ale naprawdę smacznie :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńCiekawa jestem jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, bo smak jest naprawdę świetny :D
UsuńWyglada jak hummus! Mysle ze smak powala! Bardzo ciekaway przepis!
OdpowiedzUsuńTo prawda wygląda i nawet trochę smakuje przez dodatek kuminu. My byliśmy zachwyceni :)
UsuńCóż za konsystencja idealna :). Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńUwielbiamy wszelkie takie pasty, które możemy potem jeść wraz z parowanymi warzywami :D
OdpowiedzUsuńJajeczka z pieczarkami muszą tworzyć pyszny duet :)
To prawda - potwierdzam, duet jest bardzo zgrany :) Pozdrawiam serdecznie Dziewczyny :*
UsuńAle ciekawy pomysł! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
Usuńbardzo fajna pasta kanapkowa! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCiekawa lubię różnego rodzaju pasty:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńfajny pomysl na ten czas. :) lubię takie smarowidła, o dziwo dzieciaki też są na tak...zwłaszcza gdy nie widzą, co jest w środku ;)
OdpowiedzUsuńO tak :) Pasty są idealne dla dzieci. Zawsze można im coś dobrego przemycić ;)
UsuńUwielbiam pastę jajeczną , Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :*
UsuńPieczarkowo-jajecznej pasty jeszcze nie jadłam, ale brzmi pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńSamą pastę jajeczną jadłam, ale pierczarkowo-jajecznej nigdy! Super myśl! ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńBardzo apetyczne smarowidło :) I z moim ulubionym, Folwarkowym majonezem :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Moim też :D
Usuń