Dzisiaj zapraszam na delikatne polędwiczki w sosie grzybowym, które z pewnością rozpieszczą podniebienia wszystkich mięsożerców oraz miłośników leśnych smakołyków. Duet idealny, który przeplata delikatność, niezwykły aromat oraz smak. Polędwiczki możemy podać z dowolnymi dodatkami: puree ziemniaczanym, pieczywem, ulubioną kaszą lub warzywami. Smacznie polecam :)
- polędwica wieprzowa
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula biała
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta mielonego kminku
- szczypta granulowanego czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania pozostawiamy.KROK 2. Oczyszczoną polędwicę kroimy w pasy, rozbijamy je delikatnie dłonią i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa, rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę.KROK 3. Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je 1 szklanką gorącego bulionu oraz szklanką wody z gotowania grzybów, dodajemy przyrumienioną cebulkę, tymianek, kminek, czosnek granulowany oraz pokrojone grzybki i dusimy do miękkości (około 20 - 25 minut).KROK 4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do gotujących się polędwiczek. Całość ponownie zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i gotowe! :)
Jako dodatek polecam kaszę jaglaną i buraczki :D
Apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie: https://www.facebook.com/ciastovelove/
Serdecznie dziękuję :)
UsuńWpadam do Ciebie na te pyszności:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :D :*
UsuńZ chęcią bym zjadła, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo smacznie wyglądają Twoje polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
UsuńWow! Czuję się zaproszona na obiad :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :D :*
UsuńBardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :* :)
UsuńPyszne danie. Uwielbiam takie sosy. Bez zbędnych dodatków. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńLooks so good, I bet is very delicious too. Next week I'm at home on vacation and I have to make a list of things I'd like to cook, this will be one of them. Greetings and I wish a nice evening!
OdpowiedzUsuńThank you very much <3 I recommend this recipe :D Bon Appetit! Kisses :*
UsuńBaardzo apetycznie się prezentują, zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :D
UsuńO mniam, i ten sosik idealny do pyzy <3
OdpowiedzUsuńO tak! Z pyzami będzie komponował się idealnie :D
UsuńWygladają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńObiad idealny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Mistrzu ;) :* <3 <3 <3 <3
UsuńAle pysznie, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńBardzo pysznie:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńJak ja lubię dania z grzybami! Ta potrawa na pewno zdobyłaby moje serce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana i serdecznie polecam przepis :D
Usuńpyszna klasyka, którą uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa również :) :*
UsuńZaśliniłam się z wrażenia :D Poproszę taki talerz pełen zawartości (albo i dwa!) :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
Usuńjaka smietana ????????????????
OdpowiedzUsuńUżyłam śmietany 18 % :)
Usuń