Smaczna niespodzianka od dwóch polskich firm Folwark i FreshLine, zainspirowała mnie do stworzenia rybno - sałatkowego duetu obiadowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Obiad był pyszny, aromatyczny, a także zdrowy i pożywny. Takie rozwiązania lubię najbardziej :D Smażony sum z aromatycznymi przyprawami doskonale komponował się z lekkim dressingiem jogurtowo - koperkowym oraz mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i marynowanymi pieczarkami, otulonymi koperkowym sosem vinegret.
RYBA
- filet z suma
- czosnek granulowany
- pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
- sól
- masło klarowane
SAŁATKA
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- marynowane pieczarki
KOPERKOWY VINEGRET
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli
- pieprz czarny
DODATKI
- dressing jogurtowo - koperkowy FreshLine
Przygotowanie
KROK 1. Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, dzielimy na mniejsze porcje i smarujemy je oliwą z oliwek. Każdy kawałek oprószamy solą, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem ziołowym i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.KROK 2. Oliwę z oliwek łączymy z octem jabłkowym i syropem z agawy, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do dużej miski dodajemy mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz marynowane pieczarki i łączymy wszystko z koperkowym sosem vinegret.KROK 3. Filety z suma smażymy na maśle klarowanym przez około 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed końcem smażenia przykrywamy patelnię na około 1 minutę, aby poddusić kawałki ryby i nadać jej soczystości.
Filet z suma podajemy wraz z dressingiem jogurtowo - koperkowym oraz lekką sałatką.
Serdecznie polecam sosy sałatkowe od FreshLine. Nasze podniebienia szczególniezachwycił dressing jogurtowo - koperkowy, który okazał się idealnym dodatkiem do ryb.
Polecam także smaczny, świeży i zdrowy mix sałat od FreshLine,który dostępny jest w wygodnym plastikowym opakowaniu.Więcej informacji o produktach FreshLine oraz Folwark można znaleźć na stronach:
Ach! Cóż za wspaniały obiad! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) :*
UsuńPyszności, strasznie apetyczne zdjęcia :P
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńNie przepadam za sumem, niestety.
OdpowiedzUsuńJa do tej pory też nie przepadałam, ale ten mnie zachwycił :) Podduszony jest smaczny, soczysty i bardzo delikatny :)
UsuńBardzo fajny przepis. Wszystko tak ładnie się tu prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSuper duet obiadowy! Świetny pomysł kochana .
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 :* :*
UsuńPyszniutki obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa rzadko kiedy jadam rybki, ale po takich zdjęciach i opisie warto się przekonać
OdpowiedzUsuńOj, warto! Smacznie polecam :D
UsuńJaka pysznie kolorowa ta sałatka :D Samo lato na talerzu <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny :*
UsuńMusze przyzadzic rybę w ten sposób, smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i smacznie polecam :)
UsuńZ wielką przyjemnością zjadłabym taki obiadek :) Ale niestety wciąż popełniam ten sam błąd- wchodzę na Twojego bloga o poranku po zjedzeniu kanapki i na widok Twoich obiadków zaczynam się robić niewiarygodnie głodna!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana - bardzo mi miło :* :)
UsuńAleż apetycznie i lekko wygląda <3 Musi być pyszny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3 <3
UsuńPięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPamiętam, że sum bardzo mi smakował. Z chęcią powróciłabym do smaku tej ryby! Z taką sałatką na pewno smakował obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i serdecznie polecam :D :*
UsuńSum to bardzo smaczna ryba, a z tą cudowną sałatką z pewnością jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Serdecznie polecam to zestawienie :)
UsuńBardzo mnie tym sumem zaintrygowałaś :) Przyznam, że do tej pory jeszcze nie jadłam - muszę wybrać się do sklepu rybnego powędkować ;)
OdpowiedzUsuńKonieczne! :)
Usuń