2016-10-17

Babka "Śmietankowa Lady"

Jest i ona - dla mnie babka idealna! Dlaczego? Bo jest delikatna, puszysta, a do tego wilgotna :) Babka śmietankowa z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich miłośników domowych wypieków. Idealnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy lub kubeczkiem kakao. Jest bardzo smaczna i lekka, dzięki czemu wprost rozpływa się w ustach. Do jej wypieku nie dodajemy tłuszczu, wystarczy śmietana :D Pieczenie jest łatwe i przyjemne, a zapach jaki wypełnia dom tylko kusi nasze kubki smakowe :)
babka na śmietanie
Potrzebne składniki

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru 
- 3 jajka 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 1,5 łyżeczki soli*
- cukier puder (do posypania) 
*  Spora ilość soli jest specyfiką tej babki.
Po upieczeniu wszystkie smaki się zrównoważą, a ciasto nie będzie słone :)
Przygotowanie
KROK 1. Śmietanę ubijamy mikserem do lekkiego napowietrzenia. Następnie dodajemy do niej kolejno jajka, cukier waniliowy, drobny cukier i ponownie miksujemy. 
KROK 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodajemy do ubitych składników i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
KROK 3. Powstałe ciasto przekładamy do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około około 45 - 50 minut (pieczenie góra - dół)*Po ostygnięciu babkę posypujemy cukrem pudrem. 

* Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona.

babka śmietankowa lady
 Cukier puder możemy zastąpić innymi dodatkami np. lukrem lub czekoladą.
pyszna babka na śmietanie

81 komentarzy:

  1. lubię takie klasyczne ciasta,
    pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj takie śniadanie mogłabym jeść codziennie heheh :)

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyczne i po prostu ładne ciasto :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda:) Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj kusisz babeczka wygląda cudownie smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już dawno pokochałam ciasta, do których dodaje się inne nośniki tłuszczu. Są delikatne i bardziej fit. Pyszna baba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - są o wiele delikatniejsze :D Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Jaka ma być śmietana ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Same pyszności! Uwielbiam babki, więc porywam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej baby jeszcze nie piekłam, ale wygląda rewelacyjnie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie puszyste babeczki uwielbiamy moczyć w jogurcie naturalnym <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Super babeczka, właśnie piję herbatkę, więc porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Teraz do kawy bym zjadła takie pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, lubię takie ciasto na śniadanie z kubkiem kawy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubie takie wypieki zwłaszcza jeśli są trochę kwaskowate oraz miękkie. W sam raz do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno nie jadłem takiego ciacha, czas nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealna. Mniej już przekonałaś gdy napisałaś, że jest wilgotna - dla mnie to taki punkt obowiązkowy jeśli chodzi o babkę ;) Wygląd tradycyjnie już obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się bajecznie puszyście :) Lubię takie ciacha, gdzie standardowy tłuszcz jak margaryna czy olej zastępuje się mniej typowym zamiennikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak duża foremka?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ bym zjadła, wygląda mega smacznie

    OdpowiedzUsuń
  20. w sam raz do kawki lub herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna, klasyczna babka. :-) W sam raz do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. cudna ta babka, w sam raz na Wielkanoc, już niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaka śmietana do tej babeczki? 18% , 30%?

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszna babka :-) Widziałam w gazetce ;-) Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo smaczna baba! Dałam trochę mniej cukru (1 szklankę) i piekłam krócej, ale to ze względu na mój nieobliczalny piekarnik, któremu wystarczyło 35minut na wykonanie wypieku ;) Polecam.
    R.

    OdpowiedzUsuń
  26. Przygotowałam w weekend i wyszła bardzo smaczna! :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakoś dużo soli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ale tak ma być. To jest specyfika tej babki. Wszystkie smaki po upieczeniu się zrównoważą.

      Usuń
  28. Piekłam tą babkę na Święta Bożego Narodzenia. Wychodzi pyszna.

    OdpowiedzUsuń