Dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję obiadowego kotleta, który dostarczy nam sporej dawki błonnika. Pierś z kurczaka otula panierka z ekologicznej mąki oraz prażonych otrębów orkiszowych. Taki kotlet w połączeniu z warzywami to prosty sposób na zdrowie i pożywne danie, które doda nam dobrej energii.
- pierś z kurczaka
- jajko
- mąka orkiszowa
- prażone otręby orkiszowe
- słodki sos sojowy
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć ewentualnego rozerwania mięsa). Rozbite filety oprószamy z obu stron solą, czosnkiem granulowanym i świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące orkiszowej, następnie w jajku wymieszanym z sosem sojowym, a na końcu w prażonych otrębach orkiszowych. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Świetny pomysł na wykorzystanie otrębów. Znany schabowy w zdrowej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńJuż słyszę jak panierka chrupie! *.*
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo fajny pomysł na zdrowszego schabowego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZ taką panierką to schabowego mogłybyśmy chętnie zjeść :D
OdpowiedzUsuńO tak, coś dla Was - zdrowo i pożywnie :D
UsuńCzytałam ostatnio bardzo dużo o orkiszu i muszę powiedzieć, że nie wiedziałam, że ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Panierka wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńTo prawda - orkisz jest bardzo zdrowy, choć przez lata był niedoceniany. Dziękuję bardzo :*
Usuńpodoba mi się ta panierka :)
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńBardzo fajna i z pewnością pyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
UsuńJestem bardzo ciekawa jak smakuje taki uzdrowiony kotlet :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam wypróbowanie :D
UsuńPanierka wygląda bardzo chrupiąco. Jestem ciekawa smaku tej panierki. Podoba mi się dodanie sosu sojowego do jajka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana. Polecam przepis i wybór prażonych otrębów - wtedy smak jest o wiele lepszy :D
UsuńMy czasem robimy w takiej panierce schab jest bardzo dobry
OdpowiedzUsuńZe schabem jeszcze nie próbowałam, a już dawno nie jadłam...
UsuńWspaniała propozycja Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :*
UsuńPanierka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńOoo ciekawy pomysł na panierkę, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńpyszny kurczak w pysznej panierce : )
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMnie mój profesor na studiach uczył ryby w panierce z płatków owsianych. teraz odzywiam sie zdrowo z www.kcalmar.com Juz nie ma czasu na eksperymenty, wole pewniaka:p Polecam, jako inspirację!
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację :D
UsuńBardzo smaczna propozycja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUwielbiam taką chrupiącą panierkę na kotletach!
OdpowiedzUsuń