Chodziła za mną zupa ogórkowa i w końcu znalazła się na naszym stole :D Bardzo ją lubię, ponieważ przypomina mi smaki domowej kuchni. Zupa jest prosta w przygotowaniu, ale za to pożywna, aromatyczna i bardzo smakowita. Świetnie nas rozgrzała, kiedy zmokliśmy w październikowym deszczu. Czasami prostota zaskakuje. Mój mąż, który nie przepada za zupami stwierdził, że była to najlepsza ogórkowa jaką jadł. Teraz chyba będzie gościć u nas częściej :)
- 1,5 litra bulionu
- około 300 g ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1/2 pora
- 2 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 5 łyżek śmietany
- plaster masła
- 150 g kiełbasy szynkowej
PRZYPRAWY
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- pieprz czarny
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy do miękkości. Zimniaki kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie.KROK 2. Por kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle. Następnie dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową i chwilę przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotujących się warzyw wraz ze startymi na tarce o grubych oczkach ogórkami kiszonymi i posiekanym koperkiem.KROK 3. Całość gotujemy do momentu, aż ogórki delikatnie zmiękną, doprawiamy ostrą papryką, pieprzem, solą oraz cukrem brązowym i zabielamy śmietaną.* Jeśli zupa jest zbyt mało kwaskowa możemy podczas gotowania dodać do niej także wodę z ogórków.Zupa ogórkowa jest bardzo pożywna, świetnie rozgrzewa, a także poprawia trawienie.
Zupa ogórkowa należy do moich ulubionych i robię ją często. Jest smaczna i pożywna. Twój przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! Ja też ją uwielbiam :D
UsuńFajnie, że dodałaś kiełbaskę. Ona podkręca smak :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D Mały dodatek, a smak o wiele lepszy :D
UsuńOgórkową uwielbiam od dziecka, a Twoja wygląda tak apetycznie, że zjadłabym ją nawet teraz w nocy :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńAleż mi smaku narobiłaś na taką zupę. Nie pamiętam już kiedy jadłam:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :D
UsuńDawno już nie jadłam zupy ogórkowej a bardzo ją lubię
OdpowiedzUsuńW takim razie serdecznie zachęcam do jej szybkiego przygotowania :D
UsuńUwielbiam ogórkową, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńMoja ulubiona! <3
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńChętnie bym zjadła chociaż jeden talerz! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com
Smacznie polecam :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńKiedy ja jadłam ogórkową... Czas to zmienić! Takie proste przepisy są najlepsze i w końcu to smaki naszego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńO tak! Czas to zmienić :D Smaki dzieciństwa są najlepsze :D
UsuńFajny przepis, lubię ogórkową, więc dla mnie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńI jaki pyszny ma kolor :D Zawsze lubiłyśmy ogórkową zaraz po pomidorowej :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie na pierwszym jest jednak ogórkowa :D
Usuńcałe wieki nie jadłam ogórkowej - pycha! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńNiestety ogórkowa to nie moje klimaty. Jedna z zup do której wyjątkowo nie mam przekonania. Choć przyznaję, że Twoja prezentuje się apetycznie i pięknie kolorowo :)
OdpowiedzUsuń