Uwielbiam te pulpeciki! Przypominają mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Zawsze przygotowywała je moja Mama, która przepis na nie wyniosła z domu rodzinnego. Właśnie takie pulpeciki przygotowywała także moja Babcia. Z opowieści wiem, że były one jednym z ulubionych dań całej rodziny, ponieważ zrobione były z najlepszych składników: mięsa swoich kur, koperku z przydomowego ogródka, pieczarek zbieranych na szczytniańskich łąkach, na których pasło się bydło i oczywiście najsmaczniejszej śmietany. Dla mnie jest to smaczny, regionalny przysmak, który do Wrocławia przywiozłam z kotliny kłodzkiej i zawsze chętnie go przygotowuję :D
Potrzebne składniki
PULPECIKI
- 800 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 łyżka koperku
- 1 cebula biała
- sól i pieprz do smaku
- mąka (do obtoczenia)
- olej do smażenia
SOS
- 1 litr bulionu drobiowego
- około 250 g pieczarek
- 1 mały pęczek koperku
- 5 sporych łyżek śmietany
- plaster masła
- 1 spora łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do nich jajko, zrumienioną na maśle cebulkę, bułkę tartą, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Następnie pulpeciki obsmażamy przez chwilę na oleju na delikatnie złoty kolor.KROK 2. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle do momentu odparowania wody i wydobycia ich aromatu.KROK 3. Zarumienione lekko pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu drobiowego wraz podsmażonymi pieczarkami i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 minut.KROK 4. Pulpeciki na chwilę przekładamy na talerzyk, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąkami oraz posiekany koperek, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko jeszcze około 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.
Tego połączenia powinien spróbować każdy, ponieważ danie pachnietradycją polskiej kuchni, a do tego jest smaczne i pożywne.
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniaczkami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.
Ależ obłędnie wyglądają <3 Wieki już ich nie jedliśmy. Boskie smaki <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńAleż wyglądają apetycznie :) Pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuję i również pozdrawiam :D
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMmmmm, pycha! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńJejku idealnie! W takim sosie są najlepsze. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :*
UsuńŚwietne pulpeciki, bardzo je lubię chociaż pamiętam, że jak byłam dzieckiem to ich nie chciałam jeść - taki uraz przedszkolnych klopsów :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Ja tak miałam z pomidorową i szpinakiem :D
UsuńPyszne danie. Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D Moje również ;)
UsuńNo to już wiem co zrobić na obiad :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMoje smaki, mniamm.
OdpowiedzUsuńMoje także :D
UsuńUwielbiam takie pulpeciki!!! Pyszności, jak u mamy!
OdpowiedzUsuńTo prawda. Mamine pyszności <3 Pozdrawiam ciepło :*
Usuńsuper :) ale trzeba mieć maszynkę do mięsa ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z kurczakiem można sobie poradzić i drobno go posiekać ;)
UsuńJa rozbijam tłuczkiem na miazgę, w folii. A śmietana ilu procentowa do sosu? Mam mieć gości, musi być idealnie. A tu wyglądają wspaniale.
UsuńŚmietana 18 % do zup i sosów :)
UsuńNasza mamcia też robiła nam zawsze takie delikatne pulpeciki drobiowe albo w sosie koperkowym albo pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńW samym koperkowym ja także uwielbiam :D
UsuńJa także jestem wielką fanką pulpecików! Te przypominają mi dzieciństwo ^^
OdpowiedzUsuńTo prawda. Najmilsze smaki dzieciństwa :D
UsuńBardzo lubię pulpeciki, ta wersja bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńAle mi narobiłaś apetytu, aż mi burczy w brzuchu choć jestem już po śniadaniu ;) Z ogromną chęcią bym je zjadła, a sos koperkowo- pieczarkowy brzmi wspaniale :) Robię je w tym tygodniu!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana i smacznie polecam :D
UsuńPyszne, aromatyczne, aż ślinak cieknie na ich widok:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńJak ja dawno takich pulpecików nie jadłam. A przecież latem koperek jest dostępny. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje Kochana :)
UsuńUwielbiam takie delikatne pulpeciki:)
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńSuper a jak jeszcze sosik do tego
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper te pulpeciki! Zjadłabym całe 5 z talerza :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Z podanych składników wychodzi solidna gromadka pulpecików, więc do syta może najeść się cała Rodzina :) Pozdrawiam ciepło :*
Usuń