Uwielbiam tradycyjną polską kuchnię, która przypomina mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Ostatnio chodziły za mną łazanki i musiałam je w końcu popełnić :D Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną - wyrazistą i zapiekaną wersję łazanek z dodatkiem domowej kapusty kiszonej, warzyw oraz drobiowej kiełbasy. Smacznie polecam :D
- 500 g makaronu łazanki
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula biała
- pętko kiełbasy drobiowej (użyłam tej z piersi kurczaka)
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- olej do smażenia
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kurkuma
- ostra papryka mielona
- pieprz czarny i ziołowy
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Makaron łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy. Zawartość od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec sklejaniu się makaronowych kwadracików.KROK 2. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki*, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy i dusimy około 40 minut**.* Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna możemy ją wcześniej wypłukać. Ja użyłam 2 tygodniowej, jeszcze delikatnie kwaskowatej kapusty.** Podczas duszenia kapusty nie należy dopuścić do całkowitego odparowania wody. Jeśli bulionu będzie za mało - uzupełnijmy go.KROK 3. Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki i chwilę wszystko przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się kapusty na 10 minut przez końcem jej duszenia. Na tej samej patelni podsmażamy także pokrojoną w kostkę kiełbasę.KROK 4. Odcedzone łazanki mieszamy z zawartością garnka oraz podsmażoną kiełbasą, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz ostrą papryką. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 - 35 minut.
Zapiekanie sprawi, że smaki i aromaty wszystkich składników daniadoskonale przejdą między sobą.
Ja też lubię kuchnię polską, a Twoje danie wygląda super smacznie. Taki obiad poproszę! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńZapowiada się ciekawie :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJak ja dawno nie jadłam podobnego dania. Faktycznie takie tradycyjna, polska kuchnia i mnie kojarzy się z dzieciństwem. Narobiłaś mi ogromnej ochoty na takie łazanki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i serdecznie polecam :)
UsuńBardzo ciekawie wygląda!: )
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Serdecznie dziękuję :)
UsuńMi się to danie źle kojarzy moja teściowa je uwielbia, a ja jej już nie:D
OdpowiedzUsuńhehe :)
UsuńPolska kuchnia <3
OdpowiedzUsuńPyszne łazanki :)
Dziękuję :)
UsuńPyszna wersja łazanek :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńWieki nie jadłam łazanków! I chętnie przypomniałabym sobie ich smak :)
OdpowiedzUsuńO tak! Koniecznie - smaki dzieciństwa są najlepsze! :)
UsuńBardzo lubię łazanki i bardzo dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam ich przygotowanie :) :*
UsuńFajny pomysł Kasiu :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Joasiu :)
UsuńBardzo lubię łazanki, w rodzinnym domu robiła je moja mama, a teraz od czasu do czasu przygotowuje je mój mąż, pychota! :D
OdpowiedzUsuńO tak - pychota :) Proste, a jakie smaczne danie, które może przenieść nas w smaki dzieciństwa :D
UsuńW te wakacje miałam okazję jeść pierwszy raz łazanki na stołówce w placówce w której miałam praktyki... no a dobre to one nie były xD Twoja wersja na pewno jest 100000 razy lepsza :D
OdpowiedzUsuńBo do łazanek też należy podejść z sercem :) Pozdrawiam :) <3
UsuńBardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) :*
UsuńPrzyznam szczerze, że łazanek nigdy jeszcze nie jadłam. W moim domu rodzinnym jakoś nigdy się ich nie robiło, a sama też do tej pory nie próbowałam ich przygotować. Kusisz mnie, żeby jednak spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbować łazanek. Danie jest proste, ale bardzo pożywne i smaczne. Można je pokochać i na stałe wpisać w domowe menu :D Pozdrawiam serdecznie :*
Usuń