Jest i ona - dla mnie babka idealna! Dlaczego? Bo jest delikatna, puszysta, a do tego wilgotna :) Babka śmietankowa z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich miłośników domowych wypieków. Idealnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy lub kubeczkiem kakao. Jest bardzo smaczna i lekka, dzięki czemu wprost rozpływa się w ustach. Do jej wypieku nie dodajemy tłuszczu, wystarczy śmietana :D Pieczenie jest łatwe i przyjemne, a zapach jaki wypełnia dom tylko kusi nasze kubki smakowe :)
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki soli*
- cukier puder (do posypania)
* Spora ilość soli jest specyfiką tej babki.
Po upieczeniu wszystkie smaki się zrównoważą, a ciasto nie będzie słone :)
Przygotowanie
KROK 1. Śmietanę ubijamy mikserem do lekkiego napowietrzenia. Następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier waniliowy, drobny cukier i ponownie miksujemy.KROK 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ubitych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.KROK 3. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około około 45 - 50 minut (pieczenie góra - dół)*. Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem.
* Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona.
lubię takie klasyczne ciasta,
OdpowiedzUsuńpyszny przepis :)
Serdecznie dziękuję :)
Usuńoj takie śniadanie mogłabym jeść codziennie heheh :)
OdpowiedzUsuńHehe - śniadanie... :D
UsuńŚmietana kremówka?Babeczka super.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Uzyłam zwykłej kwaśnej śmietany :D
UsuńSmacznie wygląda, będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :D
Usuńklasyczne i po prostu ładne ciasto :) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWygląda naprawdę perfekcyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTak, to jest babka idealna :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńKasieńko wspaniała babeczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńCudownie wygląda:) Poproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj kusisz babeczka wygląda cudownie smakowicie
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńJa już dawno pokochałam ciasta, do których dodaje się inne nośniki tłuszczu. Są delikatne i bardziej fit. Pyszna baba :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - są o wiele delikatniejsze :D Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńIdealna baka dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJaka ma być śmietana ?
OdpowiedzUsuńDo babki dodałam zwykłą, kwaśną śmietanę :)
UsuńDuże tego... Ile procent tłuszczu?
Usuń18% :)
UsuńSame pyszności! Uwielbiam babki, więc porywam kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D Dziękuję :*
Usuńdo kawki idealna :)
OdpowiedzUsuńO tak! Sprawdziła się idealnie :D
UsuńElegancka klasyka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTakiej baby jeszcze nie piekłam, ale wygląda rewelacyjnie :))
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńTakie puszyste babeczki uwielbiamy moczyć w jogurcie naturalnym <3
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :D Koniecznie spróbuję :D
UsuńSuper babeczka, właśnie piję herbatkę, więc porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D Serdecznie pozdrawiam :*
UsuńTeraz do kawy bym zjadła takie pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńSuper, lubię takie ciasto na śniadanie z kubkiem kawy, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubie takie wypieki zwłaszcza jeśli są trochę kwaskowate oraz miękkie. W sam raz do kawy.
OdpowiedzUsuńJa też kocham takie dodatki do kawy :D
UsuńDawno nie jadłem takiego ciacha, czas nadrobić :D
OdpowiedzUsuńO tak :) Pozdrawiam serdecznie :D
UsuńIdealna. Mniej już przekonałaś gdy napisałaś, że jest wilgotna - dla mnie to taki punkt obowiązkowy jeśli chodzi o babkę ;) Wygląd tradycyjnie już obłędny :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :* <3
UsuńPrezentuje się bajecznie puszyście :) Lubię takie ciacha, gdzie standardowy tłuszcz jak margaryna czy olej zastępuje się mniej typowym zamiennikiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńJak duża foremka?
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam w klasycznej keksówce :)
UsuńAleż bym zjadła, wygląda mega smacznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńPyszny klasyk 😉
OdpowiedzUsuń:*
Usuńw sam raz do kawki lub herbatki :)
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńPyszna, klasyczna babka. :-) W sam raz do kawki. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWOW! To musiało być pyszne.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) :*
UsuńUwielbiam takie proste ciacha☺
OdpowiedzUsuń:)
Usuńcudna ta babka, w sam raz na Wielkanoc, już niedługo :)
OdpowiedzUsuńJa robię na pewno :)
UsuńJaka śmietana do tej babeczki? 18% , 30%?
OdpowiedzUsuńZwykła 18 :)
UsuńPyszna babka :-) Widziałam w gazetce ;-) Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) :*
UsuńBardzo smaczna baba! Dałam trochę mniej cukru (1 szklankę) i piekłam krócej, ale to ze względu na mój nieobliczalny piekarnik, któremu wystarczyło 35minut na wykonanie wypieku ;) Polecam.
OdpowiedzUsuńR.
Bardzo się cieszę :) Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPachnie Wielkanocą :)
OdpowiedzUsuńTak :) :) :)
UsuńPrzygotowałam w weekend i wyszła bardzo smaczna! :) Super przepis!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJakoś dużo soli
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale tak ma być. To jest specyfika tej babki. Wszystkie smaki po upieczeniu się zrównoważą.
UsuńPiekłam tą babkę na Święta Bożego Narodzenia. Wychodzi pyszna.
OdpowiedzUsuń