2016-09-09

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sos, który otrzymałam od Mariusza. Sos jest bardzo smaczny, przeplata wyraziste smaki warzyw oraz ziół, a całość podkreśla delikatnie ostra nuta. Koniecznie musicie go spróbować! 
Pikantny sos paprykowo - pomidorowy
Potrzebne składniki

- 2,5 kg czerwonej papryki
- 1,5 kg pomidorów
- papryczka chili
- około 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i cukier do smaku
- ocet (do zakwaszenia)
- olej (do smażenia)

Przygotowanie
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiej patelni z dodatkiem oleju. Papryki smażyć na bardzo małym ogniu wraz z pokrojonymi pomidorami przez około 1,5 - 2 godziny - od czasu do czasu mieszając. Do smażenia dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. W połowie dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chili i zioła prowansalskie. Na koniec, gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Całość zakwasić octem, zmiksować na jednolitą oraz gładką masę i przełożyć do słoiczków lub buteleczek.
Pikantny sos paprykowo - pomidorowy
Sos stanowi doskonały dodatek do kanapek, wędlin, mięs oraz ryb, ale może być także świetnym dodatkiem do wytrawnych naleśników lub sałatek.
Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

35 komentarzy:

  1. Super przepis.
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musiał zapach się unosić w trakcie smażenia :) To coś dla moich domownikow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam ten przepis. Sos jest naprawdę pyszny :D

      Usuń
  3. Ta delikatnie ostra nuta bardzo mnie zachęca! Bardzo lubię domowe sosy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny dodatek do obiadu. Bardzo lubię takie sosy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także. My jemy go ze wszystkim - najlepiej sprawdza się jako dodatek do wędlin, kiełbasek i kanapek :D

      Usuń
  5. Kasiu wspaniały sosik, ja w tym roku robiłam słodko- kwaśny. Super na zimę do mięs, wędlin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Takie sosy są idealne na zimę. Zapach i smak lata zamknięty w słoiczkach :D

      Usuń
  6. chętnie przetestuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Róbcie sos, gotujcie! On jest niesamowity. Potrafi bardzo wiele.
    Wystarczy zrobić go na słodko-kwaśno, dodać więcej chili i garść lubczyku, a dostaniecie Chiny na talerzu. Jeśli dodać świeżego rozmarynu - to południe Francji i morze Liguryjskie. Gdy dodać tymianku - Grecja, a oregano - to oczywiście do pizzy jak znalazł.
    To dla mnie zaszczyt, że sos doczekał się tak pięknej publikacji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za smakowity prezent i przekazanie przepisu. Zakochaliśmy się w tym sobie :) Buziaki :*

      Usuń
  8. Zgadzamy się, papryka w pomidorach świetnie się sprawdza :D Sos na pewno jest genialny, bo my podobnie robimy zupę krem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ja jestem fanką takich domowych sosów! bardzo mi się podoba ten przepis i zapisuję go do zrobienia:) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  10. To są moje smaki i całkiem podobny sos przygotowuję od lat, z różnymi dodatkami. Jak mam go w spiżarni, to czuję się... bezpieczna ;) że zawsze coś przy jego pomocy wyczaruję, nawet jak lodówka świeci pustkami. Bardzo dobrze, że dzielisz się tym przepisem ze światem! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam, jeden z moich ulubionych sosów ☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to musi smakować! I jaki zapach! Ach, żałuję, że nie mam piwnicy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam taki sos, robię jeszcze z cukinią... na zimę idealny do placków ziemniaczanych np. albo makaronu :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie sosy.Chetnie skorzystam z przepisu .Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń