Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sos, który otrzymałam od Mariusza. Sos jest bardzo smaczny, przeplata wyraziste smaki warzyw oraz ziół, a całość podkreśla delikatnie ostra nuta. Koniecznie musicie go spróbować!
- 2,5 kg czerwonej papryki
- 1,5 kg pomidorów
- papryczka chili
- około 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i cukier do smaku
- ocet (do zakwaszenia)
- olej (do smażenia)
Przygotowanie
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiej patelni z dodatkiem oleju. Papryki smażyć na bardzo małym ogniu wraz z pokrojonymi pomidorami przez około 1,5 - 2 godziny - od czasu do czasu mieszając. Do smażenia dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. W połowie dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chili i zioła prowansalskie. Na koniec, gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Całość zakwasić octem, zmiksować na jednolitą oraz gładką masę i przełożyć do słoiczków lub buteleczek.
Sos stanowi doskonały dodatek do kanapek, wędlin, mięs oraz ryb, ale może być także świetnym dodatkiem do wytrawnych naleśników lub sałatek.
Super przepis.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAle musiał zapach się unosić w trakcie smażenia :) To coś dla moich domownikow.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam ten przepis. Sos jest naprawdę pyszny :D
UsuńTa delikatnie ostra nuta bardzo mnie zachęca! Bardzo lubię domowe sosy :)
OdpowiedzUsuńJa także :) Domowe są najlepsze :D
UsuńPyszny dodatek do obiadu. Bardzo lubię takie sosy :)
OdpowiedzUsuńJa także. My jemy go ze wszystkim - najlepiej sprawdza się jako dodatek do wędlin, kiełbasek i kanapek :D
UsuńKasiu wspaniały sosik, ja w tym roku robiłam słodko- kwaśny. Super na zimę do mięs, wędlin :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Takie sosy są idealne na zimę. Zapach i smak lata zamknięty w słoiczkach :D
UsuńSuper sosik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńchętnie przetestuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńWspaniały sosik, na zimę idealny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
UsuńŚwietny sos <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńRóbcie sos, gotujcie! On jest niesamowity. Potrafi bardzo wiele.
OdpowiedzUsuńWystarczy zrobić go na słodko-kwaśno, dodać więcej chili i garść lubczyku, a dostaniecie Chiny na talerzu. Jeśli dodać świeżego rozmarynu - to południe Francji i morze Liguryjskie. Gdy dodać tymianku - Grecja, a oregano - to oczywiście do pizzy jak znalazł.
To dla mnie zaszczyt, że sos doczekał się tak pięknej publikacji :-)
To ja dziękuję za smakowity prezent i przekazanie przepisu. Zakochaliśmy się w tym sobie :) Buziaki :*
UsuńZgadzamy się, papryka w pomidorach świetnie się sprawdza :D Sos na pewno jest genialny, bo my podobnie robimy zupę krem :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńExtra pomysł na sos !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńja jestem fanką takich domowych sosów! bardzo mi się podoba ten przepis i zapisuję go do zrobienia:) dzięki
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńTo są moje smaki i całkiem podobny sos przygotowuję od lat, z różnymi dodatkami. Jak mam go w spiżarni, to czuję się... bezpieczna ;) że zawsze coś przy jego pomocy wyczaruję, nawet jak lodówka świeci pustkami. Bardzo dobrze, że dzielisz się tym przepisem ze światem! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
UsuńO mniam, jeden z moich ulubionych sosów ☺
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńAleż to musi smakować! I jaki zapach! Ach, żałuję, że nie mam piwnicy.
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńUwielbiam taki sos, robię jeszcze z cukinią... na zimę idealny do placków ziemniaczanych np. albo makaronu :).
OdpowiedzUsuńTo prawda. Z dodatkiem cukinii też jest pyszny :)
UsuńUwielbiam takie sosy.Chetnie skorzystam z przepisu .Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń